Ekipa HK Mamut (na sliki manjka Roman Lavrič), okrepljena z Vesno Ažman, bo nastopila na svetovnem veteranskem hokejskem prvenstvu v Kanadi. / Foto: Rok Zupan

Mamuti potujejo v Kanado

Hokejski veterani iz kranjske ekipe HK Mamut bodo aprila zastopali Slovenijo na svetovnem prvenstvu veteranov v kanadskem Windsorju, v ekipi pa bo tudi nekdanja hokejistka ženske lige NHL v Kanadi Vesna Ažman z Bleda, ki bo kot edina evropska igralka v vsej zgodovini prvenstva nastopala za moško ekipo, bo pa tudi častna gostja prvenstva.

Kranj – Na kranjski ledeni ploskvi zadnje tedne ni živahno le zaradi tekem državnega prvenstva za različne kategorije, ampak na ledu zavzeto trenirajo tudi rekreativci veterani iz ekipe Hokejsko-drsalnega društva Mamut, ki se pripravljajo na svetovno veteransko prvenstvo, ki bo med 2. in 11. aprilom potekalo v Windsorju v Kanadi.

»Na svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu Mamuti ne bomo nastopali prvič, saj smo bili že leta 2008 v Quebecu, prav tako smo že bili v Kanadi, v Sault Ste. Marie, in sicer pred štirimi leti. Letos bomo na prvenstvu edina od slovenskih veteranskih ekip, prvič pa bomo na prvenstvu nastopili v kategoriji 50 plus. Z nami bo v ekipi tudi Vesna Ažman, ki je sicer mlajša, ker je ženska, pa smo se dogovorili, da je lahko članica ekipe. Kadar je v Sloveniji, z nami tudi trenira, prav tako je z nami igrala na turnirju in si je zaslužila častno mesto v naši ekipi,« je povedal predsednik Hokejsko-drsalnega društva Mamut Kokrica Janez Sterniša.

Ekipo sicer večinoma sestavljajo nekdanji hokejisti, letos pa se v Kanado odpravljajo v postavi: Marijan Sterniša, Igor Jaklič, Boštjan Podjed, Matija Strniša, Jože Klemenc, Miloš Sluga, Dušan Rehberger, Vili Kotnik, Savo Lancoš, Marjan Drole, Roman Lavrič, Janez Sterniša, poleg njih pa tudi Vesna Ažman.

»Ko smo bili na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti, je bilo že na odprtju okoli pet tisoč gledalcev. Vzdušje je bilo čudovito – kot na pravem svetovnem prvenstvu, morda pa še boljše. Ni čudno, da ga imenujejo tudi male olimpijske igre veteranov. Poleg amaterjev veteranov v drugi skupini nastopajo tudi nekdanji profesionalni hokejisti in za prireditev je res veliko zanimanja,« pravi Janez Sterniša, ki skrbi, da se zadnje mesece ekipa na prvenstvo pripravlja po najboljših močeh.

»V skupinah smo po štiri ekipe, in če želimo napredovati, moramo biti ali prvi ali drugi. Sistem je tak kot na članskih svetovnih prvenstvih. Naš cilj je, da smo v skupinskem delu uvrščeni na enega od prvih dveh mest in da zaigramo v polfinalu,« še pove Sterniša, ki je prepričan, da se bodo za prvenstvo, na katerem bodo nastopili hokejisti iz 35 držav, dobro pripravili.

»Poleg tega, da imamo treninge, smo že imeli tudi turnir, enega pripravljamo še za 12. marca. Prav tako smo skupaj z Vesno Ažman organizirali turnir za otroke. Bil je res dober turnir, saj smo igrali tako veterani kot dekleta in otroci. Niso bili pomembni rezultati, pomembno je bilo, da smo igrali in da smo vsi uživali,« dodaja Sterniša, ki je vesel, da se bodo na naslednjem turnirju navijačem v Ledeni dvorani Zlato polje predstavili v slovenskih olimpijskih dresih.

»Iz Kanade so mi sporočili, da bodo ob prvenstvu predstavili mojo hokejsko zgodbo in da bom tam častna gostja. Poleg tega, da bom igrala z našo moško ekipo, bom nastopila tudi za žensko kanadsko ekipo. Govorila sem že s slovensko ambasado in na uvodni slovesnosti bo veliko Slovencev. To bo zagotovo lepa reklama za Slovenijo in vsi skupaj se tega res veselimo,« pravi Vesna Ažman, ki sicer živi v Montrealu in bo v Kanado odpotovala že sredi marca, Mamutom pa se bo nato pridružila kar na prvenstvu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 24. maj 2017 / 14:13

Lenta se vrača domov

Lenta miss narcis se iz Novega mesta vrača v Planino pod Golico, saj je triinpetdeseta miss narcis postala enaindvajsetletna domačinka Nina Smolej.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 25. februar 2016 / 15:22

Razmejitve v času

Preprosto povedano – živeti sedaj. Nekatere ljudi zanese v sanjarjenje. Ure in ure so sposobni sanjariti, kako bi bilo, če bi bilo, in kdaj bo tako. Dokler nas to ne ovira pri opravljanju dnevnih o...

Razvedrilo / četrtek, 25. februar 2016 / 15:22

Sto let Nabrnikove Mance

Marijana Rogelj, po domače Nabrnikova Manca, iz Potoč pri Preddvoru je v nedeljo, 21. februarja 2016, dopolnila častitljivih sto let.

Gospodarstvo / četrtek, 25. februar 2016 / 15:21

Posek iz sanitarnih razlogov

Lastniki gozdov so lani skoraj dve tretjini lesa posekali zaradi žledoloma in lubadarja.

Rekreacija / četrtek, 25. februar 2016 / 15:18

Mamuti potujejo v Kanado

Hokejski veterani iz kranjske ekipe HK Mamut bodo aprila zastopali Slovenijo na svetovnem prvenstvu veteranov v kanadskem Windsorju, v ekipi pa bo tudi nekdanja hokejistka ženske lige NHL v Kanadi Ves...

Rekreacija / četrtek, 25. februar 2016 / 15:17

Nazaj v »kvihtalnice«

Pozimi ni moč srečati ptic in starih ljudi. V redu, sem in tja vidiš kako vrano, ki sameva na goli zamrznjeni veji in se dere, da bi vedeli, da še živi. In če si zgoden, boš pri cerkvi sre...