Priznanja za mesne izdelke
Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah bo na razstavi Dobrote slovenskih kmetij prejel za mesne izdelke tri zlata priznanja.
Kranj – Prihodnji četrtek, 19. maja, bodo v Minoritskem samostanu na Ptuju odprli 27. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo kmetije iz Slovenije in iz zamejstva predstavile različne vrste kmečkih prehranskih izdelkov. V okviru priprav na razstavo so se že končala ocenjevanja v vseh skupinah izdelkov, izjema so le krušni izdelki, ki jih bodo ocenili v torek. Zdaj so znani že tudi rezultati za mesne izdelke, za olje in med.
Izmed gorenjskih kmetij, ki so dale na ocenjevanje mesne izdelke, je najvišjo oceno, za budjolo iz vratu, prejel Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah, ki bo na razstavi prejel še zlata priznanja za kranjsko klobaso, budjolo iz plečeta in Hribarjevo klobaso, srebrni priznanji za domačo suho klobaso in za domačo suho klobaso v zaseki ter bronasto priznanje za domačo suho salamo. Tomislav Pernuš iz Hotemaž bo prejel srebrni priznanji za žrebičkovo salamo in za panceto ter bronasta priznanja za jelenovo salamo, žrebičkovo klobaso, klobaso v zaseki, suho domačo salamo, suho domačo klobaso, domačo konjsko salamo, suho domačo salamo s panceto in za budjolo. Jože Goličič iz Reteč pri Škofji Loki bo dobil bronasti priznanji za Matičkovo domačo salamo in za klobaso za kuhanje, Gregor Ovsenik iz Predoselj pa bronasto priznanje za domačo suho govejo salamo.
V okviru razstave je letos prvič potekalo tudi ocenjevanje medu. Cilka Pegam iz Zabrekev bo na razstavi dobila zlato priznanje za gozdni med, Žiga Logonder iz Mengša pa bronasto priznanje za kostanjev med. Poglejmo še rezultate ocenjevanja olja! Tomislav Nastran iz Radomelj bo prejel zlato priznanje za hladno stiskano olje oljne ogrščice, Betka Koželj iz Vodic prav tako zlato za hladno stiskano olje oljne ogrščice, Petra Krivic z Zgoše pri Begunjah pa srebrno priznanje za domače konopljino olje.