Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 15. september 2023 / 13:40

Jubilejni vzpon s kolesi na Blegoš

Hotavlje – Športno društvo Marmor Hotavlje bo to nedeljo, 17. septembra, pripravilo že 25. Vzpon s kolesi na Blegoš, ki bo štel za Veliko nagrado Kras Sežana, Memorial Lojzeta Oblaka, Občinsko prve...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 4. september 2019 / 16:13

Ne pozabi name

Gospod je na blagajni v trgovini želel plačati z osebno izkaznico. Prodajalka ni vedela, kaj naj stori ... V še hujši stiski je bil gospod, ki zaradi demence ni vedel, kaj je sploh narobe...

Slovenija / sreda, 4. september 2019 / 16:12

Ugodnejše razmerje

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije se število zavarovancev, ki plačujejo v pokojninsko blagajno, povečuje hitreje, kot narašča število prejemnikov pokojnin. Lani...

Preddvor / sreda, 4. september 2019 / 16:12

Kakšno šolo želijo starši

Preddvor – V petek, 6. septembra, bodo po poletnem premoru v Preddvoru spet začeli s pogovornim večerom. Tema tokratnega, ki bo potekal ob 20. uri v kulturnem domu, je šola. Gosta bosta dva predsta...

Radovljica / sreda, 4. september 2019 / 16:11

Na pohodu pol stotnije večno mladih

Radovljica – Za razliko od lanskoletnega pohoda Večno mladih fantov na Stol – ta že 45 let poteka zadnjo soboto v avgustu –, ko je pohod krojil dež, je bilo tokrat vreme kot nalašč za poho...

Nasveti / sreda, 4. september 2019 / 16:10

Zločin

Se kdaj v zvezi s svojim dejanjem počutite, kot da bi naredili zločin? Jaz se letošnje poletje počutim v vlogi rablja nad svojimi knjigami. Veliko mi pomenijo, skrbno sem jih kupovala in hranila. K...