Gašper Čarman je postal najboljši somelje Slovenije 2015. Ta naziv si je prislužil tudi leta 2013. / Foto: arhiv dogodka (Fotoatelje Pavšič Zavadlav)

Umetnost malo drugače

Gašper Čarman je najboljši somelje Slovenije, Matjaž Erzar je pred kratkim obiskal Laponsko, Okusi Radol'ce pa se danes zvečer v Joštovem hramu v Podnartu uradno poslavljajo od letošnjega novembra in se že veselijo prihodnjega.

V dvorcu Zemono v Vipavski dolini so predstavniki društva Sommelier Slovenije pred kratkim uspešno zaključili tekmovanje Najboljši sommelier Slovenije 2015. Zmagal je Gašper Čarman iz Reteč pri Škofji Loki, ki bo tako Slovenijo predstavljal na svetovnem prvenstvu v mestu Mendoza v Argentini aprila drugo leto.

Na zahtevnem tekmovanju so v polfinalu Gašperju delali družbo še David Alaimo, Igor Dorner Radosavljević in Martin Gruzovin. Finalni del so fantje nadaljevali brez Alaima, na koncu pa je bil najboljši med najboljšimi Gašper in tako že drugič osvojil naziv najboljšega someljeja. Tekmovalni del se je zaključil še s posebnim izzivom: z izborom najboljšega someljeja v točenju penine iz steklenice magnum, kar pa je prav tako postal Gašper.

Novembrski Okusi Radol'ce so mimo, uradno pa bodo razvajanje za brbončice zaključili danes zvečer v Joštovem hramu v Podnartu, ki smo ga tudi sami obiskali v času Okusov. Uživali smo v bučni juhi s kostanjem, bučnimi semeni in mlečno peno, čeprav tudi leskovački uštipak s kajmakom, prebrančev pire in pečena paprika zahtevnega gosta niso pustili lačnega. Polnjena figa s kostanjevim sladoledom pa je lepo zaokrožila meni treh hodov Joštovih letošnjih Okusov.

Prav poseben kulinarično-vinski dogodek pa je gostila kranjska gostilna Pr' Matičku, kjer je njen šef Matjaž Erzar, sicer strasten lovec, združil moči z organizatorko dogodka Vanjin vinski mnogoboj, Vanjo Mramor. Matičkov tokratni laponski ulov na krožnikih je presenetil z okusi, udeležencem dogodka, ki so sami izbirali med predlaganimi vini in jih spajali s hrano, pa je izbor zapletel – v pozitivnem smislu. Kaj se poda k 'suhi župi' iz dimljenega karibuja? Gre k tatarju taistega jelena s hrenovo omako in avokadom bolj vino z nežnejšo cvetico ali močnejšim karakterjem? Matičkov 'ajmoht' večera, kjer sta imela pomembno vlogo snežna kokoš (willow grouse) in ruševec, je goste navdušil; lososov bočnik pa se je recimo kuhal kar deset ur ... Za okus sladkega je poskrbela kostanjeva razpočena torta s kutinovim sladoledom; s sirom Jamarjem, zorjenim na poseben način – v kraški jami, pa je piko na kulinarični i postavil Dario Zidarič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 5. september 2013 / 12:32

Uršulinke bodo prejele odškodnino

Uršulinskemu samostanu pripada dobrih 680 tisoč evrov odškodnine in obresti od leta 2008. Sodba kranjskega sodišča še ni pravnomočna, znano je, da se sestre ne bodo pritožile.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Revija zborov iz mest z usnjarsko tradicijo

Člani Društva upokojencev Komenda bodo jutri, 2. oktobra, prevzeli organizacijo že 27. revije pevskih zborov slovenskih mest z usnjarsko tradicijo, ki bo potekala v Športni dvorani Komenda od 16....

Kranj / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Prav pride tudi pohištvo

Številni ljudje so pripravljeni pomagati prizadetim v nedavnih poplavah. Zbrali smo nekaj podatkov, kaj vse potrebujejo in preko koga lahko darujete.

Gospodarstvo / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Kmetijski minister na Gorenjskem

Kranj - Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in državna sekretarka Tanja Strniša bosta danes, v petek, na delovnem obisku na Gorenjskem. Najprej se bosta sr...

Prosti čas / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Škobernetke so vztrajne

Ženski pevski zbor Milko Škoberne z Jesenic je uspešno prebrodil več kriz ob menjavi dirigentov in pomanjkanju pevk. Danes se lahko pohvali z 42-letno tradicijo.

Gospodarstvo / petek, 1. oktober 2010 / 07:00

Danes nadaljevanje stavke v podjetju Tiko

Tržič - Osemindvajseterica zaposlenih v podjetju Tiko Tržič, ki so prejšnji petek dobili julijsko plačo, so do včeraj čakali še na izplačilo avgustovske plače (dolžni pa so jim š...