Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 17. marec 2014 / 10:35

Lahko noč, pražen krompir in Jezersko

Z 32-letno Andreo Gimenez smo se dobili na kavi v simpatični kavarni nekdaj zelo popularnega Hotela Bor ob jezeru Črnjava v Preddvoru. Nasmejana Argentinka je bila v družbi svojih sorodnikov: Rebeke,...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 17. maj 2024 / 16:40

Kranjski mednarodni slikarski ekstempore

Kranj – Kulturno društvo likovnikov Kranj vabi k prijavam na šesti mednarodni slikarski ekstempore. Letošnji temi sta Kranj – metropola Gorenjske in Ogenj in voda. Prijave do 25. maja sprejemajo na...

Radovljica / petek, 17. maj 2024 / 16:39

Cesta poleti zaprta

Občina Radovljica zaradi temeljite obnove za to poletje načrtuje daljšo popolno zaporo ceste v dolini Draga.

Gorenjska / petek, 17. maj 2024 / 15:40

Upravne enote: stavkajo vsak dan

Vsakodnevno stavkajo na večini upravnih enot v državi, tudi na petih gorenjskih upravnih enotah.

Kronika / petek, 17. maj 2024 / 15:39

Višje sodišče potrdilo sodbo Gašperinu

Ljubljana – Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je tehničnega preglednika Florijana Gašperina iz Lesc zaradi prejemanja podkupnin in ponarejanja listin p...

Razvedrilo / petek, 17. maj 2024 / 15:37

Prevčeva poroka

Namigovanja o poroki so se izkazala za resnična: Cene in Julija sta si obljubila večno zvestobo.