Pica z mletim mesom

Pica, ena iz med tistih jedi, ki jo lahko obložimo vedno drugače in se je nikoli ne naveličamo.

Za pripravo pice potrebujemo: za testo: 400 g moke, pol kocke kvasa, pol žličke soli, 1 žličko sladkorja, 2 dl mlačne vode, 3 žlice olivnega olja; za nadev: 200 g paradižnikovih pelatov, 2 žlici olja, 1 večjo čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 400 g mlete govedine, 1 dl goveje juhe, sol, poper, muškatni orešček, baziliko, 100 g naribanega sira.

Priprava testa: Kvas nadrobimo v skodelico, pomešamo z žličko sladkorja in moke. Zalijemo z 1 dl mlačne vode. Premešamo in pustimo stati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico ter okrog potresemo sol. Na sredino jamice vlijemo pripravljen kvas in okrog pokapljamo olivno olje. Na sredino prilijemo še preostanek tople vode. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga gnetemo vsaj 5 minut. Testo oblikujemo v kepo in ga premažemo z oljem. Pokrijemo ga s čisto kuhinjsko krpo. Na toplem naj počiva 30 minut. Med tem časom pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi močno segrejemo žlico olja, na kateri prepražimo čebulo. Čebulo pretresemo na krožnik. V isti ponvi ponovno segrejemo in olje ter nanj stresemo mleto meso. Meso posolimo, popramo in potresemo s ščepcem muškatnega oreščka. Meso pražimo približno 10 minut, da porjavi. Nato dolijemo juho in dušimo še 20 minut.

Sestavljanje pice: Testo za pico na hitro pregnetemo ter ga razvaljamo v velikosti pekača (velik pekač ali dva majhna okrogla pekača za pico). Testo premažemo s paradižnikovimi pelati, potresemo z naribanim sirom. En paradižnik narežemo na tanka kolesca, ki jih enakomerno razporedimo po siru in potresemo z baziliko. Na vse to nadevamo pripravljeno meso. Meso potresemo s čebulo. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15 minut.

Nasvet: Na pico se da še kaj dodati ali ji kaj odvzeti. Količine in sestavine prilagajamo glede na svoj okus in glede na to, kaj imamo na voljo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 23. julij 2021 / 07:54

Število okužb raste

Hitri antigenski testi bodo od 23. avgusta plačljivi, a cena ne bo smela presegati dvanajst evrov. NIJZ poziva šolarje in druge dopustnike, da se iz tujine vrnejo do sredine avgusta. Medtem število ob...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 3. april 2007 / 07:00

Elektrika iz sonca

Sonce je neusahljiv vir električne energije.

Gorenjska / torek, 3. april 2007 / 07:00

Vladno soglasje za Igorja Horvata

Ljubljana - Vlada je pretekli teden soglašala z imenovanjem Igorja Horvata za direktorja Splošne bolnice Jesenice, ki ga je na to dolžnost na tajnem glasovanju konec let...

Gorenjska / torek, 3. april 2007 / 07:00

Anketa: Jelen naj bo spet hotel

Kranj - Nekdanji hotel Jelen ima novega lastnika, stavbo je kupilo podjetje Elektroservisi iz Trzina. Naključne sogovornike smo vprašali, v kakšen namen naj stavbo preuredijo.

Zanimivosti / torek, 3. april 2007 / 07:00

Javni WC bo (vendarle) odprt vse leto

Bled - Ob festivalni dvorani na Bledu je javni WC, ki pa je brez ogrevanja in slabo toplotno izoliran, zato je od leta 1995 odprt zgolj poleti, v glavni turistični sezon...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 3. april 2007 / 07:00

Nov center za zračni promet

Brnik - Javno podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije bo na letališču Brnik zgradilo nov center za kontrolo in vodenje zračnega prometa v Sloveniji. Sistem vodenja...