Gašper Čarman je postal najboljši somelje Slovenije 2015. Ta naziv si je prislužil tudi leta 2013. / Foto: arhiv dogodka (Fotoatelje Pavšič Zavadlav)

Umetnost malo drugače

Gašper Čarman je najboljši somelje Slovenije, Matjaž Erzar je pred kratkim obiskal Laponsko, Okusi Radol'ce pa se danes zvečer v Joštovem hramu v Podnartu uradno poslavljajo od letošnjega novembra in se že veselijo prihodnjega.

V dvorcu Zemono v Vipavski dolini so predstavniki društva Sommelier Slovenije pred kratkim uspešno zaključili tekmovanje Najboljši sommelier Slovenije 2015. Zmagal je Gašper Čarman iz Reteč pri Škofji Loki, ki bo tako Slovenijo predstavljal na svetovnem prvenstvu v mestu Mendoza v Argentini aprila drugo leto.

Na zahtevnem tekmovanju so v polfinalu Gašperju delali družbo še David Alaimo, Igor Dorner Radosavljević in Martin Gruzovin. Finalni del so fantje nadaljevali brez Alaima, na koncu pa je bil najboljši med najboljšimi Gašper in tako že drugič osvojil naziv najboljšega someljeja. Tekmovalni del se je zaključil še s posebnim izzivom: z izborom najboljšega someljeja v točenju penine iz steklenice magnum, kar pa je prav tako postal Gašper.

Novembrski Okusi Radol'ce so mimo, uradno pa bodo razvajanje za brbončice zaključili danes zvečer v Joštovem hramu v Podnartu, ki smo ga tudi sami obiskali v času Okusov. Uživali smo v bučni juhi s kostanjem, bučnimi semeni in mlečno peno, čeprav tudi leskovački uštipak s kajmakom, prebrančev pire in pečena paprika zahtevnega gosta niso pustili lačnega. Polnjena figa s kostanjevim sladoledom pa je lepo zaokrožila meni treh hodov Joštovih letošnjih Okusov.

Prav poseben kulinarično-vinski dogodek pa je gostila kranjska gostilna Pr' Matičku, kjer je njen šef Matjaž Erzar, sicer strasten lovec, združil moči z organizatorko dogodka Vanjin vinski mnogoboj, Vanjo Mramor. Matičkov tokratni laponski ulov na krožnikih je presenetil z okusi, udeležencem dogodka, ki so sami izbirali med predlaganimi vini in jih spajali s hrano, pa je izbor zapletel – v pozitivnem smislu. Kaj se poda k 'suhi župi' iz dimljenega karibuja? Gre k tatarju taistega jelena s hrenovo omako in avokadom bolj vino z nežnejšo cvetico ali močnejšim karakterjem? Matičkov 'ajmoht' večera, kjer sta imela pomembno vlogo snežna kokoš (willow grouse) in ruševec, je goste navdušil; lososov bočnik pa se je recimo kuhal kar deset ur ... Za okus sladkega je poskrbela kostanjeva razpočena torta s kutinovim sladoledom; s sirom Jamarjem, zorjenim na poseben način – v kraški jami, pa je piko na kulinarični i postavil Dario Zidarič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 17. oktober 2013 / 00:40

Globe so se kar kopičile

Kranj - Policisti so v Kranju obravnavali 37-letnega Bolgara, ki je vozil tehnično oporečno kombinirano vozilo, pa tudi tovor je imel napačno naložen. Voznik za nameček ni upošteval promet...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 23. marec 2017 / 20:44

Porušeni dimnik je končal na deponiji

Kamnik – Občina Kamnik je v času zimskih počitnic porušila nefunkcionalni samostoječi dimnik pri Osnovni šoli Frana Albrehta, te dni pa se je na nas obrnil zaskrbljeni občan, ki je na sprehodu v ok...

Razvedrilo / četrtek, 23. marec 2017 / 20:43

Visoko priznanje Francu Korbarju

Februarja letos je slavil Franc Korbar iz Cerkelj. Praznoval je osemdeseti rojstni dan in ob njegovem prazniku prejel tudi visoko priznanje.

Razvedrilo / četrtek, 23. marec 2017 / 20:43

Pesem in tudi poezija

V soboto je bila v Dupljah tradicionalna revija pevskih zborov in skupin iz občine Naklo.

Izleti GG / četrtek, 23. marec 2017 / 20:43

Dišeča tržnica skozi oči turista

V tretjem delu potopisa iz Carigrada se podajamo na sprehod po čudovitih bazarjih tega turškega velemesta.

Kronika / četrtek, 23. marec 2017 / 20:36

Trčenje treh tovornjakov na gorenjski avtocesti

Na avtocesti pri Hrušici je včeraj dopoldne prišlo do verižnega trčenja treh tovornih vozil.