Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 14. oktober 2014 / 11:25

Prihaja Link.Art

Po jutrišnji premieri bo v četrtek, 16. oktobra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani prva ponovitev glasbenega potepa nove radovljiške skupine Link.Art.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 23. julij 2017 / 23:19

Šternu posojala tudi »Bitcoinovca«

Aleš Štern, domnevna žrtev izsiljevanja s strani Metija Plave, si je denar izposojal tudi od ustanoviteljev Bitstampa Damijana Merlaka in Nejca Kodriča, s katerima je tedaj tudi odkupil KŽK Kranj.

Gospodarstvo / nedelja, 23. julij 2017 / 23:19

V stečaju zaradi pritožb sosede

Nasedli gradbeni posli so v zadnjih letih v stečaj pahnili množico gradbenih podjetij, med njimi zaradi nedokončanega projekta v Izoli pred pol leta tudi podjetje Proloco Jezersko.

Gorenjska / nedelja, 23. julij 2017 / 23:17

Sistematično bodo spremljali obisk

Na zadnji seji Sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park so svetniki obravnavali tudi poročilo o delu in finančno poročilo za preteklo leto.

Zanimivosti / nedelja, 23. julij 2017 / 23:12

Podobe mondenega Bleda

V Mestni knjižnici Kranj so na ogled postavili majhen del bogatega fotografskega arhiva Blejca Mirka Vovka, ki je na Bledu dve desetletji kot uradni fotograf fotografiral številne visoke državniške ob...

Razvedrilo / nedelja, 23. julij 2017 / 23:10

Lepa dekleta

World top model Slovenije (WTMS) 2016 in lastnica licence WTMS 2017 Diana Čonč in Kaly Kolonič sta v Ljubljani predstavili finalistke za World top model Slovenije 2017. Gre za projekt, namenjen modi,...