Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 21. november 2018 / 15:27

Kljub porazu Radomlje ostajajo v vodstvu

Kranj – V drugi slovenski nogometni ligi so nogometaši odigrali tekme 16. kroga. Roltek Dob je na gostovanju v Dekanih iztržil točko (3 : 3), nogometaši Kalcerja Radomlje pa so gostili Nafto 1903 i...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 21. junij 2013 / 07:00

Lovimo podobe iz sanj

Današnji prvi poletni dan bodo v Galeriji Pungert zaznamoval z večmedijskim umetniškim dogodkom: odprtjem fotografske razstave, koncertom, fotografiranjem v foto vrtičku …

Gospodarstvo / petek, 21. junij 2013 / 14:54

S slabimi terjatvami v slabo banko

Nova Ljubljanska banka bo ob koncu meseca kot prva prenesla del nedonosnega premoženja na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Gospodarstvo / petek, 21. junij 2013 / 14:50

Priznanja dobaviteljem mleka

Polica – Ljubljanske mlekarne so prejšnji teden na Polici pri Naklem pripravile tradicionalno srečanje z dobavitelji mleka, na katerem so tudi podelile priznanja kmetom, ki so v minulem kvotnem let...

Kranj / petek, 21. junij 2013 / 14:13

Mestni svet je spet popoln

Kranj – Potem ko so na aprilski seji kranjskega mestnega sveta sprejeli odstope treh svetnikov (Alenke Bratušek, Zmaga Zadnikarja in Irene Ahčin), so na majski svetniki potrdili dva nova (Darjo Kov...

Škofja Loka / petek, 21. junij 2013 / 12:36

Ob Historialu odprtje tematske poti v Crngrob

Škofja Loka - Jutri, 22. junija, se z živahnim sejemskim dogajanjem pod naslovom Sejem bil je živ ob 9. uri začenja zgodovinski festival Historial. Napovedujejo promenado meščanov v zgodov...