Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 9. februar 2016 / 00:00

Višje sodišče v celoti potrdilo sodbo

Višje sodišče v Ljubljani je v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo okrajnega sodišča v Škofji Loki v postopku zoper nekdanjega vodjo AMZS Lesce Florjana Gašperina in soobtožene, vključno z izrečenimi...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 19. november 2016 / 12:25

Domače bolj kakovostno

Vsak tretji petek v novembru zaznamujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega po vrtcih in šolah pripravijo tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Namen je spodbujati samooskrbo s kakovost...

Kranjska Gora / sobota, 19. november 2016 / 12:20

Tudi prihodnje leto denar za ceste

Obnova cest v centru Kranjske Gore je tik pred zaključkom. Tudi za prihodnje leto nameravajo nameniti skoraj milijon evrov za obnovo cest.

Gospodarstvo / sobota, 19. november 2016 / 12:19

Cilj zaposljivi mladi

Naj bo izobraževanje za mlade naložba v prihodnost, ne breme je bil naslov okrogle mize, ki jo je v sredo pripravil Inštitut dr. Antona Korošca (INAK) v okviru Koroščevih večerov.

Kultura / sobota, 19. november 2016 / 12:17

Gorenjska Sozvočenja

Radovljica – V Baročni dvorani Radovljiške graščine bodo v nedeljo, 20. novembra, potekala letošnja Gorenjska Sozvočenja 2016, na katerih bodo nastopili izbrani pevski zbori s tematsko zaokroženimi...

Kronika / sobota, 19. november 2016 / 12:09

Vpliv super lune?

Kranj, Jesenice – Kranjski Operativno-komunikacijski center je v zadnjih dneh neki Jeseničan brez pravega razloga poklical več kot stokrat. S klici ni prenehal, čeprav so mu vsakič razložili, da je...