Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa zelo radi ostajajo beljaki, to se bo dogajalo še posebej sedaj, ko se približuje praznična peka vseh mogočih piškotov in sladic. Iz ostalih beljakov specimo hiter beljakov kolač.

Za pripravo višnjevega narastka potrebujemo: 6 bolj starih žemelj, 0,5 l mleka, 4 jajca, 50 g masla, 5 žlic sladkorja, noževo konico pecilnega praška, vanilin sladkor, nastrgano lupino ene limone, velik kozarec vloženih višenj, ščep soli, 100 g mandljev, maslo za pekač.

Pečico ogrejemo na 180°, žemlje narežemo na manjše kocke. Maslo raztopimo v kozici ter z njim prelijemo narezane žemlje. Kruhove kocke premešamo in jih razporedimo po pekaču. Pečemo jih 10 minut, da zlato zarumenijo. Pražene kocke prestavimo v večjo skledo ter jih prelijemo z mlekom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo limonino lupinico, cimet in pecilni prašek. Rumenjakovo maso vmešamo med žemlje. Nazadnje primešamo še odcejene viš­nje in sneg iz beljakov. Pekač namastimo in vanj damo pripravljen nadev. Poravnamo in potresemo z nasekljanimi mandeljni. Narastek postavimo v pečico ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Nasvet: Namesto žemelj lahko uporabimo tudi drug kruh. Priporočljivo je, da je star vsaj kakšen dan.

Za pripravo beljakovega kolača potrebujemo: 15 dag moke, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici olja, 6 beljakov, 15 dag narezanega suhega sadja.

Beljake do polovice stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo, dokler sneg ne po­stane trd. Snegu postopoma vmešavamo moko in nato še suho sadje. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke. Vanj vlijemo pripravljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 23. januar 2019 / 15:10

Ledenik brez ledeniških značilnosti

Posledice podnebnih sprememb se odražajo tudi na Triglavskem ledeniku. Ledenik postaja vse manjši, razen ledu nima več drugih ledeniških značilnosti.

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Prireditve ob prazniku

Preddvor – Jutri, 1. septembra, se ob 8. uri na platoju pred Jelovico s tekmovanjem voznikov gasilcev začenja niz prireditev ob prazniku občine Preddvor. 2. septembra bo ob 8...

Tržič / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Čevljarska in sejemska tradicija

Pojutrišnjem bo v Tržiču že 40. Šuštarska nedelja. Njen glavni podpornik je družba Peko, ki skrbi tudi za prireditve.

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Večina junakov svetovnega prvenstva doma

Brnik - Potem ko so se naši atleti izvrstno odrezali na 11. svetovnem prvenstvu v Osaki, so prvi že v sredo zvečer prispeli domov. Med njimi sta bila tudi Brežičan Primož Kozm...

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

Reprezentanca jutri v Bratislavo

Kranj - Potem ko so se člani naše vaterpolske reprezentance konec prejšnjega tedna udeležili močnega turnirja na Slovaškem in izgubili vse tri tekme s Slovaki (6:13), Grki (7:11)...

Šport / petek, 31. avgust 2007 / 07:00

V finalu dva naša čolna

München - Na svetovnem prvenstvu v veslanju, ki ta teden poteka v Münchnu, se je v jutrišnji veliki finale (ob 11.25) z zmago v polfinalu uspelo uvrstiti Iztoku Čopu in Luki Špiku v...