Konec tedna okusov
V Volčjem Potoku je potekal Festival treh tulipanov in Okusov Kamnika, Kranjska Gora pa je gostila prvi mednarodni kulinarični festival. Zanimiva sta bila tako tekmovalni kot spremljevalni del festivala.
Golf Arboretum je med 6. in 8. majem pod sloganom Golf, kulinarika in tulipani gostil Festival treh tulipanov, kjer je bil sobotni del namenjen predvsem lokalni kulinariki in turnirju golfa Okusi Kamnika z načinom igre stableford. Na ta dan so udeleženci in obiskovalci golfskega turnirja lahko na degustacijskih stojnicah brezplačno pokušali tipične jedi iz Kamnika in okolice. Tako so nas že takoj na začetku pozdravili: Simun Galuf na stojnici mesarja Antona iz Kamnika, kjer so šli kamniški odščipanci in kajžarska klobasa za med; nasmejana Lili Milanković iz Term Snovik in predstavnica Palmierija Barbara Bešter. Pri Lili smo lahko pokusili tuhinjsko postrv tako v obliki namaza kot fileja, medtem ko je Barbara predstavljala desertna vina, spoznala pa nas je tudi z novo linijo sicer njihovih oljčih olj. Na trg namreč prihajajo olja s 24-karatnim zlatom, srebrom, belim tartufom in kombinacijo tartufa in zlata. Za stojnico, ki sta si jo delili kajžarska bombeta in tuhinjska fila Gostilnice Pri podkvi in Gostilne Repnik, pa smo srečali nasmejanega Domna Capudra. Svojo ponudbo je predstavil tudi Zdravilni gaj Tunjice, seznanili pa smo se tudi z novim Ecoresortom, katerega odprtje pod Veliko planino načrtujejo septembra letos.
Kranjska Gora oziroma Hit Alpinea pa je v tem času organizirala 1. Mednarodni kulinarični festival. Njegov program je bil pester. Obiskovalci festivala so se lahko ustavili ob ponudbi stojnic, spoznavali Kranjsko Goro, se udeležili kulinarične poti, za otroke pa so pripravili tudi kulinarične delavnice. Tekmovanj v pripravi nacionalne jedi na moderen način, jedi moderne kuhinje, v artistiki in slaščičarstvu so se udeležili tekmovalci iz Italije, Turčije, Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Po oceni strokovne žirije festivala se je na koncu najbolje izkazal Štefan Sraka iz Renkovcev. Prvi festivalski večer pa se je v Ramada Hotel & Suites Kranjska Gora zaključil na poseben način: s trihodno večerjo, ki so jo poimenovali Top 3 Chef's dinner (Večerja treh najboljših chefov). Predjed so zaupali hrvaškemu kuharju Hrvoju Zirojeviću. Srečate ga lahko na Hvaru. Glavno jed Marcu Pavelu, italijanskemu kuharju iz Trsta, sladica pa je bila delo naše Alme Rekić. Hrvoje je pripravil sveži morski krožnik, Marc se je posvetil fileju jelenovega hrbta in Alma moussu iz mlečne čokolade in malin. Za vinsko spremljavo so skrbela vina Štoka, za prijeten uvod pa njihova suha teranova penina Prima, letnik 2011.