Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 16. september 2017 / 18:15

Pravljični Festvina

Priljubljena novembrska festivala, Slovenski festival vin in Festival kulinarike, bosta letos doživela že svojo dvajseto in deseto izvedbo, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju pa je v ponedeljek Fe...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 12. julij 2018 / 15:17

Naravne kopalne vode so ustrezne

Nedavno odvzeti vzorci naravnih kopalnih voda v Bohinjskem in Blejskem jezeru, jezeru Črnjava, na Šobcu in po dveh lokacijah v Poljanski in Selški Sori so bili ustrezni.

Medvode / četrtek, 12. julij 2018 / 15:13

Osem občinskih nagrajencev

Ob občinskem prazniku Občine Medvode so podelili občinska priznanja: štiri plakete in štiri medalje.

Razvedrilo / četrtek, 12. julij 2018 / 15:12

Sto in še štiri svečke za povrh

Metka Kavčič, Robeževa iz Loma pod Storžičem, je 6. julija praznovala 104. rojstni dan. Čili slavljenki so v Domu Petra Uzarja, kjer biva zadnja leta, pripravili slavje z rojstnodnevno torto.

Škofja Loka / četrtek, 12. julij 2018 / 15:05

Učili so se v strogi tajnosti

V knjigi z naslovom Ti si mene naučila brati, ki so jo preteklo sredo predstavili v Škofji Loki, so orisali tajno partizansko šolstvo na Žirovskem, v Poljanski dolini in zgornjem delu Selške doline.

Šport / četrtek, 12. julij 2018 / 15:04

Švicar presenetil tudi sebe

Obe tekmi celinskega pokala v smučarskih skokih v Kranju je dobil Švicar Killian Peier, najvišje med Slovenci Anže Semenič in Tomaž Naglič s petim mestom.