Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 11. december 2011 / 07:00

Jubilej ljubljanske nadškofije

Danes ob 16. uri bo ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres s slovesno mašo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja začel jubilejno leto v čast 550-letnice ustanovitve ljubljanske škofije oziroma s...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 16. junij 2021 / 17:16

Porast mišje mrzlice

Kranj – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je letos v Sloveniji zaznal porast primerov mišje mrzlice, kar se odraža tudi v večjem številu hospitalizacij in obravnav bolnikov s to boleznijo...

Kranj / sreda, 16. junij 2021 / 17:15

Prenovili kegljišče

Kranj – Pred dnevi so dokončno obnovili kegljišče Kegljaškega kluba Triglav v stavbi nekdanjega Intexa v Kranju, ki bo v začetku septembra prizorišče svetovnega prvenstva v kegljanju za čl...

Bohinj / sreda, 16. junij 2021 / 16:43

Zbirajo še delujoče aparate

Bohinjska Bistrica, Kranjska Gora – V zbirnih centrih v Bohinjski Bistrici in Kranjski Gori so postavili kotiček za oddajo še delujočih in nepoškodovanih aparatov, ki jih uporabniki ne potrebujejo...

Razvedrilo / sreda, 16. junij 2021 / 16:41

Bili so zelo prijeten razred

Petdeseto obletnico mature so praznovali nekdanji dijaki konfekcijske smeri Srednje tekstilne šole v Kranju. Enaindvajset nekdanjih sošolcev in sošolk je obujalo spomine na šolske dni.

Rekreacija / sreda, 16. junij 2021 / 16:38

Tek štirih mostov bo tudi tekmovalen

Škofja Loka – V soboto, 19. junija, bo v Škofji Loki Tek štirih mostov v koronski izvedbi. Organizatorji, Društvo T4M in Športna zveza Škofja Loka, so se pretekli teden odločili, da bo tudi tekmova...