Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 4. december 2017 / 19:43

Pločnik za večjo varnost

Kovor – Uradno odprtje pločnika s postavitvijo javne razsvetljave in širitvijo cestišča na tem odseku na relaciji Kovor–Loka je bilo v soboto, po blagoslovu župnika iz Župnije Kovor Ivana Potrebuje...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Anketa: Javnih stranišč ni dovolj

Svetovni dan stranišč, ki ga praznujemo danes, je priložnost za razmislek in ozaveščanje o pomenu urejenih sanitarnih razmer. V Kranju smo vas zato tokrat spraševali, kakšne izkušnje imate z javnimi s...

Prosti čas / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Prva slovenska igralka s svojim koktajlom

Verjetno res. Alenka Bole Vrabec je namreč častitljivi obletnici svojega odrskega delovanja nazdravila v bifejčku Prešernovega gledališča v Kranju s koktajlom ABV, kar so začetne črke njenega imena.

Zanimivosti / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Skoraj deset kilogramov težka koleraba

Krnica - Nadzemna koleraba je letos vsaj ponekod dobro obrodila. Marjan Por iz Krnice je pridelal skoraj deset kilogramov težko - natančneje 9,485 kilograma. »Tako težka ne »rata« v...

Kronika / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Oboji se čutijo ogoljufane

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v sredo z umikom obtožbe po nekaj urah končalo sojenje predsednici upravnega odbora GBD Gorenjske borznoposredniške družbe Anici Klemenčič, nekdanjemu članu uprave...

Preddvor / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Prednosti in pasti

Preddvorski svetniki so se seznanili s strategijo izgradnje kanalizacijskega sistema v občini.