Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 18. april 2009 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem, da je vso noč snežilo. Jaz pa sem se zjutraj morala odpraviti na pot. Skrbelo me je, sneženje pa ni prenehalo.« Monika Draga Monika, noč je v sanjah...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 22. julij 2021 / 16:46

Milo, da bi ga kar pojedel

Gabrijela Jan Sefić in Almir Sefić z Dovjega sta iz ljubezni do naravnih mil in naravne kozmetike leta 2009 začela pisati svojo poslovno pot.

Kamnik / četrtek, 22. julij 2021 / 16:40

Po Veliki planini kar iz doline

Velika planina vsako leto privabi več obiskovalcev. Ti se nanjo podajo z nihalko, peš ali z avtom do Rakovih Ravni, a na Zavodu za turizem in šport Kamnik so stopili v korak s časom in del kulturne de...

Gorenjska / četrtek, 22. julij 2021 / 16:36

S prihodnjim tednom PCT pogoj nujen za udeležbo na dogodkih in shodih, skrajšana veljavnost negativnih testov

Ljubljana – Od ponedeljka bo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) veljal za udeležbo na dogodkih in shodih, je danes določila vlada. Organizatorji dogodkov oz. shodov bodo dolžni preverjat...

Nasveti / četrtek, 22. julij 2021 / 16:06

Sredi moje spalnice

Zgodb, ki jih piše življenje, je vsak dan več, ne manj. Veliko je k temu, da so se začeli odpirati tudi tisti, ki se morda ne bi nikoli, pomagala »koronska karantena«. Življenje med štirimi stenami...

Domžale / četrtek, 22. julij 2021 / 16:05

Prenovljena vstopna točka na Šumberk

Domžale – Občina Domžale je na zahodnem delu hriba med cesto Pod hribom in prostori Kinološkega društva Domžale prenovila vstopno točko, ki vodi proti gozdi učni poti na Šumberk. Ohranili so obstoj...