Na letošnji Slanikovi pojedini nismo videli veliko razstavljenih kulinaričnih umetnin. Sodelovali pa so tudi ljubljanski osnovnošolci. / Foto: A. B.

Slanikova pojedina

Ljubljanski Grand hotel Union je gostil tradicionalno Slanikovo pojedino, kjer kuharski mojstri navdušujejo z domiselno, izvirno in vrhunsko kulinariko. Vseeno pa je bila letos že 91. Slanikova pojedina drugačna.

Vsako leto smo si v eni večjih dvoran omenjenega hotela lahko ogledali številne mojstrovine iz rib in drugih morskih dobrot, ledene in maslene skulpture, niso manjkale niti sladice. V živo je potekala priprava sušija, morske rižote in ribjih jedi. Tokat pa se je organizator odločil, izbral tematiko dogajanja: jedi obarvane slovensko, zeleno in okrog sveta, vse skupaj pa podnaslovil z Okusi brez meja. Tako je bil tokrat večji poudarek na okušanju kot gledanju. Lahko ste si privoščili odlično in zdravo kosilo v hotelski restavraciji, v restavraciji Smrekarjev hram, Unionski dvorani in drugih označenih dvoranah Grand hotela Union. Na voljo je bil bogat 'a la carte izbor', za vse hitre obiske so domači kuharski mojstri pripravili tudi 'take away' meni, degustacijskega, pri Slavici Smrdel – sicer iz ljubljanskega hotela Central, ki ravno tako spada v družino Union Hotelov – pa ste lahko spoznavali okuse Slanikove pojedine, ki so nastali po starih recepturah. Tudi za ljubitelje predvsem belih vin in tiste, ki imajo radi modne okuse japonske kuhinje, je bilo poskrbljeno. Te je na licu mesta pripravljal Ernest Barać. Za glavni dogodek, gala pojedino, pa sta tokrat na pepelnično sredo poskrbeli kar dve gorenjski kuharski imeni: Alma Rekić, ki jo bomo po novem precej srečevali v Ljubljani, in Jorg Zupan.

Dan prej, na pustni torek, pa so Kranjčani v avtomobilih – na križišču Oldhamske in Bleiweisove ceste – doživeli sladko jutranje presenečenje. Radio 1 je namreč ponovno delil pustne krofe in v Kranju je dobro jutro s krofi voščil Klemen Bučan. Razdelil jih je nekaj več kot tisoč. Tako je Radio 1 poskrbel za sladek začetek dneva, ki smo ga bili deležni tudi v naši časopisni hiši.

In če gremo čisto na začetek tedna. V ponedeljek so v kranjski Mali galeriji, galeriji Likovnega društva Kranj, odprli razstavo članov Likovnega društva Kranj – ZDSLU z naslovom Iluzija in volumen, ki pa so izkoristili priložnost in podelili tudi priznanje osebi iz medijskega prostora za spremljanje in promocijo dogodkov njihovega društva. Lani je šlo priznanje v roke televizijcu Janu Novaku, letos pa ga je prejel novinarski kolega naše časopisne hiše, Igor Kavčič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 14. marec 2023 / 12:23

Bliža se menjava zimskih pnevmatik

Od jutri naprej zimska oprema ni več potrebna, razen če so na cestah še zimske razmere. Spremljajte vremensko napoved in ne hitite preveč. Bodite pripravljeni na višje cene pnevmatik in vulkanizerskih...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 17. februar 2016 / 15:54

Pogovor z Marjanom Mančkom

Kranj – V sredo, 17. februarja, ob 19. uri se v dvorani Mestne knjižnice Kranj nadaljuje cikel stripovskih večerov. Zoran Smiljanić bo tokrat gostil klasika slovenskega stripa, ilustracije in anim...

GG Plus / sreda, 17. februar 2016 / 12:47

Knjiga, ob kateri bo tudi mati s kavo morala počakati

Boštjan Gorenc - Pižama je dvakratni Goren'c, po priimku in rojstni pokrajinski pripadnosti. Besničan že nekaj let živi in deluje v Šentožboltu na robu Gorenjske. Kar se tiče humorja, njeg...

Razvedrilo / sreda, 17. februar 2016 / 12:27

Dobra televizijska zabava

Družili smo se z brezglavim jezdecem, Foxovi priljubljeni seriji sta se na male zaslone vrnili predvčerajšnjim, dobili smo zmagovalno pesem Poprocka, izbor za Emo 2016 je vse bliže pa tudi Boštjan Rom...

Gospodarstvo / sreda, 17. februar 2016 / 12:21

V Alpini tudi odpuščanja

Vodstvo Alpine v sklopu prestrukturiranja podjetja zmanjšanje števila zaposlenih vidi kot neizogibno za vstop v nov razvojni cikel, dolgoročno krepitev blagovne znamke in tudi za ohranitev večine delo...

Nasveti / sreda, 17. februar 2016 / 11:35

Moje razmejitve

Nivo mojega lastnega zadovoljstva in predvsem moje lastne sreče je močno odvisen od prevzemanja odgovornosti za svoje življenje ter od razmejitev mene do drugih ljudi in od moje preteklosti. O razm...