Coco Chanel na osmih tačkah

Ko mi pripovedujejo, da imajo Coco Chanel na osmih tačkah, si jaz živo predstavljam fantazijsko mačko z osmimi tačkami med knjižnimi listi, oblečeno v puhast Chanelov kostimček z zlatimi gumbi, iz katerega štrli dolg rep in je v sorodu z Garfieldom. Ko pridem na obisk, o kakšnem Chanelovem kostimčku ni ne duha ne sluha. Coco Chanel sta mačji sestrici. Ena je Coco in druga Chanel. Štirimesečnici imata sicer isto mamo in prihajata iz zavetišča. Sta zelo razigrani. Coco ima gosto rjavkasto lisasto dlako, ki srši, kot bi sedela na električni žici, Chanel pa ima dlako kot počesano. Ena ima lice naivke, druga pa premetenke. Ko se igrivo ravsata za nekakšnim cvilečim klobčičem, ki naj bi bil kopija miške, ugotavljam, katera je bolj bojevita, a ne ugotovim, ker je vse sijoče rjavkasto. Hitro sta se udomačili in se me ne bojita preveč. Celo to že vesta, da na mizo ne smeta. Vnuka me nesramno izzivata: »A bo tudi Coco Chanel dobila darilo od Dedka Mraza?« Ima me, da bi jima kaj zabrusila, a imam druge skrbi, kako uskladiti praznični jedilnik na nemesni in mesni del sicer pri dveh mizah … Ko gledam puhici, kako se elegantno poženeta vsaka na svojo stran, mi je jasno: predjed in »zajed« bosta enaki za vse, potem pa za ene polnjen puran, za druge pa lotarinška pogača z zelenjavo. Dve pečici? Imam. Mačja darila – še nimam. Glede na ime ne bodo poceni. Kakšna skrb!

Gobova pašteta

Za približno 6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 2 sesekljani čebuli, 1 žlico olja, 4 stroke česna, 900 g svežih gob (šitake, rjavi šampinjoni), 3 žlice sesekljanega peteršilja, 1 žlico sesekljanega svežega rožmarina, 2 žlici limoninega soka, 200 grobo naribanega suhega belega kruha ali 200 g finih belih drobtin.

Čebulo sesekljamo in steklasto popražimo. Dodamo strt česen in nalistane gobe. Dušimo 20–30 minut, da voda izpari. Posodo potegnemo z ognja. Dodamo peteršilj, rožmarin, limonin sok in drobtine ter zmešamo, da dobimo lepljiv cmok. Ohladimo.

Pečico ogrejemo na 200°. Listnato testo razvlečemo in razrežemo na štiri enake kose. Na en kos damo polovico nadeva in pustimo 2,5 cm robu. Prekrijemo z drugo ploščo testa. Robove prepikamo z vilicami, da se dobro sprimejo. Postopek ponovimo. V pekač damo kos papirja za peko, da se prilega dnu. Nanj položimo obe gobovi pašteti in pečemo od 20 do 30 minut, da se naredi hrustljava zlatorumena skorjica. Postrežemo z motovilcem v solati in po želji dodamo še trdo kuhana jajca.

Preprosta pomarančna krema

Za 4-6 oseb potrebujemo: 4 pomaranče, 500 g puste skute, 4 žlice mineralne vode, 2 žlici medu, 1 žlico pomarančnega likerja ali amaretta po želji, 4–6 kepic pomarančnega sladoleda po želji.

Dve pomaranči prerežemo in iztisnemo sok. Drugi dve olupimo in filiramo, se pravi s krhljev z ostrim nožem odstranimo kožico. Sok prestrežemo.

Skuto penasto umešamo z mineralno vodo, dodamo sok in med, po želji tudi liker. Primerne kozarce napolnimo v plasteh. Najprej krema, nato pomarančni krhlji, spet krema, krhlji, vrhnja plast mora biti krema, ki jo okrasimo s pomarančnim krhljem. Po želji dodamo tudi kepico pomarančnega sladoleda.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 22. december 2011 / 07:00

Pomlajevanje obraznih mišic - teenlifting

Na Hrvaškem so odkrili metodo za pomlajevanje obraznih mišic, ki hkrati zdravi različne bolezni. Tina Smolej iz Škofje Loke je metodo skupaj z zdravnico Sanjo Gošović pripeljala v Slovenijo.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 25. december 2015 / 15:41

Prazniki z glasbo in pesmijo

Božično in novoletno obarvani praznični koncerti so najpogostejše prireditve Slovencev v zamejstvu ob koncu leta. Organizatorji vabijo nanje tudi goste iz Slovenije in iz bližnjih držav, v...

GG Plus / petek, 25. december 2015 / 15:39

V Radovljico jo je pripeljala ljubezen

Simpatična Queena Chen je že pol leta Radovljičanka. Tridesetletno učiteljico angleščine s Tajvana je k nam – s postankom v Parizu – pripeljala ljubezen, kajpada. Po poroki je svojemu imenu dodala še...

GG Plus / petek, 25. december 2015 / 15:35

Z njimi sem jedel in jokal

Pri Družinskem in mladinskem centru Cerklje so ob nedavnem svetovnem dnevu migrantov gostili zanimiv in poučen dogodek Vsi smo migranti. Sestri Veselinović, danes obe starejši od trideset let, se spom...

Nasveti / petek, 25. december 2015 / 15:32

Coco Chanel na osmih tačkah

Ko mi pripovedujejo, da imajo Coco Chanel na osmih tačkah, si jaz živo predstavljam fantazijsko mačko z osmimi tačkami med knjižnimi listi, oblečeno v puhast Chanelov kostimček z zlatimi gumbi, iz...

Zanimivosti / petek, 25. december 2015 / 15:32

Vsi pridni

»Zdaj pa ti men' povej, a si bil čez leto kaj priden?« »Ja, Dedek Mraz, seveda sem bil priden, zadnji mesec še posebno.« »Aha, potem je pa zagotovo v košu tudi darilo zate.« »Ampak, a veš kaj, tako...