Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 26. november 2014 / 11:28

Decembrsko darilo za slovenske gospodinje

Priljubljeni nizozemski kuharski mojster Rudolph van Veen naj bi konec novembra ponovno obiskal Slovenijo, vendar so organizatorji predvideni atraktivni kuharski šov v živo s posebnimi gos...

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:41

Množica v Sodobni pokrajini

Letošnji 4. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU je največji doslej; po sodelujočih umetnikih, razstavljenih delih in, kot kaže, bo tudi obisk razstavišč odličen.

Kranj / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:29

Zaklade Brda še odkrivajo

Grad Brdo in posestvo na Brdu pri Kranju sta bila dolga leta skrita pred očmi javnosti, danes pa so tam poleg slavnih osebnosti zaželeni tudi vsi drugi obiskovalci, ki poleg zgodovinarjev lahko odkriv...

Slovenija / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:25

Biti učitelj vse bolj zahtevna naloga

Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki smo ga zaznamovali v ponedeljek, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podelili letošnje nagrade na področju šolstva. Med nagrajenci je kot edina Gorenj...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:24

Samostan za kulturni spomenik

V Cerkljah si prizadevajo za razglasitev velesovskega samostana in cerkve za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Bled / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:22

Večer v družbi rotarijancev

Ob vseslovenskem rotary dnevu odprtih vrat se je v torek zvečer v hotelu Park predstavil tudi Rotary club Bled, ki je najdlje delujoči rotary klub na Gorenjskem.