Skrivnostna Es Vedrá
Ko sem 1978 prevajala roman V. Blasca ibaneza Mrtvi ukazujejo, ki ga je avtor izdal 1908, dogaja pa se na Mallorci in Ibizi, je bil posebno odkritje drugi del knjige s podeželskimi običaji na jugozahodni strani Ibize, koder štrli iz morja Es Vedrá. To je skalnat otok piramidaste oblike, ki štrli iz vode kot kamnit mogočen vršac, visok 385 m, okrog katerega se pletejo različne legende, tudi o Atlantidi. Res pa je, da se skrajno natančnim pomorskim instrumentom v bližini Es Vedre včasih »zmeša«, zato se govori o skrivnostnih silah kot pri bermudskem trikotniku. Es Vedrá, ki velja za narodni park, je nenaseljen, le nekaj sto metrov od kopnega, na njem pa gnezdijo redke ptice; bilo je tudi nekaj koz, ki pa so jih februarja letos spravili s sveta, ker so ogrožale endemično in redko rastlinje. Ob stoletnici prvega izida romana sem Es Vedra videla »v živo«; res je fantastičen!
Sicer pa je obala z betonskimi mravljišči za Homo sapiense uničena, zabava noč in dan pa velja …
Kmečka solata z Ibize (Ensalada Payesa Ibicenca)
Za 4 osebe potrebujemo: 750 g kruhovih kock, 3 paradižnike, 3 stroke česna, pest zelenih oliv, 1 rdečo papriko, oljčno olje, zeliščni kis, sol, poper in timijan po okusu.
Kruh narežemo na enakomerne kocke in jih brez maščobe popražimo. Oprane paradižnike in papriko narežemo, stroke česna stremo, iz olja, kisa, soli, timijana in popra po okusu napravimo preliv. V skledi zmešamo vse sestavine in prelijemo z omako, tik preden postrežemo, da je kruh še malo hrustljav. Na Ibizi solato ponudijo tudi s posušeno ribo.
Sirova pogača
FLAÓ – po receptu ene najboljših španskih slaščičark in po TV-oddajah nadvse priljubljene Eve Arguinano, sestre slovitega španskega kuharja Karlosa Arguinana.
Flaó je stara otoška sladica, prvi znani recept je iz XIII. stoletja. Včasih je bila to velikonočna pogača, zdaj jo pečejo skozi vse leto. Recepti iz 19. in 20. stoletja so bolj »sladki«, Evin pa je prilagojen sodobnemu okusu.
Za testo potrebujemo: 250 g moke, 1 žlico olja, 1 žlico svinjske masti, 30 g sladkorja, 1 jajce, 2 žlički janeževega ali zeliščnega likerja, 1 žličko janeževih semen, lupinico pol neškropljene limone, ščep soli, maslo za model s premerom 22 cm in moko za posip.
Za nadev potrebujemo: 400 g skute, 75 g kozjega sira, 100 ml mlačnega mleka, 1 jogurt – 125 g, 3 jajca, 1 ščep soli, 40 lističev mete, sladkor v prahu za posip.
V skledo presejemo moko, dodamo sladkor, sol, nastrgano limonino lupinico, janežev ali zeliščni liker, jajce, olje in maščobo. Napravimo gladko testo in ga oblikujemo v kroglo ter damo za pol ure počivati v hladilnik.
Ohlajeno testo razvlečemo ali razvaljamo, namastimo in z moko oprašimo primeren model, damo vanj testo in ga pritisnemo k robu ter prepikamo z vilicami.
V visoko, ožjo posodo damo skuto, kozji sir, ščep soli, jajca, sladkor, toplo mleko, jogurt in lističe mete. Nekaj lističev prihranimo za okras.
Nadev stepemo s paličnim mešalnikom, ga prelijemo čez testo in damo model v pečico, ogreto na 180°. Pečemo približno 45 minut, da je skorjica zlato rjavo zapečena. Flaó ohladimo v modelu in ga posujemo s sladkorno moko. Pa dober tek!