Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 12. marec 2017 / 20:05

Gregor Voglar, osebni zdravnik Petra Velikega

V Naklem pri Kranju se je rodilo ali pa živelo veliko znamenitih in pomembnih Slovencev. Med najbolj sloveče vsekakor sodi zdravnik in diplomat Gregor Voglar, ki se je rodil v Naklem 12. m...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 12. marec 2021 / 19:27

Zaplezal se je

Tržič – V ponedeljek se je na poti proti Storžiču na grebenu Škarjev rob zaplezal planinec. Gorski reševalci iz Tržiča in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči Brnik so ga oskrbeli, n...

Zanimivosti / petek, 12. marec 2021 / 19:26

Količki

Pozimi, ko so mnoga območja zlasti na Gorenjskem prekrita z visoko snežno odejo, morajo robovi cestišč ostati vidni. V zadnjih sezonah so klasične lesene snežne kole marsikje zamenjali količki, vgr...

GG Plus / petek, 12. marec 2021 / 17:48

Sledi zgodb

»Prve mesece se je nisem zmogla dotakniti in niti pogledati,« o ogromni brazgotini, ki jo je na njenem trebuhu pustila operacija, pove Ana Berce iz Selc. Z leti je spoznala, da se ji brazgotine ni tre...

Kamnik / petek, 12. marec 2021 / 17:15

Občina bo pomagala dvema družinama

V Kamniku so se odločili za izjemno dodelitev dveh neprofitnih stanovanj.

Šenčur / petek, 12. marec 2021 / 17:15

Spletni gregorjev koncert

Šenčur – Člani Pihalnega orkestra občine Šenčur ob gregorjevem pripravljajo spletni koncert oziroma koncert od doma. Predvajan bo v nedeljo, 14. marca, ob 18.30 na vseh socialnih omrežjih orkestra...