Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 16. december 2022 / 18:09

Božički po žičnici do otrok

Jesenice – V Splošni bolnišnici Jesenice se vsako leto potrudijo, da pacientom, ki so v tem času v bolnišnici, pričarajo vsaj malo prazničnega vzdušja. Tako že nekaj let v decembru najmlaj...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / / 20:17

Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvr...

Zanimivosti / / 20:11

Avtor slike v Aljaževem stolpu

Alojz Štirn, slikar iz Britofa pri Kranju, je avtor panoramske slike vrhov, ki je doslej krasila notranjost Aljaževega stolpa.

Razvedrilo / / 19:43

Kraljica zabave

Hitov igralniško-zabaviščni center Korona v Kranjski Gori je v petek zvečer pripravil praznovanje ob prenovi. Spoznali smo nosilko podobe prenovljene Korone Anjo Višnjevac, kot častni gost pa naj bi s...

Nasveti / / 19:42

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Skoraj vedno pri svojem vedeževanju uporabim sistem sedmih kupčkov. Pri tej tehniki spraševalec postavlja vprašanja. Na primer: Zanima me ljubezen in si izberem kupček pod številko tri. Ali: Zanima...

Razvedrilo / / 19:41

Marko Vozelj in Mojstri v Šenčurju

Šenčur – V soboto, 29. septembra, bo ob 20. uri v Domu krajanov v Šenčurju koncert znanega glasbenika Marka Vozlja s spremljevalno skupino Mojstri. Marko Vozelj je bil dolgoletni član skupine Čuki,...