Žganjarji nadaljujejo tradicijo

Na ocenjevanju žganj in likerjev za razstavo Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju sta z Gorenjske najvišjo oceno dobila sadjevec s kmetije Princ in orehov liker s kmetije Kumar.

Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od 19. do 22. maja 27. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo s ponudbo kmečkih prehranskih izdelkov sodelovale kmetije iz Slovenije in iz zamejstva. V okviru priprav na razstavo potekajo ocenjevanja izdelkov, zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanja žganja in likerjev, na katerem že po tradiciji dosegajo dobre rezultate tudi gorenjski žganjekuhi in izdelovalci likerjev. Le eno žganje je letos dobilo najvišjo možno oceno, dvajset točk, drugo najvišjo oceno in s tem zlato priznanje pa sta dobili kmetija Princ s Hudega pri Tržiču za sadjevec in kmetija Kumar z Loga pri Škofji Loki za orehov liker. Kmetija Princ bo prejela zlata priznanja še za smrekovo, hruškovo, malinovo in medeno žganje, srebrno za jagodno žganje, borovničevec, viljamovko, češnjevo žganje, slivovko in limonovo žganje, bronasta pa za brinjevec, marelično, ribezevo in zeliščno žganje. Kmetija Kumar bo dobila zlati priznanji še za hruškovec s suho hruško in za medeni liker ter srebrni priznanji za domači brinjevec in domači sadjevec. Kmetija Pr' Rjavco (Ines in Janez Sterle) s Koroške Bele bo prejela zlati priznanji za Gvažarjev meden šnops in za Gvažarjev rušovc ter srebrni za Gvažarjev tepkovc in Gvažarjev brinovc, kmetija Okršlan od Svetega Florijana nad Škofjo Loko zlato za žganje tepkovec in srebrno za hruškovec, kmetija Pr' Tončk z Zgoše pri Begunjah zlato za češnjev šnops, kmetija Slanovec iz Košiš pri Kamniku srebrno za mešano žganje, kmetija Jerala iz Podbrezij srebrno za zlato žganje (žganje iz jabolk) in bronasto za borovničev liker, kmetija Pr' Rjavco (Ingo in Barbara Robič) iz Gozda - Martuljka srebrno za Gvažarjev hruškovc in bronasto za Gvažarjev jabučn šnops, Dragica Štirn s Suhe pri Predosljah bronasto za ingverjev liker, kmetija Pri Jurčku iz Loke pri Mengšu bronasto za hruškovo žganje, kmetija Matijovc iz Podbrezij bronasto za Matijovčev borovničevec ter kmetija Pr' Španc iz Zgornjih Stranj bronasto za mešano žganje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 13. december 2020 / 17:08

Zgodbe slovenske arhitekture

»Vsaki umetnosti se lahko izognemo, a arhitektura je vedno okoli nas! Zato je pomembno, da arhitekturo poznamo in da se zavedamo, kako močno vpliva na nas. Kateri je naš najljubši prostor, ga znamo...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 1. januar 2021 / 00:56

Spletna premiera: Povest o dobrih ljudeh

Ljubljana – V letu 2019 smo v številnih kinodvoranah po Sloveniji praznovali stoto obletnico rojstva filmskega režiserja Franceta Štiglica. V Slovenski kinoteki so se velikemu klasiku in pionirju s...

Šport / petek, 1. januar 2021 / 00:55

V Kranju zmaga Hopsov

Košarkarji moštva ECE Triglav so doma morali priznati premoč Hopsov s Polzele, Helios Suns pa so izgubili v Podčetrtku.

Šport / četrtek, 31. december 2020 / 20:27

Pred rokometaši novi izzivi

Na prvi dan v novem letu se bo zbrala naša moška rokometna reprezentanca, ki bo začela priprave na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo ter nastop na svetovnem prvenstvu v Egiptu.

Slovenija / četrtek, 31. december 2020 / 20:26

Bog daj zdravja!

Če bi se v začetku leta 2020 vprašali, katere so najvišje vrednote večine ljudi na planetu, bi jih bilo gotovo več. Če si enako vprašanje postavimo konec tega leta, pa je zagotovo najvišja vrednota čl...

Nasveti / četrtek, 31. december 2020 / 20:20

Tatarski biftek »na žlico«

Trinajst sestavin? Ko sem pri naštevanju prišla komaj do četrte, sem si že mislila, kaj mi je tega treba … Med zapisovanjem recepta pa glasno komentirala, ali morda ne bi bilo enostavneje, da bi tatar...