Od Save k Savi
Razstava v Hiši Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost v Kranju je bila povod za počasno pohajkovanje ob in nad reko. Sicer ne ob tistem delu Save v okolici Ljubljane s priljubljenim motivom Šmarne gore, ki ga je najraje upodabljal slikar, mojster lirične krajine, dvakratni Prešernov nagrajenec France Pavlovec (1897–1959). Njegove umetnine so na ogled v Pavšlarjevi hiši v Kranju na Glavnem trgu, ki sodi med najlepše stavbarske umetnine na slovenskih tleh. V galeriji Prešernovih nagrajencev zdaj privlačijo Pavlovčeva olja, ki jih ni videti po muzejih, saj je šestnajst slik iz dvoje privatnih zbirk. Ogled: sproščujoč užitek in sklep: obiskati reko na sotočju Dolinke in Bohinjke, jo pogledati z vznožja Ribenske gore … in si na koncu privoščiti piknik iz nahrbtnikov in brez žara. Končno en sončen dan. S pripravljenim proviantom tri zelo poskočne in ena manj poskočna babica odidejo na božjo pot kot svečenice mladega zelenja k Savi. Tri si privoščijo tudi panoramski zalogaj z Ribenske gore, moja tretja noga, ki ji pravim vesela berglica, pa žalostno šepeta, da mi ne bo zvesta do konca dni. O, blagoslovljena nezvestoba, če se zgodi!
Topinamburjeva solata
Za 4 osebe potrebujemo: 750 g olupljenega topinamburja, sesekljan peteršilj, baziliko, meto in pehtran, 2 pesti popraženih pinjol, 1,5 žličke strtega ingverja, 2 feferona, po želji sladka ali pekoča, 6 žlic limetinega soka, 3–4 žlice oljčnega olja, 4 kaplje tartufovega olja, 3 žličke sezamovega olja, 1 žlico jagodnega kisa po želji, poper in sol, bagete ali kmečki kruh.
Olupljen in opran topinambur narežemo na ploščke ali kocke in kuhamo v slanem kropu 4 minute. Prelijemo z mrzlo vodo in damo na hladno. Pinjole popražimo brez maščobe. Zmešamo sesekljana zelišča in čebulo, zrezano na tenke lističe, ter jih damo na topinambur. Ingver in feferona ter pinjole stremo v terilniku. Nekaj pinjol prihranimo za okras. Zmešamo olja, limetin sok, po želji tudi jagodni kis – odvisno, kako kislo imate radi solato. Omako prelijemo na solato in rahlo premešamo. Na hladnem naj počiva najmanj dve uri. Preden postrežemo, solato potresemo s pinjolami.
Tiramisu v kozarcih
Za 4–6 oseb potrebujemo (odvisno od velikosti kozarcev): 200 ml sivkinega čaja, malo medu, 18 biskvitnih (otroških) piškotov, 500 g mešanega sadja: mango, jagode, borovnice, maline, 600 g kisle smetane, 1 žlico limoninega soka, 2–3 žlice sladkorja, espresso v prahu, naribano grenko čokolado.
Dve vrečki sivkinega čaja namakamo v vreli vodi 10 minut in ohladimo, da je čaj mlačen. Piškote razlomimo na primerne kosce in prekrijemo dno kozarcev. Prelijemo s čajem, vendar piškoti ne smejo biti premokri. Kislo smetano zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom. Na piškote damo plast sadja in prekrijemo s smetanasto kremo. Tako drugo za drugo nalagamo plasti v kozarce. Vrhnja plast je krema, ki jo posujemo z espressom v prahu in naribano grenko čokolado. Za vrhnje plasti poškropimo piškote v globokem krožniku in jih potem naložimo v kozarec. Damo na hladno.
Kot nalašč za piknik, da narejeno sladico v kozarcih vzamemo iz hladilne torbe!
Pa dober tek!