Testenine

Za testenine lahko pripravimo omako iz govedine in zelenjave ali pa jih naredimo nekoliko drugače; jih spečemo in postrežemo kot testeninski narastek.

Za pripravo testenin z govedino potrebujemo: 400 g širokih rezancev, 0,5 kg govejega mesa brez kosti, 1 čebulo, 1 korenček, 1 rdečo papriko, 3 stroke česna, 1,5 dl rdečega vina, 400 g paradižnikovih pelatov, 1 žličko rožmarina, sol, poper, 30 g masla ali margarine.

Meso narežemo na kocke ter ga osolimo in popopramo. Korenje naribamo ali narežemo na majhne kockice, papriko očistimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na manjše rezine. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo in česen. Dodamo preostalo zelenjavo ter pražimo 5 minut. K zelenjavi stresemo kocke mesa, potresemo z rožmarinom, vse skupaj premešamo in kuhamo 10 minut. Dolijemo vino ter paradižnikove pelate. Ponovno dobro premešamo. Pokrito kuhamo 30 minut. Po navodilih proizvajalca skuhamo testenine. Kuhane odcedimo in jih vmešamo v omako. Dodamo maslo, premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da se maslo raztopi, testenine pa lepo povežejo z omako.

Za pripravo pečenih testenin potrebujemo: 1 liter mleka, 0,5 kg makaronov, 10 dag suhe salame, 1 kislo smetana, 1 jogurt, 3 jajca, sol, 2 žlici olja.

Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj stresemo makarone in jih pustimo stati 30 minut. Salamo narežemo na manjše koščke ali rezine. Med makarone zmešamo salamo, kislo smetano, jogurt in razžvrkljana jajca. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač namastimo z oljem in vanj razporedimo mešanico makaronov. Pečemo v pečici, ogreti na 180˙C, 30 minut. Pečene vzamemo iz pečice ter jih pustimo stati še 15 minut, da se nekoliko ohladijo in tako postanejo bolj kompaktni.

Nasvet: Namesto salame lahko uporabimo tudi kakšno drugo mesnino (klobaso, šunko, pršut, hrenovko …), lahko pa jo tudi izpustimo. Po želji po vrhu potresemo s sirom. Za bolj zdravo različico kislo smetano nadomestimo še z dodatnim lončkom jogurta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 30. april 2007 / 07:00

Uživa pod košem in s hčerko

Kranjskogorčan Miha Zupan je eden najatraktivnejših slovenskih košarkarjev, ki kljub naglušnosti odlično napreduje, v novi sezoni pa si z Unionom Olimpijo želi nastopiti tudi v Evroligi.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 24. december 2016 / 18:40

Slovencu najvišja deželna nagrada

Še nobena podelitev koroške deželne kulturne nagrade ni bila tako slovenska, kot je bila nedavna v graščini na Osojah/Ossiach ob Osojskem jezeru. Letos je bil prejemnik tega najvišjega kor...

Kranj / sobota, 24. december 2016 / 18:32

Denar za projekte

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji podprli predlagan proračun za drugo leto, župan Boštjan Trilar pa bo že v prvih mesecih novega leta predlagal proračun za leto 2018.

Zanimivosti / sobota, 24. december 2016 / 18:31

Dan, ko želimo biti boljši

Božič izžareva posebno energijo, sicer bi ga ljudje že zdavnaj pozabili. V ponedeljek bomo praznovali državni praznik samostojnosti in enotnosti.

Gospodarstvo / sobota, 24. december 2016 / 14:06

Prenos delnic tudi po ukinitvi registrskih računov

Dokler centralna klirinško depotna družba (KDD) delnic in drugih vrednostnih papirjev ne bo prenesla v sodni depozit, jih bodo njihovi imetniki še vedno lahko prenesli na trgovalni račun pri borzno-po...

Kultura / sobota, 24. december 2016 / 14:05

Iz Evrope v Ameriko in nazaj

Letošnji božični koncert Gimnazije Kranj je že deseto leto zapored gostoval v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Simfonični orkester, pevski zbori in vokalisti so predstavili izbrano gla...