Andreja Koprivec, ajurvedska svetovalka, učiteljica joge in meditacije / Foto: Gorazd Kavčič

Nad prehlad na naraven način

Smrkanje, boleče grlo, utrujenost so pogosti spremljevalci zimskih dni. Pa si za preganjanje prehladov in viroz lahko pomagamo tudi na bolj naraven način? O tem smo se pogovarjali z Andrejo Koprivec, ajurvedsko svetovalko, učiteljico joge in meditacije iz društva Prvi korak.

"Ko že zbolimo, je treba najprej počivati. Hrana naj bo kuhana in topla ter lahko prebavljiva. Pozimi se ne zdravimo s solatami in smutiji, to oboje še povečuje hlad in suhost našega telesa. Priporočajo se tople juhice iz gomoljnate zelenjave, šipkov čaj, kompot. Če se le da, se preznojimo pod toplo odejo. Grejeta naj nas domač med in topel čaj."

Kaj lahko po ajurvedi v mrzlih zimskih dneh storimo za izogibanje prehladom in virozam?

"Da bi se izognili prehladom in virozam, je treba poskrbeti za zdravo zimsko dnevno rutino. Obstajajo splošne smernice za doseganje ravnovesja Vata doše (energije, vibracije), ki vlada letnemu času. Vata doša, torej prvi del zime – do nekje sredine februarja –, deluje na naše telo tako, da ga suši in hladi. Torej je modro, da telo ogrevamo in ga vlažimo ter oljimo. Priporočila tradicionalne ajurvedske znanosti so, da se vsako jutro poleg običajnega pitja tople vode, vadbe, da nam postane vroče, in kratke meditacije po celem telesu natremo z nekaj kapljicami sezamovega olja, ki je po energetiki ogrevalno, in se nato umijemo s toplo vodo. Izogibajmo se hrupu, hrupni glasbi, hitri vožnji, potovanjem in pretirani spolni dejavnosti. Pojdimo spat do 22. ure. Poskrbimo, da nam je toplo – toplo se oblecimo, dobro se zaščitimo pred hladnim vetrom s kapo in šalom."

Kakšno hrano priporočate pozimi?

"Za zimo je primerna težka, kuhana, oljnata in hranilno bogata hrana, ki ima večjo vsebnost beljakovin in maščob ter je pripravljena s toplimi začimbami ter servirana vroča oziroma topla. V tem obdobju leta nas uravnotežajo sladki (ne slaščice, ampak polnozrnate žitarice in kaše), slani in kisli okusi. Za ta čas je odličen zajtrk iz kuhanih žitaric, kot so pira, kamut, prosena kaša, ovseni kosmiči, ajdova kaša, polenta ter s cimetom in klinčki začinjena čežana. Za kosilo in večerjo so najboljši obroki, ki vsebujejo gomoljasto zelenjavo, goste juhe, enolončnice in omake. Če jeste meso in jajca, potem je to najboljši čas v letu za uživanje teh vrst živil. Primerni so tudi oreščki in semena. Najbolje je, da zmanjšate uživanje surove zelenjave, mrzle in zamrznjene hrane ter hladnih mlečnih izdelkov. Dovoljeno je vroče mleko, začinjeno s kardamomom, cimetom in muškatnim oreščkom. Priporočene so blago ogrevalne začimbe: janež, kumina, cimet, kardamom, komarček, lovorov list ter za ljudi s premalo prebavnega ognja ali tiste, ki jih rado zebe, ingver in česen. Priporočljiv je čaj iz kumine, koriandra in janeža, šipkov čaj in kompot. Za zdravo črevesno floro lahko poskrbimo z naravnimi probiotiki, kot sta kisano zelje in repa."

Kaj pa duševno ravnovesje, joga, meditacija?

"Stanje uma je odločilno za zdravje. Za čiščenje trenutnega in akumuliranega stresa ni dovolj samo to, da veliko 'vemo'. Predvsem je pomembno vsakodnevno delovanje. Zavestna vadba asan v jogi pripomore k ravnovesju in večji pretočnosti energijskih tokov in telesnih tekočin. Obnavlja zdravo dihanje in sprošča stres na telesnem nivoju. Sama praksa meditacije pa čisti nabran stres v psihi in globoko pomirja."

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 28. junij 2018 / 16:04

Turisti tarče žeparjev

Bled – S poletjem se v gorenjskih turističnih krajih močno poveča obisk turistov, kar pa ni priložnost samo za hotelirje, gostince in druge turistične delavce, temveč tudi za nezaželene žeparje in...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 2. september 2012 / 07:00

Suša povzroča škodo tudi v gozdovih

Posledice suše se kažejo v pretirani namnožitvi podlubnikov, manjšem debelinskem prirastku in slabši uspešnosti pogozdovanja. Nekatere posledice bodo vidne šele v prihodnjih letih.

Gospodarstvo / nedelja, 2. september 2012 / 07:00

Nekdanja Telekomova uprava koruptivna

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije je ta teden na seji senata soglasno potrdila ugotovitve o sumu koruptivnega ravnanja nekdanje Telekomove uprave pri prodaji in nak...

Humor / nedelja, 2. september 2012 / 07:00

Podaja z desne in ...

Ker vam naslov ne pove kaj dosti, vam v nekaj besedah razlagam, kaj se nam, Slovencem, obeta po 1. januarju 2013, ko naj bi se za deset odstotkov znižal RTV prispevek. Televizijci menda pripravljajo u...

Kultura / nedelja, 2. september 2012 / 07:00

Za polnoletnost razstava

Miha Murn, dijak četrtega letnika škofjeloške gimnazije, bo za 18. rojstni dan priredil likovno razstavo v Ljubljani.

Zanimivosti / nedelja, 2. september 2012 / 07:00

Anketa: Spet v šolo

Počitniško brezskrbnost bodo v ponedeljek spet zamenjale šolske obveznosti. Začenja se novo šolsko leto, ki prinaša tudi nekaj novosti. Večina naših sogovornikov nam je zatrdila, da imajo za prvi šols...