Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Svetniki usklajeno delujemo

Miran Štular je bil lani izvoljen za občinskega svetnika na listi S srcem za Jezersko. Novinec v lokalni politiki želi najprej spoznati način dela, šele potem se aktivno vključi v dogajanje.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 07:00

Anketa: Odpadke odmetavajo "ta veliki"

V očiščevalni akciji, ki so jo minulo soboto pripravili v občini Preddvor, je sodelovalo tudi večje število šolarjev. Otroci se tudi na ta način učijo skrbnega odnosa do okolja.

Slovenija / / 07:00

Novinarska nagrada Titu Koširju

Ljubljana – Društvo novinarjev Slovenije je v torek zvečer na ljubljanskem gradu podelilo letošnje novinarske nagrade Consortium Veritatis/Bratstvo resnice za izstopajoče novinarske in fot...

Gospodarstvo / / 07:00

Menjava na vrhu Gorenjske banke

Predsednika uprave Gorenjske banke Zlatka Kavčiča, ki odhaja v pokoj, bo nasledil njegov najožji sodelavec Gorazd Trček. Zlatko Kavčič se povsem le ne bo poslovil, saj bo predvidoma sodeloval v nadzor...

Prosti čas / / 07:00

Najcenejši slovenski humor

Za res dober dan šaljivcev sta letos na Ortofestu poskrbela Slon in Sadež. Glasbenika sta obiskovalce koncerta že na začetku opozorila na dejstvo, da bo ta večer v zraku veliko prvoaprilskih šal....

Radovljica / / 07:00

Širitev sodišča v zapore

Izvršilni oddelek radovljiškega sodišča že nekaj mesecev dela v drugem nadstropju izpraznjenih zaporov.