Obogatena hruškova pita

Pit se ne moremo naveličati. Potrebujemo le osnovno testo, z nadevom pa se lahko igramo po svojem trenutnem okusu in glede na to, katere sestavine imamo na voljo. Tako lahko sestavimo vsakič novo pito. Odlična kombinacija so hruške, skuta in orehi.

Za pripravo obogatene hruškove pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 300 g margarine ali masla, 150 g mletega sladkorja, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščepec soli, naribana lupina ene limone. Za nadev: 0,75 kg hrušk, 0,5 kg skute, 200 g orehov, 5 žlic sladkorja, pol žličke cimeta, 150 g rozin, 50 g masla, 50 g krušnih drobtin, rum za namakanje rozin, mleti sladkor za posip, margarina ali maslo za pekač.

Priprava testa: Moko presejemo v večjo skledo ali površino, ji primešamo pecilni prašek in naribano limonino lupino. Na sredini naredimo manjšo jamico in okrog nje potresemo sol. Sladkor pomešamo z vaniljevim sladkorjem. Sladkor potresemo po moki. V sredino jamice ubijemo dve jajci in okrog potresemo margarino, ki smo jo prej narezali na manjše kose. Vse sestavine skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Če je preveč lepljivo, po potrebi dodamo še malo moke. Testo naj počiva na hladnem 30 minut, med tem časom pa pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Že pred pripravo testa rozine namočimo v rumu. Hruške olupimo, jih razpolovimo ter odstranimo pečke. Narežemo jih na tanjše rezine ali majhne kocke. Stresemo jih v skledo, posujemo s sladkorjem in cimetom. Dodamo skuto in vse skupaj premešamo, da se sestavine porazdelijo. V ponvi segrejemo maslo, na katerem zlato-rumeno prepražimo drobtine. Orehe na drobno sesekljamo. Ponev močno segrejemo in na njej na hitro prepražimo orehe. Pražimo jih le kakšni 2 minuti, le toliko, da zadiši in rahlo porjavijo.

Sestavljanje pite: Pekač namastimo. Testo razdelimo na dva dela. Spodnjega razvaljamo v velikosti pekača in ga postavimo v pekač. Po testu razdelimo nadev iz hrušk, potresemo drobtine, v rumu namočene rozine in nato še orehe. Drugo polovico testa razvaljamo in ga narežemo na centimeter široke trakove. Trakove razporedimo po nadevu tako, da sestavimo mrežo. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Ohlajeno ali rahlo ohlajeno narežemo, potresemo s sladkorjem in postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da so sestavine za testo nekaj časa prej na sobni temperaturi. Lahko uporabimo nekaj ostre moke ali dodamo kakšno žlico koruznega škroba. Tako bo testo bolj krhko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 30. junij 2008 / 07:00

Podpirajo razgraditev ceste

Na Brezjah se zavzemajo za to, da bi po končani gradnji avtoceste razgradili večino sedanje hitre ceste na brezjanskem polju.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Kriminal

Kuhinja bo nova Valburga - V noči na torek so neznani storilci iz stanovanjske hiše v Valburgi odnesli gospodinjske aparate. Las...

Kronika / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Posebni sodniki za gospodarski kriminal

Z najtežjimi zadevami gospodarskega kriminala naj bi se po novem ukvarjal poseben specializirani oddelek sodnikov.

Tržič / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Odlok o zavodu odložili

Tržič - Občinski svet v Tržiču je dobil v obravnavo predlog Odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Tržič. Predviden je bil sprejem po skrajšanem postopk...

Preddvor / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Posojilo za vodovod na Možjanci

Preddvor - Na zadnji seji občinskega sveta v Preddvoru je župan Miran Zadnikar svetnike seznanil z možnostjo, da občina kandidira na razpisu za posojilo pod ugodnimi pogoj...

Kamnik / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Cone ne smejo pozidati v celoti

Občina Komenda je po trinajstih mesecih čakanja le dobila okoljevarstveno dovoljenje za širitev poslovne cone, a 7 hektarov od skupno 75 v tem delu ne smejo pozidati.