Pečena prosena kaša s suhimi slivami in vaniljevo omako

Sladke jedi najraje pripravljam iz sestavin, ki jih imamo pogosto na voljo doma, in da se z jedjo lahko hkrati posladkamo in kvalitetno najemo.

Za pripravo pečene prosene kaše s suhimi slivami potrebujemo: 200 g prosene kaše, 2 dl vode, 8 dl mleka, ščep soli, 3 žlice sladkorja, 30 g masla, 3 jajca, 1 vanilin sladkor, 200 g izkoščičenih suhih sliv, maslo za pekač.

Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo damo oprano kašo, potresemo z 1 žlico sladkorja in soljo. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Prilijemo mleko, ponovno zavremo ter kuhamo še 15 minut. Kašo odstavimo s štedilnika, vmešamo maslo in jo pustimo stati v pokriti posodi, dokler se ne ohladi. Med tem časom, bo kaša ''posrkala'' še preostalo tekočino in postala kompaktna. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. V ohlajeno kašo vmešamo suhe slive, nato sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo. Vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač namastimo z maslom, vanj stresemo pripravljeno kašo in jo enakomerno razporedimo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: Pripravimo jo lahko tudi z drugim sadjem. Proso je prevečkrat pozabljeno žito. Njegova velika prednost je v tem, da ne vsebuje glutena in je tako primerno tudi za ljudi s celiakijo. Izboljšuje prebavo, iz telesa odvaja odvečno vodo, poskrbi za zdrave lase in nohte.

Za pripravo vaniljeve omake potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 3 žlice sladkorja, 1 žlico jedilnega škroba, 1 žlico ruma.

Jajci stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jedilni škrob ter prilijemo rum. Mleko zavremo, nato vanj vlijemo jajčno mešanico. Ob stalnem mešanju kuhamo še 5 minut. Omako prelijemo čez pečeno proseno kašo.

Nasvet: Če nimamo na voljo jedilnega škroba, ga nadomestimo z moko. Pri otrocih rum izpustimo. Vaniljevo omako lahko pripravimo tudi tako, da v 0,5 l mleka zakuhamo polovico vrečke za pripravo vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. december 2009 / 07:00

Je rešitev v višjem DDV?

Ljubljana - V torek je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) skupaj z zbornico davčnih svetovalcev Slovenije pripravila konferenco o davkih, na kateri je tekla beseda predvsem o t...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Inšpekcija zavrača obtožbe župana

Stanje v prostoru je predvsem odraz in posledica kakovosti prostorskih izvedbenih aktov, ki jih sprejme občina.

Bled / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Na Okarino še ta konec tedna

Bled - Letošnji Okarina etno festival, ki že devetnajsto leto glasbeno plemeniti Bled in v Zdraviliški park privablja ljubitelje etno glasbe iz Slovenije in tujine, se ta konec t...

Tržič / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Praznik v Kovorju

Kovor – Prebivalci naselij v Krajevni skupnosti Kovor imajo krajevni praznik 15. avgusta. Prireditve pripravljajo že konec tega tedna. Jutri, 8. avgusta, ob 18. uri bo slovesnost...

Zanimivosti / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Kresna noč v Bohinju

Bohinj - Konec tedna bo v Bohinju znova v znamenju tradicionalne Kresne noči, ki jo organizira Turistično društvo Bohinj. V okviru Kresne noči bo tako drevi ob 19. uri v Ribčevem...

Šport / petek, 7. avgust 2009 / 07:00

Najbolj si želijo ugodnega vremena

Padalce čaka ta konec tedna že četrta tekma za svetovni pokal, doslej je bila regularna le ena.