Coco Chanel na osmih tačkah

Ko mi pripovedujejo, da imajo Coco Chanel na osmih tačkah, si jaz živo predstavljam fantazijsko mačko z osmimi tačkami med knjižnimi listi, oblečeno v puhast Chanelov kostimček z zlatimi gumbi, iz katerega štrli dolg rep in je v sorodu z Garfieldom. Ko pridem na obisk, o kakšnem Chanelovem kostimčku ni ne duha ne sluha. Coco Chanel sta mačji sestrici. Ena je Coco in druga Chanel. Štirimesečnici imata sicer isto mamo in prihajata iz zavetišča. Sta zelo razigrani. Coco ima gosto rjavkasto lisasto dlako, ki srši, kot bi sedela na električni žici, Chanel pa ima dlako kot počesano. Ena ima lice naivke, druga pa premetenke. Ko se igrivo ravsata za nekakšnim cvilečim klobčičem, ki naj bi bil kopija miške, ugotavljam, katera je bolj bojevita, a ne ugotovim, ker je vse sijoče rjavkasto. Hitro sta se udomačili in se me ne bojita preveč. Celo to že vesta, da na mizo ne smeta. Vnuka me nesramno izzivata: »A bo tudi Coco Chanel dobila darilo od Dedka Mraza?« Ima me, da bi jima kaj zabrusila, a imam druge skrbi, kako uskladiti praznični jedilnik na nemesni in mesni del sicer pri dveh mizah … Ko gledam puhici, kako se elegantno poženeta vsaka na svojo stran, mi je jasno: predjed in »zajed« bosta enaki za vse, potem pa za ene polnjen puran, za druge pa lotarinška pogača z zelenjavo. Dve pečici? Imam. Mačja darila – še nimam. Glede na ime ne bodo poceni. Kakšna skrb!

Gobova pašteta

Za približno 6 oseb potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 2 sesekljani čebuli, 1 žlico olja, 4 stroke česna, 900 g svežih gob (šitake, rjavi šampinjoni), 3 žlice sesekljanega peteršilja, 1 žlico sesekljanega svežega rožmarina, 2 žlici limoninega soka, 200 grobo naribanega suhega belega kruha ali 200 g finih belih drobtin.

Čebulo sesekljamo in steklasto popražimo. Dodamo strt česen in nalistane gobe. Dušimo 20–30 minut, da voda izpari. Posodo potegnemo z ognja. Dodamo peteršilj, rožmarin, limonin sok in drobtine ter zmešamo, da dobimo lepljiv cmok. Ohladimo.

Pečico ogrejemo na 200°. Listnato testo razvlečemo in razrežemo na štiri enake kose. Na en kos damo polovico nadeva in pustimo 2,5 cm robu. Prekrijemo z drugo ploščo testa. Robove prepikamo z vilicami, da se dobro sprimejo. Postopek ponovimo. V pekač damo kos papirja za peko, da se prilega dnu. Nanj položimo obe gobovi pašteti in pečemo od 20 do 30 minut, da se naredi hrustljava zlatorumena skorjica. Postrežemo z motovilcem v solati in po želji dodamo še trdo kuhana jajca.

Preprosta pomarančna krema

Za 4-6 oseb potrebujemo: 4 pomaranče, 500 g puste skute, 4 žlice mineralne vode, 2 žlici medu, 1 žlico pomarančnega likerja ali amaretta po želji, 4–6 kepic pomarančnega sladoleda po želji.

Dve pomaranči prerežemo in iztisnemo sok. Drugi dve olupimo in filiramo, se pravi s krhljev z ostrim nožem odstranimo kožico. Sok prestrežemo.

Skuto penasto umešamo z mineralno vodo, dodamo sok in med, po želji tudi liker. Primerne kozarce napolnimo v plasteh. Najprej krema, nato pomarančni krhlji, spet krema, krhlji, vrhnja plast mora biti krema, ki jo okrasimo s pomarančnim krhljem. Po želji dodamo tudi kepico pomarančnega sladoleda.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Politika ni njegov življenjski cilj

Dragan Djukić je v občinskem svetu drugi mandat. Lani je bil izvoljen na listi Aktivna Slovenija. Znan je tudi po svojem zavzemanju za pravice azbestnih bolnikov.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 2. maj 2014 / 22:06

Kožuhova spet doma v Breznici

Francka in Blaž Kožuh, ki jima je plaz novembra 2012 tako poškodoval hišo, da sta se izselila in so jo morali podreti, sta se pred tremi tedni vselila v novo hišo. Stoji le nekaj stran od prejšnje v d...

Nasveti / petek, 2. maj 2014 / 21:56

Delu čast in oblast

Pravijo, da se duša naroda vidi po tem, kako se imenuje osrednji časopis. Mi imamo Delo. V Jugoslaviji je bila Borba …, naši sosedje imajo Oslobođenje, Kleine Zeitung in Novi List. Delo je e...

Tržič / petek, 2. maj 2014 / 21:42

Budnica v Tržiču

Bistrica pri Tržiču - Tudi občani Tržiča so se v četrtek navsezgodaj zbudili ob prvomajski budnici, ki so jo pripravili člani Pihalnega orkestra Tržič. Takole so se sprehodili po ulicah v Bistrici...

Tržič / petek, 2. maj 2014 / 21:41

Kresovanje na Poljani

Križe - Na predvečer praznika dela so po številnih vrhovih po Sloveniji zagoreli kresovi. Tradicionalno kresovanje so pripravili tudi na Poljani nad Križami v občini Tržič.

GG Plus / petek, 2. maj 2014 / 11:49

Slovenija in Koroška utrjujeta sodelovanje

Pred desetimi leti se je zadnjič sestal kontaktni komite Slovenija – Koroška, v katerem so se predstavniki obeh strani dogovarjali za sodelovanje. Pretekli petek je zaživel na novo, vendar p...