Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 24. november 2022 / 18:31

Obisk iz pekla

Miklavževanje ima v slovenskem prostoru že zelo dolgo tradicijo, zadnjih nekaj let pa se vedno bolj uveljavljajo tudi spektakli parkeljnov, strahotnih črnih bitij, ki spremljajo Miklavža.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 16. marec 2016 / 14:19

Nov most do julija

Nov most na Hujah naj bi začeli graditi maja, po načrtih pa bo znova odprt v prvi polovici julija.

Rekreacija / sreda, 16. marec 2016 / 14:18

Pred prvenstvom so v dobri kondiciji

Veteranska hokejska ekipa Mamut Kanada je na sobotnem turnirju v domači dvorani v Kranju šele v finalu doživela poraz proti mlajšim nasprotnikom ekipe Prosport Kranj.

Kronika / sreda, 16. marec 2016 / 14:16

Klik pasu reši življenje

Varnostni pas za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, podobno tudi za hude poškodbe.

Kamnik / sreda, 16. marec 2016 / 14:08

Predstavitev krašenja bazilike

Kamnik – Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič iz Biotehniškega centra Naklo sta tudi letos dobila povabilo v Vatikan, kjer že nekaj let zapored sodelujeta z vatikanskimi vrtnarji pri velikonočnem (pa t...

Radovljica / sreda, 16. marec 2016 / 14:07

Aprila začetek gradnje vodovoda Hraše–Ledevnica

Radovljica – Občina Radovljica in Gorenjska gradbena družba sta prejšnji teden sklenili pogodbo za izgradnjo novega povezovalnega vodovoda Hraše–Ledevnica. »Gre za projekt Oskrba s pitno vodo na ob...