Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. julij 2009 / 07:00

Na planini dela ne zmanjka

Na Veliki planini ima že vse od časov Marije Terezije pravico do paše enako število upravičencev, a stare zakone bi bilo po mnenju pastirjev treba prilagoditi.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 3. junij 2021 / 23:52

Ali vi tudi »drožite«?

V zadnjih mesecih sem tudi sama postala žrtev trenda, ki se je vpletel v nemalo slovenskih kuhinj in tako zelo spremenil od nekdaj zakoreninjena prepričanja o debelilnih lastnostih kruha,...

Zanimivosti / četrtek, 3. junij 2021 / 23:45

Palovčanovi »šuštarji« praznujejo

Zaplotnikova oziroma Palovčanova čevljarska delavnica iz Tržiča je v soboto praznovala sto štirideset let delovanja.

Zanimivosti / četrtek, 3. junij 2021 / 23:44

Ena brez druge pač ne moreta

Kupljenik je vas, ki leži na severnem pobočju Jelovice, nad desnim bregom Save Bohinjke. Služi tudi kot izhodiščna točka za vzpon na Babji zob. V vasi živita Alenka Zupan in Ana Bauman, ki izdelujeta...

Gorenjska / četrtek, 3. junij 2021 / 23:39

Izzivi, kot jih še ni bilo

V dobrem letu dni epidemije so se z novimi izzivi srečali tudi izvajalci pomoči družini na domu. Izkušnje dveh gorenjskih domov starostnikov kažejo, da se število uporabnikov storitve ni zmanjšalo, še...

Gospodarstvo / četrtek, 3. junij 2021 / 23:36

Za gozdove Udin boršta predlagajo strožji režim

Okoljska organizacija Alpe Adria Green in podpisniki peticije za ustrezno zaščito Udin boršta predlagajo zavodu za gozdove, da v novem gozdnogospodarskem načrtu za enoto Preddvor določi za gozdni komp...