Obogatena hruškova pita

Pit se ne moremo naveličati. Potrebujemo le osnovno testo, z nadevom pa se lahko igramo po svojem trenutnem okusu in glede na to, katere sestavine imamo na voljo. Tako lahko sestavimo vsakič novo pito. Odlična kombinacija so hruške, skuta in orehi.

Za pripravo obogatene hruškove pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 300 g margarine ali masla, 150 g mletega sladkorja, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščepec soli, naribana lupina ene limone. Za nadev: 0,75 kg hrušk, 0,5 kg skute, 200 g orehov, 5 žlic sladkorja, pol žličke cimeta, 150 g rozin, 50 g masla, 50 g krušnih drobtin, rum za namakanje rozin, mleti sladkor za posip, margarina ali maslo za pekač.

Priprava testa: Moko presejemo v večjo skledo ali površino, ji primešamo pecilni prašek in naribano limonino lupino. Na sredini naredimo manjšo jamico in okrog nje potresemo sol. Sladkor pomešamo z vaniljevim sladkorjem. Sladkor potresemo po moki. V sredino jamice ubijemo dve jajci in okrog potresemo margarino, ki smo jo prej narezali na manjše kose. Vse sestavine skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Če je preveč lepljivo, po potrebi dodamo še malo moke. Testo naj počiva na hladnem 30 minut, med tem časom pa pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Že pred pripravo testa rozine namočimo v rumu. Hruške olupimo, jih razpolovimo ter odstranimo pečke. Narežemo jih na tanjše rezine ali majhne kocke. Stresemo jih v skledo, posujemo s sladkorjem in cimetom. Dodamo skuto in vse skupaj premešamo, da se sestavine porazdelijo. V ponvi segrejemo maslo, na katerem zlato-rumeno prepražimo drobtine. Orehe na drobno sesekljamo. Ponev močno segrejemo in na njej na hitro prepražimo orehe. Pražimo jih le kakšni 2 minuti, le toliko, da zadiši in rahlo porjavijo.

Sestavljanje pite: Pekač namastimo. Testo razdelimo na dva dela. Spodnjega razvaljamo v velikosti pekača in ga postavimo v pekač. Po testu razdelimo nadev iz hrušk, potresemo drobtine, v rumu namočene rozine in nato še orehe. Drugo polovico testa razvaljamo in ga narežemo na centimeter široke trakove. Trakove razporedimo po nadevu tako, da sestavimo mrežo. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Ohlajeno ali rahlo ohlajeno narežemo, potresemo s sladkorjem in postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da so sestavine za testo nekaj časa prej na sobni temperaturi. Lahko uporabimo nekaj ostre moke ali dodamo kakšno žlico koruznega škroba. Tako bo testo bolj krhko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 24. julij 2012 / 07:00

Prireditve, stkane okoli čipke

Ob koncu tedna so tri dni strnjeno potekale prireditve ob letošnjih Čipkarskih dnevih, več pa se jih je zvrstilo že pred četrtkovim uradnim začetkom jubilejne prireditve.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 17. november 2016 / 12:50

Praznik vina

V kranjskih rovih se znova vije Vinska pot, ki ljubitelje vinske kapljice pričakuje tudi ta konec tedna. V Stražišču pri Kranju so blagoslovili mlado vino, na Pungertu pa so se pomerili v kuhanju gola...

Komenda / četrtek, 17. november 2016 / 12:39

Rešujejo prostorsko stisko

Na Osnovni šoli Komenda Moste se spopadajo s prostorsko stisko. Šolo že sedaj obiskuje 688 učencev, čez štiri leta pa se bo število šolajočih predvidoma povzpelo na 785, zato prihodnje leto predvideva...

Radovljica / četrtek, 17. november 2016 / 12:33

Lanske rezultate že presegli

V občini Radovljica so do oktobra zabeležili več kot 150 tisoč nočitev, kar je odstotek in pol več kot v celem lanskem letu. Večina gostov je tujcev; v kampih Nizozemcev, v drugih kapacitetah pa Nemce...

Kronika / četrtek, 17. november 2016 / 12:32

V kurilnici razneslo plinsko jeklenko

Okroglo – V soboto zvečer je na Okroglem v kurilnici stanovanjskega objekta prišlo do eksplozije plinske jeklenke, v kateri pa se k sreči ni nihče poškodoval in ni nastala večja gmotna škoda. Posre...

Zanimivosti / četrtek, 17. november 2016 / 12:31

Izbrali najlepše male živali

Na gorenjski razstavi malih živali so za najlepšega kunca izbrali modrookega hermelina, last Kaje Osolin iz jeseniškega društva, in za najlepšo perutnino araukansko kokoš, last Francija Dolinarja iz k...