Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 8. november 2018 / 13:06

Na štedilniku pozabili hrano

Kranj – V nedeljo zvečer sta se po stanovanjskem bloku na Trgu Prešernove brigade v Kranju začela širiti smrad po zažganem in dim. V enem od stanovanj se je namreč zažgala pozabljena hrana na štedi...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 1. februar 2024 / 17:25

Lansko leto najtoplejše doslej

Lansko leto je bilo tako v Sloveniji kot tudi na svetu najtoplejše od začetka meritev.

Šport / četrtek, 1. februar 2024 / 17:23

Bam.Bi praznuje petindvajset let

Športno društvo Bam.Bi iz Trboj že petindvajset let združuje rekreativno in tekmovalno misleče, športa in druženja željne ljudi. V društvu je trenutno evidentiranih 598 članov, aktivno pa se jih udejs...

Zanimivosti / četrtek, 1. februar 2024 / 17:18

Na podbreški velikanki

Letos je šlo za t. i. evropsko prvenstvo v smučarskih skokih na 35-metrski podbreški skakalnici. Vsak tekmovalec si je namreč ob prijavi izbral evropsko državo, za katero je skakal.

Slovenija / četrtek, 1. februar 2024 / 17:15

Staršem zagotoviti možnost izbire

V Iniciativi staršev otrok v zasebnih vrtcih so se minuli teden ostro odzvali na načrtovane spremembe zakona o vrtcih, ki predvideva tudi ukinitev sofinanciranja programov zasebnih vrtcev.

Slovenija / četrtek, 1. februar 2024 / 16:06

Kako preveriti veljavnost elektronske vinjete

Prvega decembra lani je minilo drugo leto od uvedbe elektronskih vinjet, ki so nadomestile klasične vinjete v obliki nalepke. Za razliko od klasične letne vinjete, ki se ji je veljavnost iztekla 31. j...