Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 15. november 2013 / 14:34

Policisti iščejo vlomilca

Policija je objavila fotorobot enega od dveh vlomilcev, ki sta bila na delu na območju Kranjske Gore.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 21. december 2014 / 18:03

Namesto petarde priboljšek

Verjamemo, da je metanje petard, čeprav je njihova uporaba že več let prepovedana, za marsikoga, zlasti pa otroke, zelo zanimivo in vznemirjajoče. A je tudi zelo nevarno početje, ki te lahko hudo z...

GG Plus / nedelja, 21. december 2014 / 17:59

Pismo Božičku

Cenjeni Božiček, ne bomo ti rekel dragi ali ljubi, ker – to kar brž priznam – s teboj nikoli nisem bil v ljubečem odnosu. In nič ne kaže, da bom. Tudi če bi mi iz tvoje Amerike prinesel no...

Nasveti / nedelja, 21. december 2014 / 17:58

Do stropa in nič drugače

Pri nas imamo radi perjad. Glede na priimek ni čudno. A ker smo letos – ne samo za martinovo – na mizi že občudovali in seveda pojedli po meti dišečo račko in hrustljavo gos, bo za božič na mizi pi...

Kranj / nedelja, 21. december 2014 / 17:57

Srečanje starejših občanov

V Kulturnem domu v Goričah je potekalo srečanje starejših občanov, ki ga je pripravila tamkajšnja enota Rdečega križa.

Gospodarstvo / nedelja, 21. december 2014 / 17:55

Okrasna drevesca z modro nalepko

Gozdna okrasna drevesca, posekana v Sloveniji, so letos označena z modro nalepko. Za jaslice je dovoljeno nabrati do dva kilograma mahu.