Občinstvo je za najboljšo predstavo izbralo To so gadi v izvedbi 4. š. / Foto: Tina Dokl

Gadi, butalci in še kdo ...

Dijaki Gimnazije Jesenice so navdušili na že petem dramskem festivalu, ki je v dveh večerih povsem napolnil dvorano jeseniškega gledališča.

Jesenice – V torek in sredo zvečer je na odru jeseniškega gledališča potekal že peti dramski festival Gimnazije Jesenice, ki je nekakšno medrazredno tekmovanje gledaliških skupin. Vsak nastopajoči razred sam pripravi celotno predstavo, od besedila, režije, scenografije, kostumografije do izvedbe. Letos so na festivalu ustvarjali na temo Slovenska književnost, sodelovali pa so štirje razredi, in sicer 1. a z avtorskim tekstom Jožeta Petka Cankar verzus Prešeren, 2. a z delno skrajšano Paniko Dese Muck, 4. a z dramatizacijo Minattijeve pesmi Nekoga moraš imeti rad in 4. š s predstavo, nastalo po filmu To so gadi. V dveh večerih so povsem napolnili dvorano jeseniškega gledališča in navdušili tako občinstvo kot strokovno žirijo. Na koncu je publika za najboljšo izbrala predstavo To so gadi, strokovna žirija pa predstavo Nekoga moraš imeti rad. Za »posladek« vsako leto poskrbijo profesorji, ki pod okriljem zasedbe Teater, prof. vselej pripravijo svojo predstavo, letos so se predstavili z Butalci Frana Milčinskega, prvič pa jih je režijsko vodil Gregor Čušin. Drugo piko na i festivalu pa so naredili gostje, člani mladinske gledališke šole Gledališča Toneta Čufarja Jesenice z odlično predstavo Samo biti v režiji Vida Klemenca.

Kot je dejala profesorica Marija Palovšnik, mentorica in gonilna sila dramskega festivala, so izkušnje, ki jih dijaki pridobivajo s sodelovanjem na festivalu, neprecenljive. »Spomini na takšno učenje, druženje in ustvarjanje bodo ostali za zmeraj! To so izkušnje, ki jih bodo potrebovali, kjerkoli se bodo v življenju znašli,« je dejala. Izkušnja pa je nezamenljiva tudi za profesorje, ki so letos pripravili že peto predstavo in so zato »veterani« festivala. »To pomeni tri mesece trdega in resnega dela. Delo kot druženje pomeni učenje, napredek, zabavo in veselje ob novi premieri. Zgledi vlečejo, mar ne,« je dodala Marija Palovšnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 17. april 2007 / 07:00

Največ bo prišlo Rusov

Prve tuje udeležence svetovnega prvenstva v tekvandoju na Bledu pričakujejo že ta četrtek, Slovenijo pa bo na tekmovanju, ki se začne 24. aprila, zastopalo 14 športnikov.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 28. julij 2014 / 11:52

Na Pokljuko spet z avtobusom

Po 23 letih je na Pokljuko spet začel voziti avtobus, in sicer turistični avtobus Hop-on Hop-off.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 28. julij 2014 / 11:50

Prostor še za poročna slavja

Hlev v sklopu Tavčarjevega dvorca na Visokem bo občina v prihodnjih dveh letih preuredila v večnamensko dvorano.

Kultura / ponedeljek, 28. julij 2014 / 11:49

Festival Carniola bo

Letošnji avgust bo v Kranju zaznamoval nekoliko drugačen Festival Carniola.

Kronika / ponedeljek, 28. julij 2014 / 11:46

Osmerica ostaja pogrešana

Na Gorenjskem po dobrem desetletju še vedno osem nerešenih primerov pogrešanih oseb. Šesterica pogrešana že več kot dve desetletji.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. julij 2014 / 11:02

Poostrili bodo nadzor

Davčna uprava bo do konca septembra poostrila nadzor na sejmih in stojnicah, kjer poslovanje večinoma poteka v gotovini.