Pica z mletim mesom

Pica, ena iz med tistih jedi, ki jo lahko obložimo vedno drugače in se je nikoli ne naveličamo.

Za pripravo pice potrebujemo: za testo: 400 g moke, pol kocke kvasa, pol žličke soli, 1 žličko sladkorja, 2 dl mlačne vode, 3 žlice olivnega olja; za nadev: 200 g paradižnikovih pelatov, 2 žlici olja, 1 večjo čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 400 g mlete govedine, 1 dl goveje juhe, sol, poper, muškatni orešček, baziliko, 100 g naribanega sira.

Priprava testa: Kvas nadrobimo v skodelico, pomešamo z žličko sladkorja in moke. Zalijemo z 1 dl mlačne vode. Premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico ter okrog potresemo sol. Na sredino jamice vlijemo pripravljen kvas in okrog pokapljamo olivno olje. Na sredino prilijemo še preostanek tople vode. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga gnetemo vsaj 5 minut. Testo oblikujemo v kepo in ga premažemo z oljem. Pokrijemo ga s čisto kuhinjsko krpo. Na toplem naj počiva 30 minut. Med tem časom pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi močno segrejemo žlico olja, na kateri prepražimo čebulo. Čebulo pretresemo na krožnik. V isti ponvi ponovno segrejemo in olje ter nanj stresemo mleto meso. Meso posolimo, popramo in potresemo s ščepcem muškatnega oreščka. Meso pražimo približno 10 minut, da porjavi. Nato dolijemo juho in dušimo še 20 minut.

Sestavljanje pice: Testo za pico na hitro pregnetemo ter ga razvaljamo v velikosti pekača (velik pekač ali dva majhna okrogla pekača za pico). Testo premažemo s paradižnikovimi pelati, potresemo z naribanim sirom. En paradižnik narežemo na tanka kolesca, ki jih enakomerno razporedimo po siru in potresemo z baziliko. Na vse to nadevamo pripravljeno meso. Meso potresemo s čebulo. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Nasvet: Na pico se da še kaj dodati ali ji kaj odvzeti. Količine in sestavine prilagajamo glede na svoj okus in glede na to, kaj imamo na voljo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 15. december 2014 / 10:58

Donaciji športniku in starejšim

Brdo – Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je ob 15-letnici delovanja v vseslovenski donatorski akciji, kjer skupaj s svojimi zavarovanci pomaga pomoči potrebnim organizacijam, posameznikom in zdrav...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sreda, 21. oktober 2020 / 20:24

Odstopil direktor preddvorskega doma starejših

V torek je na zboru delavcev s svojim odstopom zaposlene seznanil Matej Križanič, direktor Doma starejših občanov (DSO) Preddvor, ki je pred tem o odstopu obvestil tudi svet zavoda in ministrstvo za d...

Gorenjska / sreda, 21. oktober 2020 / 17:05

Za vse bolnike bo poskrbljeno

Ljubljana – Po rekordnem številu okužb v Sloveniji (v torek kar 1503), sta na popoldanski novinarski konferenci spregovorila minister za zdravje Tomaž Gantar in ministrica za izobraževanje, znanost...

Gorenjska / sreda, 21. oktober 2020 / 14:47

Pregledali 118 gostinskih obratov na Gorenjskem

Ljubljana – Inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so v prvih devetih mesecih letošnjega leta pregledali 769 gostinskih obratov. Njihovi inšpektorji z Območneg...

Zanimivosti / sreda, 21. oktober 2020 / 14:46

Bogata bera asimin

Franc Globočnik iz Podboršta pri Komendi se je letošnjo jesen razveselil bogate bere asimin.

Izleti GG / sreda, 21. oktober 2020 / 14:40

Rateška Ponca

Ko se pelješ proti mejnemu prehodu z Italijo, v Ratečah, nekaj kilometrov naprej od Kranjske Gore, na levi zagledaš gostilno s sobami, ki sliši na ime Ponca. Slabi dve leti ima novega lastnika. Nin...