Gašper Čarman je postal najboljši somelje Slovenije 2015. Ta naziv si je prislužil tudi leta 2013. / Foto: arhiv dogodka (Fotoatelje Pavšič Zavadlav)

Umetnost malo drugače

Gašper Čarman je najboljši somelje Slovenije, Matjaž Erzar je pred kratkim obiskal Laponsko, Okusi Radol'ce pa se danes zvečer v Joštovem hramu v Podnartu uradno poslavljajo od letošnjega novembra in se že veselijo prihodnjega.

V dvorcu Zemono v Vipavski dolini so predstavniki društva Sommelier Slovenije pred kratkim uspešno zaključili tekmovanje Najboljši sommelier Slovenije 2015. Zmagal je Gašper Čarman iz Reteč pri Škofji Loki, ki bo tako Slovenijo predstavljal na svetovnem prvenstvu v mestu Mendoza v Argentini aprila drugo leto.

Na zahtevnem tekmovanju so v polfinalu Gašperju delali družbo še David Alaimo, Igor Dorner Radosavljević in Martin Gruzovin. Finalni del so fantje nadaljevali brez Alaima, na koncu pa je bil najboljši med najboljšimi Gašper in tako že drugič osvojil naziv najboljšega someljeja. Tekmovalni del se je zaključil še s posebnim izzivom: z izborom najboljšega someljeja v točenju penine iz steklenice magnum, kar pa je prav tako postal Gašper.

Novembrski Okusi Radol'ce so mimo, uradno pa bodo razvajanje za brbončice zaključili danes zvečer v Joštovem hramu v Podnartu, ki smo ga tudi sami obiskali v času Okusov. Uživali smo v bučni juhi s kostanjem, bučnimi semeni in mlečno peno, čeprav tudi leskovački uštipak s kajmakom, prebrančev pire in pečena paprika zahtevnega gosta niso pustili lačnega. Polnjena figa s kostanjevim sladoledom pa je lepo zaokrožila meni treh hodov Joštovih letošnjih Okusov.

Prav poseben kulinarično-vinski dogodek pa je gostila kranjska gostilna Pr' Matičku, kjer je njen šef Matjaž Erzar, sicer strasten lovec, združil moči z organizatorko dogodka Vanjin vinski mnogoboj, Vanjo Mramor. Matičkov tokratni laponski ulov na krožnikih je presenetil z okusi, udeležencem dogodka, ki so sami izbirali med predlaganimi vini in jih spajali s hrano, pa je izbor zapletel – v pozitivnem smislu. Kaj se poda k 'suhi župi' iz dimljenega karibuja? Gre k tatarju taistega jelena s hrenovo omako in avokadom bolj vino z nežnejšo cvetico ali močnejšim karakterjem? Matičkov 'ajmoht' večera, kjer sta imela pomembno vlogo snežna kokoš (willow grouse) in ruševec, je goste navdušil; lososov bočnik pa se je recimo kuhal kar deset ur ... Za okus sladkega je poskrbela kostanjeva razpočena torta s kutinovim sladoledom; s sirom Jamarjem, zorjenim na poseben način – v kraški jami, pa je piko na kulinarični i postavil Dario Zidarič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 12. marec 2019 / 15:03

Stranke izpopolnjujejo evropske liste

Prejšnji teden je več strank predstavilo svoje kandidate za poslance v Evropski parlament.

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 14. januar 2016 / 16:57

V spomin na ubita duhovnika

Ob 70. obletnici smrti duhovnikov Franca Krašne in Filipa Terčelja sta bila v Železnikih sveta maša, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore, in koncert, pri Štulcu v Davči pa so blagoslovili nov spom...

Gospodarstvo / četrtek, 14. januar 2016 / 16:55

Hitra rast biofarmacevtike

Lokacija družbe Lek v Mengšu že 70 let nenehno raste in se razvija. Lani so ustvarili 90 novih delovnih mest, v mengeškem Leku pa tako dela že več kot 900 sodelavcev.

Rekreacija / četrtek, 14. januar 2016 / 16:49

Akrobacije pod žarometi

Smučarji in deskarji so tekmovali na poligonu pri Ledeni dvorani v Kranju. Atrakcija za konec: avto na štirikolesni pogon je vlekel tekmovalca, ki je tako skok lahko izvedel pri večji hitrosti.

Kronika / četrtek, 14. januar 2016 / 16:47

Tudi telefon ne sodi za volan

Zaradi uporabe telefona med vožnjo, ki zmanjšuje zbranost voznika, policisti letno napišejo okoli 20 tisoč glob, če ne bi bili kadrovsko omejeni, pa bi jih verjetno lahko napisali tudi po tristo tisoč...

Razvedrilo / četrtek, 14. januar 2016 / 16:45

Pester konec tedna

Znani briški vinar Marjan Simčič, ki s svojim Leonardom že nekaj let tako doma kot v tujini pobira na mednarodnih ocenjevanjih vin najvišja priznanja, marsikdo pa pozna tudi njegovo linijo vin Opok...