Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 12. december 2008 / 07:00

Loški glas

Loški glas, 12. december 2008, št. 4

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 20. oktober 2013 / 14:34

Zamejstvo, priložnost za raziskovalce

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je tudi za letos razpisal že 12. nagradni natečaj za diplomska, magis­trska in doktorska dela s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev p...

Gospodarstvo / nedelja, 20. oktober 2013 / 14:32

Merkurju grozi stečaj?

Naklo – Čeprav naj bi Merkur letos posloval v skladu z načrti, naj bi komaj tri leta po izglasovani prisilni poravnavi lastniki (banke upnice) in uprava ugotovili, da bo za normalno poslovanje v pr...

Gospodarstvo / nedelja, 20. oktober 2013 / 14:29

Prodali osem ovnov

Spodnje Jezersko – Društvo rejcev ovc jezersko solčavske pasme je v nedeljo na testni postaji na Kovkovi kmetiji na Spodnjem Jezerskem pripravilo tradicionalno dražbo plemenskih ovnov. Na testiranj...

Kronika / nedelja, 20. oktober 2013 / 14:28

Prehitri, nespočiti, vinjeni

Policisti so imeli pod drobnogledom voznike tovornjakov in avtobusov.

Šport / nedelja, 20. oktober 2013 / 14:19

Naj plavalca sta Anja in Damir

Kranj – Ta teden je v Morav­skih toplicah Plavalna zveza Slovenije razglasila najboljše plavalce in plavalke v minuli sezoni. Naj plavalka v kadetski starostni kategoriji je postala Neža Kocijan, n...