Lili Milanković in Barbara Bešter / Foto: A. B.

Konec tedna okusov

V Volčjem Potoku je potekal Festival treh tulipanov in Okusov Kamnika, Kranjska Gora pa je gostila prvi mednarodni kulinarični festival. Zanimiva sta bila tako tekmovalni kot spremljevalni del festivala.

Golf Arboretum je med 6. in 8. majem pod sloganom Golf, kulinarika in tulipani gostil Festival treh tulipanov, kjer je bil sobotni del namenjen predvsem lokalni kulinariki in turnirju golfa Okusi Kamnika z načinom igre stableford. Na ta dan so udeleženci in obiskovalci golfskega turnirja lahko na degustacijskih stojnicah brezplačno pokušali tipične jedi iz Kamnika in okolice. Tako so nas že takoj na začetku pozdravili: Simun Galuf na stojnici mesarja Antona iz Kamnika, kjer so šli kamniški odščipanci in kajžarska klobasa za med; nasmejana Lili Milanković iz Term Snovik in predstavnica Palmierija Barbara Bešter. Pri Lili smo lahko pokusili tuhinjsko postrv tako v obliki namaza kot fileja, medtem ko je Barbara predstavljala desertna vina, spoznala pa nas je tudi z novo linijo sicer njihovih oljčih olj. Na trg namreč prihajajo olja s 24-karatnim zlatom, srebrom, belim tartufom in kombinacijo tartufa in zlata. Za stojnico, ki sta si jo delili kajžarska bombeta in tuhinjska fila Gostilnice Pri podkvi in Gostilne Repnik, pa smo srečali nasmejanega Domna Capudra. Svojo ponudbo je predstavil tudi Zdravilni gaj Tunjice, seznanili pa smo se tudi z novim Ecoresortom, katerega odprtje pod Veliko planino načrtujejo septembra letos.

Kranjska Gora oziroma Hit Alpinea pa je v tem času organizirala 1. Mednarodni kulinarični festival. Njegov program je bil pester. Obiskovalci festivala so se lahko ustavili ob ponudbi stojnic, spoznavali Kranjsko Goro, se udeležili kulinarične poti, za otroke pa so pripravili tudi kulinarične delavnice. Tekmovanj v pripravi nacionalne jedi na moderen način, jedi moderne kuhinje, v artistiki in slaščičarstvu so se udeležili tekmovalci iz Italije, Turčije, Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Po oceni strokovne žirije festivala se je na koncu najbolje izkazal Štefan Sraka iz Renkovcev. Prvi festivalski večer pa se je v Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora zaključil na poseben način: s trihodno večerjo, ki so jo poimenovali Top 3 Chef's dinner (Večerja treh najboljših chefov). Predjed so zaupali hrvaškemu kuharju Hrvoju Zirojeviću. Srečate ga lahko na Hvaru. Glavno jed Marcu Pavelu, italijanskemu kuharju iz Trsta, sladica pa je bila delo naše Alme Rekić. Hrvoje je pripravil sveži morski krožnik, Marc se je posvetil fileju jelenovega hrbta in Alma moussu iz mlečne čokolade in malin. Za vinsko spremljavo so skrbela vina Štoka, za prijeten uvod pa njihova suha teranova penina Prima, letnik 2011.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 16. julij 2011 / 07:00

Prepadni stolp

Cjajnik (1965 m) - Zelo zahtevna zavarovana plezalna pot, ki zaradi drzno speljane smeri meji na adrenalinski park. Ferata, ki se je ne da primerjati z nobeno v slovenskih gorah. Tura zahteva psihofiz...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Anketa: Idealne rešitve za asfaltno bazo ni

Investitor, Gorenjska gradbena družba, načrtuje selitev asfaltne baze iz Podrebra v Gačo, prav tako v občini Naklo. Nekaj naključnih sogovornikov v Podbrezjah smo vprašali, kaj menijo o novi lokaciji.

Prosti čas / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Če si v glasbi dolgočasen, je pot do konca kratka

Decembra lani je minilo petdeset let od prvega nastopa Alfija Nipiča. V sklopu praznovanja glasbenega abrahama bo štajerski glasbenik v četrtek, 18. aprila, ob 19. uri nastopil tudi v športni dvorani...

GG Plus / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Vsakemu volivcu dva glasova

Zveza društev upokojencev Slovenije je ob koncu marca v državni zbor vložila 5629 podpisov podpore za novelo volilnega zakona. Eden od upokojenih ekspertov, ki so pripravili predlog zakona, je tudi dr...

GG Plus / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Naravna hrana je tudi zdravilo

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj je gostil avstralskega strokovnjaka s področja naravne, lokalne ekološke pridelave hrane dr. Johna Fielderja.

Kronika / ponedeljek, 15. april 2013 / 07:00

Želeli so le kapital, ne sodelovanja

V Kranju so nadaljevali sojenje nekdanjemu direktorju Gorenjskega tiska Edvardu Jurjevcu in tiskarskemu mogotcu Martinu Odlazku. Matjaž Satler: Niso si želeli sodelovanja, ampak samo kapital. Kristina...