Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 9. december 2021 / 22:55

Nova koncesija za štiri oddelke

Kranjski mestni svetniki so potrdili predlog, da Mestna občina Kranj dodeli zasebnim vrtcem novo koncesijo za štiri oddelke prvega starostnega obdobja.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Vaš razgled

Prosti čas / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»1. Najprej se spomnim dogodka, ko je bila skupina ljudi, ki so nekaj počeli, kar je vključevalo tekanje. Kraj dogajanja je bil zelo podoben parceli, kjer sem odraščala in kjer živi...

Kultura / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Bogato leto v Sokolskem domu

Tudi v novi sezoni v Sokolskem domu trije abonmaji

Slovenija / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Prva nagrada za planinsko karto Bohinj

Ljubljana - Geodetski inštitut Slovenije je na svetovni konferenci Mednarodne kartografske zveze ICA, ki združuje kartografe iz več kot osemdesetih držav in je te dni potekala v...

Gospodarstvo / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Priznanje Cofovi in Šlibarjevi kmetiji

Gornja Radgona - Na kmetijsko živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni so sklenili tudi letošnjo, že šestnajsto akcijo S kmetije za vas, ki jo organizirata Kmetijsko gozdarska zbornica Sloven...