Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Odkrili kip sv. Barbare

Pred 16 leti so začeli podzemno pridobivati hotaveljski marmor. Od sobote rudarje ščiti njihova zavetnica.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 17. junij 2017 / 18:10

Ameriški direktor v Elan vabi nove sodelavce

V begunjskem Elanu bi zaradi širitve proizvodnje takoj zaposlili petdeset novih sodelavcev.

Jesenice / sobota, 17. junij 2017 / 18:07

Štirje učenci ostali brez valete

Štirje jeseniški devetošolci so proti učiteljici in v tablo metali jajca. Za kazen se niso smeli udeležiti valete, dogodek raziskuje tudi policija.

Jesenice / sobota, 17. junij 2017 / 18:06

Novost je študij fizioterapije

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin je obeležila desetletnico delovanja. Doslej je izobraževanje uspešno zaključilo 258 diplomantov in 23 magistrov zdravstvene nege.

Škofja Loka / sobota, 17. junij 2017 / 18:05

Skupna odprava mladih

Škofja Loka – V ponedeljek, 19. junija, bo na odpravo po gozdovih krenila skupna škofjeloško-britanska odprava. 60 mladih iz Gimnazije Škofja Loka in šole Truro School iz Velike Britanije bo na odp...

Slovenija / sobota, 17. junij 2017 / 18:05

NSK v Benetkah

V Benetkah, do koder pridete po avtocestah v manj kot treh urah, je do 26. novembra na ogled 57. Beneški bienale. Tam je tudi slovenski paviljon, še posebej pa paviljon države NSK, ta pa vas čaka samo...