Ocenjevanje dobrot se je že začelo
Kranj – Za 27. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 19. do 22. maja na Ptuju, so kmetije iz Slovenije in iz zamejstva prijavile za ocenjevanje več kot 1200 kmečkih prehranskih izdelkov, kar je doslej rekordno število. Letos bodo na Dobrotah prvič ocenjevali tudi slovenski med, kmetije oz. čebelarstva so za to prijavila okrog šestdeset vzorcev. Med sodelujočimi je tudi vse več kmetij, ki se ukvarjajo z dopolnilno dejavnostjo in dobrote tržijo na lokalnem trgu. Ocenjevanje dobrot se je že začelo. V Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj so že ocenili konzervirane vrtnine, kis, suho sadje in sok, v Inštitutu za ekologijo, oljčno olje in kontrolo v Izoli pa oljčna olja. Ta teden bo v ptujskem zavodu potekalo še ocenjevanje marmelad, džemov, kompotov in medu, nato pa bodo še ocenjevanja žganja, bučnega, sončničnega in repičnega olje, sadjevca, vina, mesnih in mlečnih izdelkov ter izdelkov iz žit.