Za konec še sladko vino
Dobrodošli v Vojvodini: Banat 2015 (7)
Vržole bermetto oziroma bermet je posebno aromatizirano rdeče desertno vino, narejeno tako, kot se dela vermut, dodajo pa mu številna zdravilna zelišča, tako da je prijetnega okusa in vonja. Največkrat ga postrežejo kot aperitiv, ob sladici ali sadju, ima pa kar 17 odstotkov alkohola. Mi smo ga na svojem popotovanju po Vojvodini pokusili večkrat, več o njem pa smo izvedeli v Vršcu pri Nikoli Cuculju. Nikola je sicer vinar, vendar nima svojih vinogradov, odkupuje pa grozdje različnih proizvajalcev in potem iz tega dela vino. Večkrat nagrajeno in Beograjčanom znano – ter ljubo – je tudi njegovo žganje. Nikoli pa degustacije v njegovi kleti ne minejo brez smeha, zabave in okusne hrane.
Vršac je od Beograda oddaljen, če gledamo najkrajšo razdaljo, kakšnih osemdeset kilometrov. Simpatično mestece s središčem, ki na oblačen jesensko-zimski dan lahko deluje kot nemo filmsko prizorišče. Mestni Muzej Konkordija je eden modernejših v teh krajih, stavba sama pa je namenjena tudi kulturnemu udejstvovanju. Navdušeni smo bili tudi nad popolnoma prenovljeno notranjostjo hotela, v katerem smo bili nastanjeni. Hotel Srbija namreč navzven deluje kot hotel, ki je ostal nekje v času. Lenobnost okolice in omenjenega centra stare stavbe to le še poudarijo. Odkar so ga kupili Španci, so njegove sobe v trendu.
Preden smo se vrnili nazaj v Novi Sad, smo si ogledali še ženski samostan Mesić, vsekakor pa ob obisku Vršca ne morete mimo dobre hrane. Obisk tako imenovane etno hiše, kjer vam postrežejo z odličnimi domačimi specialitetami, je skoraj nujen.
In če vas pot v naslednjem letu zanese v Vojvodino, potem vseeno osvežite znanje cirilice, saj vam med vožnjo, ko napisi drvijo mimo vas, razumevanje in polomljena srbohrvaščina (kljub navigaciji) žal ne koristi kaj dosti … (Konec)