Hudičev most
Eden od otokov v beneški laguni je Torcello. Po statistikah sodeč naj bi zdaj na njem stalno bivala le peščica ljudi – okoli trideset. Čez dan je otok živ, saj ga radi obiskujejo turisti. Najbolj slovijo cerkev, Hudičev most in Atilov prestol, zaobljen kamnit prestol, na katerem hunski kralj zagotovo ni nikoli sedel. Bržda pa torcellski tribun, ko je delil pravico. Majhen obokan opečnato kamniti mostič v bližini pa je dobil ime po legendi. Vnela se je strastna ljubezen med rosno mlado beneško plemkinjo in avstro-ogrskim oficirjem. Ob odkritju zveze je moralo dekle iz mesta, oficirja pa so našli zabodenega. Beneška smetana je vedela, kdo je zaukazal umor. Stari družinski prijatelj je skrivaj pomagal obupanki in 24. decembra, ko imajo dobri duhovi delo drugje, je po kanalu tiho priplula gondola z dekletom in starcem, ki se je dogovoril z mogočno Čarovnico. Čarovnica, ki je nosila pod jezikom troje ključev za vhod v prostor in čas, se je domenila z Demonom za pomoč. Ta je zahteval, da mu v treh mesecih izroči ampulo, v kateri bo 30 duš še nekrščenih dojenčkov. Čarovnica je dekletu dala en ključ in mu ukazala, naj gre čez most in na sredi mostu upihne svečo. Tedaj je v vodi zagrmelo in prikazal se je Demon. Na drugi strani kanala je stal mladi oficir. Ljubimca sta srečno zaživela v drugem času in prostoru. Demon pa ni dobil plačila, ker je Čarovnica medtem v nekem požaru zgorela. Demon pa tega ne ve in še zdaj 24. decembra zvečer v podobi črnega mačka čaka na Čarovnico. In po njem se zdaj mostiček brez ograje imenuje Hudičev most.
Špageti Hudičev most
Za 4 osebe potrebujemo: 400 g špagetov, 150 ml pesinega soka, 1 neškropljeno limono, 20 g masla, 2 žlici vinskega kisa, 100 g očiščene špinače, 1 pest drobnjaka, 100 g bivolje mocarele.
Na stopljenem maslu kuhamo pesin sok in kis 6–7 minut, da se zgosti. Nastrgamo limonino lupino. Narežemo drobnjak.
Špagete skuhamo po navodilu, 3 minute preden so kuhani, dodamo špinačne listke. Odcedimo vodo, a jo 150 ml prihranimo. Prelijemo jo v veliko ponev, dodamo pesin zavretek, nastrgano limonino lupinico in počakamo, da vnovič zavre. Potem stresemo v omako odcejene špagete. Solimo in popramo. Ko se špageti navzamejo pesine barve, jih razdelimo v štiri ogrete krožnike in potresemo z na kockice narezano mocarelo, rob krožnika pa okrasimo z drobnjakom.
Spritz veneziano
je osvežujoč napitek, ki so ga menda izumili v Benetkah. Recepture zanj so različne, odvisno katera je komu ljubša.
Za en kozarec beneške različice potrebujemo: 4 kocke ledu, 6 cl prosecca ali dobrega belega vina (Benečani ga ne pripravljajo s penino), 4 cl camparija, aperola ali italijanske grenčice, 2–4 cl sode ali mineralne vode, 2 rezini pomaranče.
Na dno ohlajenega kozarca damo led in rezino pomaranče. Natočimo vino, grenčico in dolijemo sodo ali mineralno vodo. Rahlo premešamo. Na rob kozarca nataknemo drugo rezino pomaranče in ponudimo s slamico.