Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 15. julij 2016 / 11:40

V napadu s tovornjakom v Nici najmanj 84 mrtvih

V napadu s tovornjakom, ki je v četrtek zvečer med praznovanjem državnega praznika v Nici zapeljal v množico ljudi, je po zadnjih podatkih francoskih oblasti umrlo najmanj 84 ljudi. Voznik 19-tonskega...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 10. april 2023 / 15:37

Pišem županu

Jesenice – Na spletni strani Občine Jesenice so pred kratkim odprli novo rubriko, imenovano Pišem županu. Kot so pojasnili, je to eden od načinov, prek katerih je župan dosegljiv vsem, ki bi mu žel...

Mengeš / ponedeljek, 10. april 2023 / 15:37

Prostofer tudi v Mengšu

Mengeš – V prostovoljski projekt, namenjen večji socialni vključenosti starejših, predvsem pa njihovi mobilnosti, je vključenih že več kot devetdeset občin, število prostoferjev sega čez 1200, upor...

Gospodarstvo / ponedeljek, 10. april 2023 / 15:36

Popusti za živila pred potekom roka uporabnosti

Potrošniki lahko v živilskih trgovinah najdejo na trgovskih policah tudi živila, ki jim trgovci tik pred iztekom roka uporabnosti znižajo ceno. Kupci lahko s tem prihranijo kak evro, hkrati pa pris...

GG Plus / ponedeljek, 10. april 2023 / 15:36

Besednjak tokrat bolj oseben

V dvorani Kina Žiri so predstavili novo knjigo Mihe Nagliča, ki jo je poimenoval Mihatov besednjak in je neke vrste nadaljevanje njegovega Žirovskega besednjaka.

GG Plus / ponedeljek, 10. april 2023 / 15:33

Nihče ni prestar za lepo zgodbo

»Ne morem pozabiti prizora, ko sem še v osnovni šoli z razredom šla na Rudnico in na ono stran, na Zgornjo dolino, zagledala perunike. Prepričana sem bila, da so se te prelepe rože tja preselile iz Sp...