Gašper Čarman je postal najboljši somelje Slovenije 2015. Ta naziv si je prislužil tudi leta 2013. / Foto: arhiv dogodka (Fotoatelje Pavšič Zavadlav)

Umetnost malo drugače

Gašper Čarman je najboljši somelje Slovenije, Matjaž Erzar je pred kratkim obiskal Laponsko, Okusi Radol'ce pa se danes zvečer v Joštovem hramu v Podnartu uradno poslavljajo od letošnjega novembra in se že veselijo prihodnjega.

V dvorcu Zemono v Vipavski dolini so predstavniki društva Sommelier Slovenije pred kratkim uspešno zaključili tekmovanje Najboljši sommelier Slovenije 2015. Zmagal je Gašper Čarman iz Reteč pri Škofji Loki, ki bo tako Slovenijo predstavljal na svetovnem prvenstvu v mestu Mendoza v Argentini aprila drugo leto.

Na zahtevnem tekmovanju so v polfinalu Gašperju delali družbo še David Alaimo, Igor Dorner Radosavljević in Martin Gruzovin. Finalni del so fantje nadaljevali brez Alaima, na koncu pa je bil najboljši med najboljšimi Gašper in tako že drugič osvojil naziv najboljšega someljeja. Tekmovalni del se je zaključil še s posebnim izzivom: z izborom najboljšega someljeja v točenju penine iz steklenice magnum, kar pa je prav tako postal Gašper.

Novembrski Okusi Radol'ce so mimo, uradno pa bodo razvajanje za brbončice zaključili danes zvečer v Joštovem hramu v Podnartu, ki smo ga tudi sami obiskali v času Okusov. Uživali smo v bučni juhi s kostanjem, bučnimi semeni in mlečno peno, čeprav tudi leskovački uštipak s kajmakom, prebrančev pire in pečena paprika zahtevnega gosta niso pustili lačnega. Polnjena figa s kostanjevim sladoledom pa je lepo zaokrožila meni treh hodov Joštovih letošnjih Okusov.

Prav poseben kulinarično-vinski dogodek pa je gostila kranjska gostilna Pr' Matičku, kjer je njen šef Matjaž Erzar, sicer strasten lovec, združil moči z organizatorko dogodka Vanjin vinski mnogoboj, Vanjo Mramor. Matičkov tokratni laponski ulov na krožnikih je presenetil z okusi, udeležencem dogodka, ki so sami izbirali med predlaganimi vini in jih spajali s hrano, pa je izbor zapletel – v pozitivnem smislu. Kaj se poda k 'suhi župi' iz dimljenega karibuja? Gre k tatarju taistega jelena s hrenovo omako in avokadom bolj vino z nežnejšo cvetico ali močnejšim karakterjem? Matičkov 'ajmoht' večera, kjer sta imela pomembno vlogo snežna kokoš (willow grouse) in ruševec, je goste navdušil; lososov bočnik pa se je recimo kuhal kar deset ur ... Za okus sladkega je poskrbela kostanjeva razpočena torta s kutinovim sladoledom; s sirom Jamarjem, zorjenim na poseben način – v kraški jami, pa je piko na kulinarični i postavil Dario Zidarič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. november 2019 / 10:56

Mali delničarji računajo na stečajnega upravitelja

Ob stečaju Adrie Airways so se oglasili tudi v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, kjer menijo, da je bilo 481 malih delničarjev Adrie Airways leta 2016 izigranih.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 13. april 2016 / 12:08

Letos so startali v Crikvenici

BAM.Bi Dalmacija tour bo čez tri leta dopolnil dvajset let. Zaljubljene v cestno kolesarjenje na letošnjem Touru je spremljalo lepo vreme, cesarja in cesarico letošnje Dalmacije pa je dal vzpon na naj...

Šenčur / sreda, 13. april 2016 / 12:04

Spoznavali so se sosedje

Na prireditvi Spoznajmo sosede v Šenčurju so se srečali učenci šestih osnovnih šol, štirih gorenjskih in dveh z avstrijske Koroške.

Gospodarstvo / sreda, 13. april 2016 / 12:04

Komenda pokala »po šivih«

Od petka do nedelja je bila Komenda spet v že značilnem sejemskem utripu, ki dvakrat na leto – spomladi in jeseni zmoti običajno življenje v občini. Sejem si je v petek ogledal tudi predsednik republi...

Kultura / sreda, 13. april 2016 / 12:01

Duohtar kar tok!

Škofja Loka – V četrtek, 14. aprila, in v soboto, 16. aprila, obakrat ob 19.30, bosta na Loškem odru na sporedu še dve ponovitvi igre Zdravnik po sili (Duohtar kar tok!) v režiji Andreja Šubica.

Gospodarstvo / sreda, 13. april 2016 / 11:59

Delno sprostili trg goriv

Sprostitev cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja v naftnih družbah pozdravljajo, v potrošniški organizaciji pa so zgroženi in pričakujejo njihovo povišanje.