Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 16. oktober 2015 / 07:00

Bogovi na Loškem odru

Na Loškem odru so premierno uprizorili komedijo Amfitrion 38 francoskega dramatika Jeana Giraudouxa. Režiser Matija Milčinski je dal priložnost homogenemu igralskemu ansamblu.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 14. december 2016 / 12:26

Navijali na Pokljuki

Lepo vreme in najboljši biatlonci na svetu so na tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki od petka do nedelje privabili okrog 16.500 gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko tujce...

Nasveti / sreda, 14. december 2016 / 12:22

December

Zadnji mesec v letu skriva v sebi tudi veliko simbolike. Je zadnji in to pomeni, da za njim pride nekaj novega. Pregledujemo, kaj vse dobrega smo naredili in doživeli. Bodimo dobri do sebe in se po...

Kronika / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Evakuirali petdeset ljudi

Kranj – V poslovni coni Laze v Stražišču pri Kranju so v nedeljo popoldne zaradi sproščanja plina butan propan kranjski poklicni gasilci iz treh poslovnih objektov evakuirali približno pet...

Rekreacija / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Zaledje morja

Kojnik (802 m) – Vrh nasproti Slavnika leži v južnem delu Podgorskega krasa. Vzpon, ki nagradi z lepim razgledom ter mirom in tišino.

Kranj / sreda, 14. december 2016 / 12:09

Brezplačen brezžični internet

Z decembrom so pri Mestni občini Kranj vzpostavili odprto omrežje wi-fi z imenom KRANJopen. Omrežje je na voljo vsakemu uporabniku brezplačno do dve uri dnevno, tako v mestu kot tudi v vseh krajevnih...