Pica z mletim mesom

Pica, ena iz med tistih jedi, ki jo lahko obložimo vedno drugače in se je nikoli ne naveličamo.

Za pripravo pice potrebujemo: za testo: 400 g moke, pol kocke kvasa, pol žličke soli, 1 žličko sladkorja, 2 dl mlačne vode, 3 žlice olivnega olja; za nadev: 200 g paradižnikovih pelatov, 2 žlici olja, 1 večjo čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 400 g mlete govedine, 1 dl goveje juhe, sol, poper, muškatni orešček, baziliko, 100 g naribanega sira.

Priprava testa: Kvas nadrobimo v skodelico, pomešamo z žličko sladkorja in moke. Zalijemo z 1 dl mlačne vode. Premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico ter okrog potresemo sol. Na sredino jamice vlijemo pripravljen kvas in okrog pokapljamo olivno olje. Na sredino prilijemo še preostanek tople vode. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga gnetemo vsaj 5 minut. Testo oblikujemo v kepo in ga premažemo z oljem. Pokrijemo ga s čisto kuhinjsko krpo. Na toplem naj počiva 30 minut. Med tem časom pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi močno segrejemo žlico olja, na kateri prepražimo čebulo. Čebulo pretresemo na krožnik. V isti ponvi ponovno segrejemo in olje ter nanj stresemo mleto meso. Meso posolimo, popramo in potresemo s ščepcem muškatnega oreščka. Meso pražimo približno 10 minut, da porjavi. Nato dolijemo juho in dušimo še 20 minut.

Sestavljanje pice: Testo za pico na hitro pregnetemo ter ga razvaljamo v velikosti pekača (velik pekač ali dva majhna okrogla pekača za pico). Testo premažemo s paradižnikovimi pelati, potresemo z naribanim sirom. En paradižnik narežemo na tanka kolesca, ki jih enakomerno razporedimo po siru in potresemo z baziliko. Na vse to nadevamo pripravljeno meso. Meso potresemo s čebulo. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Nasvet: Na pico se da še kaj dodati ali ji kaj odvzeti. Količine in sestavine prilagajamo glede na svoj okus in glede na to, kaj imamo na voljo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / petek, 18. maj 2012 / 07:00

Med gimnazijci in Francozi

V La Ciotatu so nas na francoskem terenu gostili slovenski mladci in mladenke. Prijetno druženje od državnem prazniku.

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 17:45

Pri Janharju odprli vrata

Hraše – Jahalni center kmetije Janhar v Hrašah je imel prejšnjo soboto dan odprtih vrat z delavnicami za otroke, prikazom kovanja konj, izdelovanja kočij, sedlarstva, jahanja, vožnjami s kočijami,...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 17:42

Lepi pogledi

Pa naj še kdo reče, da se iz jame nič ne vidi. Še zlasti če Jama napišemo z veliko začetnico. V prvih jesenskih dneh se je ta čudoviti razgled odprl na Krvavec, ki je očitno lovil še zadnje sončne...

Bohinj / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 17:41

Srečanje turističnih delavcev

V Bohinju so se v soboto srečali turistični delavci iz gorenjskih turističnih društev. Najzaslužnejšim so podelili priznanja.

Slovenija / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 17:39

Med nagrajenci tudi Črtomir Frelih

Ljubljana – Na predvečer svetovnega dneva učiteljev, ki ga zaznamujemo 5. oktobra, so že petdeseto leto zapored podelili nagrade Republike Slovenije na področju šolstva. Med letošnjimi enajstimi na...

Radovljica / ponedeljek, 10. oktober 2016 / 10:08

Deset let sodelovanja

Podjetje EMMA in Varstveno-delovni center Radovljica sodelujeta deset let.