Žganjarji nadaljujejo tradicijo

Na ocenjevanju žganj in likerjev za razstavo Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju sta z Gorenjske najvišjo oceno dobila sadjevec s kmetije Princ in orehov liker s kmetije Kumar.

Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od 19. do 22. maja 27. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo s ponudbo kmečkih prehranskih izdelkov sodelovale kmetije iz Slovenije in iz zamejstva. V okviru priprav na razstavo potekajo ocenjevanja izdelkov, zdaj so znani že tudi rezultati ocenjevanja žganja in likerjev, na katerem že po tradiciji dosegajo dobre rezultate tudi gorenjski žganjekuhi in izdelovalci likerjev. Le eno žganje je letos dobilo najvišjo možno oceno, dvajset točk, drugo najvišjo oceno in s tem zlato priznanje pa sta dobili kmetija Princ s Hudega pri Tržiču za sadjevec in kmetija Kumar z Loga pri Škofji Loki za orehov liker. Kmetija Princ bo prejela zlata priznanja še za smrekovo, hruškovo, malinovo in medeno žganje, srebrno za jagodno žganje, borovničevec, viljamovko, češnjevo žganje, slivovko in limonovo žganje, bronasta pa za brinjevec, marelično, ribezevo in zeliščno žganje. Kmetija Kumar bo dobila zlati priznanji še za hruškovec s suho hruško in za medeni liker ter srebrni priznanji za domači brinjevec in domači sadjevec. Kmetija Pr' Rjavco (Ines in Janez Sterle) s Koroške Bele bo prejela zlati priznanji za Gvažarjev meden šnops in za Gvažarjev rušovc ter srebrni za Gvažarjev tepkovc in Gvažarjev brinovc, kmetija Okršlan od Svetega Florijana nad Škofjo Loko zlato za žganje tepkovec in srebrno za hruškovec, kmetija Pr' Tončk z Zgoše pri Begunjah zlato za češnjev šnops, kmetija Slanovec iz Košiš pri Kamniku srebrno za mešano žganje, kmetija Jerala iz Podbrezij srebrno za zlato žganje (žganje iz jabolk) in bronasto za borovničev liker, kmetija Pr' Rjavco (Ingo in Barbara Robič) iz Gozda - Martuljka srebrno za Gvažarjev hruškovc in bronasto za Gvažarjev jabučn šnops, Dragica Štirn s Suhe pri Predosljah bronasto za ingverjev liker, kmetija Pri Jurčku iz Loke pri Mengšu bronasto za hruškovo žganje, kmetija Matijovc iz Podbrezij bronasto za Matijovčev borovničevec ter kmetija Pr' Španc iz Zgornjih Stranj bronasto za mešano žganje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 22. november 2023 / 17:48

Vlom in tatvini

Kranj – Kranjski policisti so minuli petek med drugim obravnavali tudi poskus vloma in dve tatvini. V petek zvečer je neznani storilec poskušal vlomiti v parkiran avtomobil na območju Preddvora, a...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.