Andreja Koprivec, ajurvedska svetovalka, učiteljica joge in meditacije / Foto: Gorazd Kavčič

Nad prehlad na naraven način

Smrkanje, boleče grlo, utrujenost so pogosti spremljevalci zimskih dni. Pa si za preganjanje prehladov in viroz lahko pomagamo tudi na bolj naraven način? O tem smo se pogovarjali z Andrejo Koprivec, ajurvedsko svetovalko, učiteljico joge in meditacije iz društva Prvi korak.

"Ko že zbolimo, je treba najprej počivati. Hrana naj bo kuhana in topla ter lahko prebavljiva. Pozimi se ne zdravimo s solatami in smutiji, to oboje še povečuje hlad in suhost našega telesa. Priporočajo se tople juhice iz gomoljnate zelenjave, šipkov čaj, kompot. Če se le da, se preznojimo pod toplo odejo. Grejeta naj nas domač med in topel čaj."

Kaj lahko po ajurvedi v mrzlih zimskih dneh storimo za izogibanje prehladom in virozam?

"Da bi se izognili prehladom in virozam, je treba poskrbeti za zdravo zimsko dnevno rutino. Obstajajo splošne smernice za doseganje ravnovesja Vata doše (energije, vibracije), ki vlada letnemu času. Vata doša, torej prvi del zime – do nekje sredine februarja –, deluje na naše telo tako, da ga suši in hladi. Torej je modro, da telo ogrevamo in ga vlažimo ter oljimo. Priporočila tradicionalne ajurvedske znanosti so, da se vsako jutro poleg običajnega pitja tople vode, vadbe, da nam postane vroče, in kratke meditacije po celem telesu natremo z nekaj kapljicami sezamovega olja, ki je po energetiki ogrevalno, in se nato umijemo s toplo vodo. Izogibajmo se hrupu, hrupni glasbi, hitri vožnji, potovanjem in pretirani spolni dejavnosti. Pojdimo spat do 22. ure. Poskrbimo, da nam je toplo – toplo se oblecimo, dobro se zaščitimo pred hladnim vetrom s kapo in šalom."

Kakšno hrano priporočate pozimi?

"Za zimo je primerna težka, kuhana, oljnata in hranilno bogata hrana, ki ima večjo vsebnost beljakovin in maščob ter je pripravljena s toplimi začimbami ter servirana vroča oziroma topla. V tem obdobju leta nas uravnotežajo sladki (ne slaščice, ampak polnozrnate žitarice in kaše), slani in kisli okusi. Za ta čas je odličen zajtrk iz kuhanih žitaric, kot so pira, kamut, prosena kaša, ovseni kosmiči, ajdova kaša, polenta ter s cimetom in klinčki začinjena čežana. Za kosilo in večerjo so najboljši obroki, ki vsebujejo gomoljasto zelenjavo, goste juhe, enolončnice in omake. Če jeste meso in jajca, potem je to najboljši čas v letu za uživanje teh vrst živil. Primerni so tudi oreščki in semena. Najbolje je, da zmanjšate uživanje surove zelenjave, mrzle in zamrznjene hrane ter hladnih mlečnih izdelkov. Dovoljeno je vroče mleko, začinjeno s kardamomom, cimetom in muškatnim oreščkom. Priporočene so blago ogrevalne začimbe: janež, kumina, cimet, kardamom, komarček, lovorov list ter za ljudi s premalo prebavnega ognja ali tiste, ki jih rado zebe, ingver in česen. Priporočljiv je čaj iz kumine, koriandra in janeža, šipkov čaj in kompot. Za zdravo črevesno floro lahko poskrbimo z naravnimi probiotiki, kot sta kisano zelje in repa."

Kaj pa duševno ravnovesje, joga, meditacija?

"Stanje uma je odločilno za zdravje. Za čiščenje trenutnega in akumuliranega stresa ni dovolj samo to, da veliko 'vemo'. Predvsem je pomembno vsakodnevno delovanje. Zavestna vadba asan v jogi pripomore k ravnovesju in večji pretočnosti energijskih tokov in telesnih tekočin. Obnavlja zdravo dihanje in sprošča stres na telesnem nivoju. Sama praksa meditacije pa čisti nabran stres v psihi in globoko pomirja."

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sreda, 21. januar 2015 / 16:18

Praznik kolin na Gori

Gora pri Komendi – Člani Turističnega društva Komenda so tudi letos na Koželjevi domačiji pripravili praznik kolin. S še posebej velikim zanimanjem so mesarje in gospodinje pri delu opazovali šesto...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:57

Pet kilometrov iz centra

Jeseniški policisti so izmerili, da je od starih prostorov Policijske postaje Jesenice sredi Jesenic do novih na Karavankah 5,2 kilometra, razdaljo pa lahko – zlasti če so na intervencijski vožnji – p...

Bled / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:56

Gostijo predstavnike Briksna

Praznovanje občinskega praznika je bilo tokrat tudi v znamenju Briksna, s katerim so na Bledu zgodovinsko povezani. Letos mineva 1010 let od prve pisne omembe Bleda.

Slovenija / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:51

Oblikujejo liste za evropske volitve

Volitve v evropski parlament bodo 25. maja. Nekatere stranke so že predstavile svoje kandidate, druge bodo to storile v naslednjih dveh tednih, ko se izteče rok za oddajo kandidatur državni volilni ko...

GG Plus / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:22

Bolezen, priložnost za novo življenje

Tatjana Sušanj je tri leta po možganski kapi nov človek. Polna življenjskega optimizma in radosti pravi, da ji je huda bolezen življenje spremenila na bolje.

Kronika / ponedeljek, 14. april 2014 / 14:07

Trčenje terjalo dve življenji

Ribnica – Današnja prometna nesreča pri Ribnici je terjala življenji 46-letnega voznika kombiniranega vozila in njegovega sopotnika, oba iz okolice Škofje Loke, so sporočili s Policijske uprave Kop...