Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / / 07:00

Voščilo ali dvignjen sredinec

Po Kranju in Mariboru je na ogled razstava Masaker povprečja, Klemena Globočnika in Matica Zormana.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 12. september 2017 / 06:00

Ekskurzija po zahodni Sloveniji

Kranj – Društvo Sorško polje bo v sodelovanju z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka ter eko semenarsko hišo Amarant organiziralo v soboto, 16. septembra, ogled dobrih praks pridelave eko semen i...

Kronika / torek, 12. september 2017 / 19:32

Fekalije iztekale v Savo

Kranj – V nedeljo popoldne so v Kranju v reko Savo zaradi močnejših padavin preko meteornega kolektorja iztekale fekalije. Kranjski poklicni gasilci so pregledali območje in obvestili pristojne slu...

Kronika / torek, 12. september 2017 / 19:32

Iz jeklenke uhajal plin

Gabrška Gora – Na Gabrški Gori se je v soboto okoli 16. ure pri eksploziji plinske jeklenke v zasebnem prostoru poškodoval moški. Do eksplozije je prišlo zaradi uhajanja plina iz poškodovane jeklen...

Kranj / torek, 12. september 2017 / 19:31

Kranjska občina s štipendijami za študij v tujini

Kranj – Mestna občina Kranj je objavila javni razpis za podeljevanje štipendij za študij v tujini za študijsko leto 2017/2018, ki je odprt do 20. septembra. Štipendije so namenjene študentom javno...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 12. september 2017 / 19:30

Šestdeset let krvavškega oddajnika

Krvavec – Letos mineva šestdeset let od prvega oddajanja televizijskega programa s Krvavca. Slovesnost ob jubileju bodo pripravili v petek, govornika bosta Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slove...