Beluši in holandska omaka

Beluši iz leta v leto postajajo bolj popularni. Nekateri jih pripravljajo zaradi njihovih zdravilnih učinkov (naravni diuretiki, delujejo pomirjevalno, polni fosforja, betakarotena, kalija, folne kisline, vitaminov A in K ter vlaknin) ali pa zgolj zaradi njihovega prijetnega okusa. K belušem pogosto postrežemo holandsko omako; z njo lahko beluše samo prelijemo ali jo uporabimo za pripravo narastka iz belušev.

Potrebujemo: 0,5 kg belušev, 1 čajno žličko soli, ščepec sladkorja

Za omako: 150 g masla, 2 rumenjaka, 1 žličko gorčice, 2 žlici belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol in poper, šopek drobnjaka za okras.

Priprava: Belušem odstranimo spodnji oleseneli del in jih operemo. V loncu zavremo 1,5 litra vode, jo osolimo, posladkamo in v njej kuhamo beluše 10 minut. S penovko jih poberemo iz vode in odcedimo.

Priprava omake: Rumenjake in vino penasto umešamo nad vročo vodno kopeljo ter posodo odstavimo. V ponvi raztopimo maslo in ga med stalnim mešanjem dodajamo rumenjakom in vinu. Začinimo s soljo, poprom in gorčico.

Na krožnik položimo kuhane beluše, ki jih prelijemo s holandsko omako ter okrasimo s šopkom drobnjaka.

Nasvet: Nekateri priporočajo, da vodi, v kateri kuhamo beluše, dodamo košček masla.

Za pripravo narastka iz belušev s hrenovko in sirom potrebujemo: 800 g zelenih belušev, 200 g belih belušev, 200 g hrenovk, 200 g naribanega sira, 2 dl holandske omake, sol in poper, maslo za pekač.

Belušem odstranimo olesenel del, jih operemo ter narežemo na 2 cm dolge palčke. Vodo osolimo, zavremo in v njej 10 minut kuhamo beluše. Kuhane odcedimo, splaknemo pod hladno vodo, ponovno odcedimo ter jih osušimo na kuhinjski brisači. Pekač premažemo z maslom in po njem potresemo beluše. Po beluših razporedimo na kolesa narezano hrenovko in tanke rezine sira. Prelijemo s holandsko omako. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 20–30 minut.

Nasvet: Holandsko omako pripravimo po zgornjem receptu. Namesto hrenovke lahko uporabimo pečeno šunko, klobaso, pečene piščančje prsi, koščke šunke …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 16. maj 2018 / 10:58

Tanja odgovarja

Že od vsega začetka vašega sodelovanja v Gorenjskem glasu vas spremljam. Nisem vedela, kako priti v stik z vami. Sedaj pa tudi jaz prosim za pomoč. Zanima me za svoje zdravje in za sinova....

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 17. november 2018 / 22:05

Anka Pogačnik v Riu do brona

Kranj – Anka Pogačnik je v Riu de Janeiru tekmovala na svetovnih vojaških igrah in v judu osvojila bronasto medaljo v kategoriji do sedemdeset kilogramov. Boljši od nje sta bili le Francozinja Mari...

Zanimivosti / sobota, 17. november 2018 / 22:02

Praznik vina

Prejšnji konec tedna je minil v znamenju prešernega praznovanja svetega Martina, ki iz mošta naredi vino, marsikje – tudi v labirintu mikavne Vinske poti kranjskih rovov – pa bodo martinovali tudi...

GG Plus / sobota, 17. november 2018 / 21:59

Tisoči šolarjev in njihov Gorenjski muzej

Bolj bi nam šlo v ušesa Gorenjski muzej in tisoči šolarjev, a sem se poigrala z naslovom knjige francoskega muzeologa, ki se glasi Obiskovalci in njihovi muzeji. V njej avtor poudarja vlogo obiskov...

GG Plus / sobota, 17. november 2018 / 21:55

Živita ob jezeru, ki ju spominja na čudovito Blejsko jezero

Petdeset let bo, odkar sta si Hilda in Franc Čuden v Nemčiji ustvarila dom, zdaj živita v Bad Waldseeju. Sta tudi med ustanovnimi člani slovenskega društva Planinka v Ravensburgu, ki je pred nedavnim...

Zanimivosti / sobota, 17. november 2018 / 21:54

Dobrodelni Korakov bazar

V ponedeljek je v Kongresnem centru na Brdu potekal že enajsti dobrodelni Korakov bazar.