
Miza v zraku
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem (VSŠGT) Bled je poleg slavnostne akademije ob rojstnem dnevu pripravila tudi simpatično vrtno zabavo. V Ljubljani pa se je ustavila zanimiva kulinarična dogodivščina, ki je poleg adrenalina in hrane nudila tudi izjemen razgled.
VSŠGT Bled je praznovala 20-letnico in po slavnostni akademiji je pred šolo sledilo druženje ob hrani in pijači. Precej pozornosti je bila deležna polenta koruze trdinke z beluši in zelišči, prisotni pa so se nenehno vračali po izjemno okusno pripravljena jetrca. Jupiter Rouge in 20-letnik sta bila namenjena ljubiteljem koktajlov, za glasbeni del pa je skrbela skupina domače študentke Nadice Petrov.
Med 13. in 17. majem pa je slovensko prestolnico obiskala kulinarična dogodivščina, ki naključne mimoidoče prisili, da se za trenutek ustavijo in pogledajo v nebo. V Ljubljano je namreč ponovno prispela tako imenovala Dinner in the Sky. Gre za zanimiv koncept, ki ga Slovenci sprejemajo z mešanimi občutki: ali so nad njim navdušeni ali ga etiketirajo z besedo 'snobizem'. A ravno ti, če bi jim nekdo bon za večerjo v zraku podaril, ne bi rekli ne. Govorimo o kulinaričnem doživetju v zraku, nad strehami mesta.
Kongresni trg je tako nekaj dni gostil dvigalo, ki mizo in goste dvigne petdeset metrov nad tla in poleg kulinarike nudi še fantastičen razgled. Naenkrat lahko kuharska ekipa postreže 22 ljudi, tokrat pa sta bila glavna kuharja v zraku Luka Jezeršek in Bine Volčič. Prvega gledamo v vlogi sodnika v domačem MasterChefu, drugega smo spremljali v šovu Gostilna išče šefa. In da so vse skupaj tudi cenovno približali uporabniku, so ljudje lahko izbirali med 'brunchem', kosilom, večerjo ali pa so se dvignili le na kozarec penečega vina.
Latvijec Uldis Kalnins nam je razložil, da se je ideja porodila v Bruslju pred leti, ko je želel oče najstniški hčeri za rojstni dan pripraviti nekaj posebnega in se je domislil slavnostne pojedine v zraku. In iz tega se je razvil produkt, s katerim Kalnins gostuje po določenih glavnih mestih evropskih dežel. On je pač zadolžen za en del Evrope. V Rimu tako načrtujejo kar osemnajstdnevni postanek. Ob koncu letošnjega popotovanja pa v Bruslju pripravljajo veliki trenutek, ko bodo v zrak dvignili deset miz. Vedno stremijo k temu, da k sodelovanju povabijo lokalne kuharske mojstre oziroma prepoznavne kuhalnice dežele, kjer gostujejo.