Obogatena hruškova pita

Pit se ne moremo naveličati. Potrebujemo le osnovno testo, z nadevom pa se lahko igramo po svojem trenutnem okusu in glede na to, katere sestavine imamo na voljo. Tako lahko sestavimo vsakič novo pito. Odlična kombinacija so hruške, skuta in orehi.

Za pripravo obogatene hruškove pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 300 g margarine ali masla, 150 g mletega sladkorja, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščepec soli, naribana lupina ene limone. Za nadev: 0,75 kg hrušk, 0,5 kg skute, 200 g orehov, 5 žlic sladkorja, pol žličke cimeta, 150 g rozin, 50 g masla, 50 g krušnih drobtin, rum za namakanje rozin, mleti sladkor za posip, margarina ali maslo za pekač.

Priprava testa: Moko presejemo v večjo skledo ali površino, ji primešamo pecilni prašek in naribano limonino lupino. Na sredini naredimo manjšo jamico in okrog nje potresemo sol. Sladkor pomešamo z vaniljevim sladkorjem. Sladkor potresemo po moki. V sredino jamice ubijemo dve jajci in okrog potresemo margarino, ki smo jo prej narezali na manjše kose. Vse sestavine skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Če je preveč lepljivo, po potrebi dodamo še malo moke. Testo naj počiva na hladnem 30 minut, med tem časom pa pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Že pred pripravo testa rozine namočimo v rumu. Hruške olupimo, jih razpolovimo ter odstranimo pečke. Narežemo jih na tanjše rezine ali majhne kocke. Stresemo jih v skledo, posujemo s sladkorjem in cimetom. Dodamo skuto in vse skupaj premešamo, da se sestavine porazdelijo. V ponvi segrejemo maslo, na katerem zlato-rumeno prepražimo drobtine. Orehe na drobno sesekljamo. Ponev močno segrejemo in na njej na hitro prepražimo orehe. Pražimo jih le kakšni 2 minuti, le toliko, da zadiši in rahlo porjavijo.

Sestavljanje pite: Pekač namastimo. Testo razdelimo na dva dela. Spodnjega razvaljamo v velikosti pekača in ga postavimo v pekač. Po testu razdelimo nadev iz hrušk, potresemo drobtine, v rumu namočene rozine in nato še orehe. Drugo polovico testa razvaljamo in ga narežemo na centimeter široke trakove. Trakove razporedimo po nadevu tako, da sestavimo mrežo. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Ohlajeno ali rahlo ohlajeno narežemo, potresemo s sladkorjem in postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da so sestavine za testo nekaj časa prej na sobni temperaturi. Lahko uporabimo nekaj ostre moke ali dodamo kakšno žlico koruznega škroba. Tako bo testo bolj krhko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 15. avgust 2009 / 07:00

Za boljši položaj mladih

Ljubljana - »Zavedamo se izjemnega pomena mladih in njihovega prispevka k družbi znanja, zato bomo s svojimi politikami še naprej prispevali k boljšemu položaju mladih,« so ob 12...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 17. julij 2012 / 07:00

Na Savi Dolinki se je prevrnil raft

Bled - V nedeljo popoldne se je na divjih vodah pred mostom na Savi Dolinki prevrnil raft, v katerem se je vozilo osem oseb. Posredovali so blejski gasilci in potapljači reševalc...

Šport / torek, 17. julij 2012 / 07:00

Domžale presenetile Olimpijo

Kranj - Minuli konec tedna so odigrali tekme prvega kroga prve slovenske nogometne lige. Že v soboto je aktualni državni prvak Maribor z 1 : 3 na gostovanju v Novi Gorici premaga...

Šport / torek, 17. julij 2012 / 07:00

Na Planini slavil Center

Kranj - Na baliniščih Planina, Huje, Bratov Smuk, Čirče in Primskovo je v soboto potekal 9. memorial Matjaža Jurgeleta, na katerega je Balinarski klub Planina Ribnikar Avtoservis...

Gospodarstvo / torek, 17. julij 2012 / 07:00

Na Krvavcu letos 390 glav živine

Na planinah Jezerca in Kriška planina na pobočjih Krvavca se letos pase 390 glav živine. Pred odhodom iz domačega hleva so živino po starih običajih gospodinje pokropile z blagoslovljeno vodo in...

Prosti čas / torek, 17. julij 2012 / 07:00

Poletni vročinski valovi

Po izrazitem vročinskem valu ob koncu junija in začetku julija se je sedaj sicer prehodno ohladilo, a že ta teden se bo živo srebro spet gibalo okrog 30 stopinj Celzija. Vročinski val so spremljala tu...