Obogatena hruškova pita

Pit se ne moremo naveličati. Potrebujemo le osnovno testo, z nadevom pa se lahko igramo po svojem trenutnem okusu in glede na to, katere sestavine imamo na voljo. Tako lahko sestavimo vsakič novo pito. Odlična kombinacija so hruške, skuta in orehi.

Za pripravo obogatene hruškove pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 300 g margarine ali masla, 150 g mletega sladkorja, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščepec soli, naribana lupina ene limone. Za nadev: 0,75 kg hrušk, 0,5 kg skute, 200 g orehov, 5 žlic sladkorja, pol žličke cimeta, 150 g rozin, 50 g masla, 50 g krušnih drobtin, rum za namakanje rozin, mleti sladkor za posip, margarina ali maslo za pekač.

Priprava testa: Moko presejemo v večjo skledo ali površino, ji primešamo pecilni prašek in naribano limonino lupino. Na sredini naredimo manjšo jamico in okrog nje potresemo sol. Sladkor pomešamo z vaniljevim sladkorjem. Sladkor potresemo po moki. V sredino jamice ubijemo dve jajci in okrog potresemo margarino, ki smo jo prej narezali na manjše kose. Vse sestavine skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Če je preveč lepljivo, po potrebi dodamo še malo moke. Testo naj počiva na hladnem 30 minut, med tem časom pa pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Že pred pripravo testa rozine namočimo v rumu. Hruške olupimo, jih razpolovimo ter odstranimo pečke. Narežemo jih na tanjše rezine ali majhne kocke. Stresemo jih v skledo, posujemo s sladkorjem in cimetom. Dodamo skuto in vse skupaj premešamo, da se sestavine porazdelijo. V ponvi segrejemo maslo, na katerem zlato-rumeno prepražimo drobtine. Orehe na drobno sesekljamo. Ponev močno segrejemo in na njej na hitro prepražimo orehe. Pražimo jih le kakšni 2 minuti, le toliko, da zadiši in rahlo porjavijo.

Sestavljanje pite: Pekač namastimo. Testo razdelimo na dva dela. Spodnjega razvaljamo v velikosti pekača in ga postavimo v pekač. Po testu razdelimo nadev iz hrušk, potresemo drobtine, v rumu namočene rozine in nato še orehe. Drugo polovico testa razvaljamo in ga narežemo na centimeter široke trakove. Trakove razporedimo po nadevu tako, da sestavimo mrežo. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Ohlajeno ali rahlo ohlajeno narežemo, potresemo s sladkorjem in postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da so sestavine za testo nekaj časa prej na sobni temperaturi. Lahko uporabimo nekaj ostre moke ali dodamo kakšno žlico koruznega škroba. Tako bo testo bolj krhko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 3. december 2017 / 09:45

Preslabo očistil steklo

Kranj – Policisti opozarjajo voznike, da morajo pred vožnjo dobro očistiti svoja vozila. Gorenjski prometni policisti so namreč v torek zgodaj zjutraj obravnavali voznika, ki je na vetrobranskem st...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

V pričakovanju maja

Načrt je izklesan, maja v Prago! Začudenja, ugovori: Pa saj si bila že tolikrat ... Ja, zdaj imam poseben vzrok! Seveda ga je treba pojasniti. Na razglednici iz 2010 znamka za 12 čeških kron. Na...

GG Plus / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

Klaura je spoštoval slovenščino

Na pokopališču v Železni Kapli so 12. januarja pokopali domačina, arhitekta Eberharda Klauro, častnega predsednika avstrijskega turističnega kluba in dolgoletnega načelnika njegove koroške sekcij...

Kronika / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

Jutranja kradljiva sraka

Škofja Loka - Škofjeloški policisti so v torek okoli šeste ure zjutraj v gostinskem lokalu na Kidričevi cesti v Škofji Loki obravnavali tatvino. Neki gost lokala je izkoristil ne...

Kronika / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

Razbijal po lokalu

Lesce - Radovljiški policisti so ta teden v gostinskem obratu na Alpski cesti v Lescah obravnavali kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Osumljenec je mlajši moški, star med...

Šport / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

S Petrom dočakali prvo medaljo

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v italijanski dolini Fiemme smo tretji dan tudi Slovenci dočakali prvo odličje.