Antonija Klugmann in Janez Bratovž / Foto: A. B.

Fižol A la carte

Ena zanimivejših večerij v restavraciji JB v Ljubljani, kjer vihti svojo kuhalnico chef Janez Bratovž, je bila zagotovo večerja z Antonio Klugmann. Antonija velja za eno boljših kuharic v Italiji, ki je po letu dni odprtja svoje restavracije L'Argine a Venco v mestu Dolegna del Collio oziroma v Dolenjem na italijanski strani Brd dobila Michelinovo zvezdico. Gostitelj in Antonia sta skreirala zanimiv jedilnik, Bratovž pa navdušenja ni skrival. Všeč mu je enostavnost in je prepričan, da se njena kuhinja spogleduje še s kakšno zvezdico, ki jo bo verjetno v prihodnosti tudi dobila.

S pozdravom iz kuhinje je začel chef Janez. Surova goveja pljučna, polžji in ribji kaviar, premaz iz jajčevca, ocvrta ajdova kaša … Potem je sledil krožnik gostje. Združila je topinambur, polenovko in kozice. Janez je za naslednjega fižol sivček popražil na svinjski masti, dodal čebulo, slanino mangulice, svežo črno redkev, majaron … Se spominjate najboljšega matevža, kar so ga delale doma babice? Ene so fižol samo pretlačile, niso dodale krompirja in kakšen se je zmuznil ter ostal cel? No, Janezov fižol obudi spomin na tiste čase, a okus jedi je tako dodelan, da smo si ga ob vseh jedeh na meniju prav vsi zapomnili. Antonia nam je pripravila še rižoto s tremi bučami; pa svinjski trebuh z artičokami, za sladico je poskrbel Janez. Tokrat je bila zelenjavno-zeliščna, modnega videza. Pehtran, stebelna zelena, sladoled iz buče in pasta iz pasternaka. Predzadnji krožnik je bil tudi še njegov. Na njem smo dobili file brancina z morsko in špinačno omako ter čebulno peno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 17. maj 2008 / 07:00

Razvoj biološkega zdravila stane več kot milijardo evrov

Biološka zdravila niso samo spremenila kakovosti življenja mnogim kroničnim bolnikom, ki so "klasično" zdravljenje težko prenašali, pač pa so prinesla tudi novo upanje za vse številnejše onkološke bol...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

V domu ostarelih

V petek smo učenci tretjega razreda z učiteljicama odšli v dom ostarelih v Škofjo Loko. Pripravili smo program s pesmimi. Pred odhodom smo v šoli imeli zadnjo vajo. Ko je bila ura 10.,...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska ... ali (skoraj) vsa Evropa v enem kosu

Na začetku poti na Primorsko, še na vlaku na trasi bohinjske železnice, se podobe okolice skorajda niso spreminjale. Tudi ko sem na drugi strani tunela uradno zapustil Gorenjsko, sem bil...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

S teranovih gričev v zavetje pokopaliških sveč

Naključja in uživanje vsakega trenutka naredijo še tako običajen izlet za posebno doživetje. Prva "čarovnija" je bila že jesen, ki je na pragu zime ponujala skoraj spomladansko sonce. Nekega jutra sem...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Recepti za jedi Primorske in Krasa ob različnih priložnostih

Janez Štrukelj je eden najbolj priznanih kuharskih praktikov in strokovnjakov v Sloveniji. Za seboj ima enainštirideset let praktičnih izobraževanj na Srednji kuharski šoli v Mariboru...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska vinorodna dežela

Ko gre pogovor o našem vinu - o ljudeh, vinogradnikih in vinarjih, naj bo strokoven ali ljubiteljski, in o razdelitvi Slovenije na pridelovalna območja, nikakor ne moremo brez Primorske in njenih štir...