Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 10. maj 2018 / 10:53

Prenova tartana v Športnem parku Križe

Križe – V Športnem parku Križe se je po letih uporabe pokazala obraba zgornje in tudi osnovne tartanske plasti na atletski stezi in igrišču za mali nogomet. Občina Tržič je že izbrala izvajalca za...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 29. julij 2023 / 16:05

Kujejo podjetnost

Z Nives Justin in Andražem Šilerjem, ki skrbita za vodenje in razvoj Kovačnice, smo se pogovarjali o tem, kaj ponujajo mladim podjetnikom, zakaj bi bilo treba krepiti podjetniško miselnost in kako spo...

Kronika / sobota, 29. julij 2023 / 16:04

Pri odpravljanju posledic neurja padel z lestve

Voklo – V Voklem je pri odpravljanju posledic neurja moški padel z lestve in se poškodoval, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Na kraju mu je nujno medicinsko pomoč nudila ekipa NMP Kranj, z r...

Bled / sobota, 29. julij 2023 / 16:02

Plečnik na Blejskem gradu

Na Blejskem gradu so julija odprli razstavo Jože Plečnik na Gorenjskem, ki so jo že lani z namenom zaznamovanja 150. obletnice Plečnikovega rojstva pripravili v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Sl...

Naklo / sobota, 29. julij 2023 / 16:02

Umrla častna občanka občine Naklo

Šentjakob ob Savi, Naklo – Na Krištofovo nedeljo je v Domu sester usmiljenk v Šentjakobu ob Savi v 99. letu starosti umrla sestra Miriam, rojena kot Frančiška Praprotnik (1924–2023) v revni delavsk...

Zanimivosti / sobota, 29. julij 2023 / 12:05

Popotovanja s knjigami

V pogovorih z diamantnimi maturanti že ves čas opažam, da jim je med drugim skupno to, da radi in veliko berejo. Branje nedvomno pomeni dober trening za možgane, saj nas spodbuja, da si za...