Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa zelo radi ostajajo beljaki, to se bo dogajalo še posebej sedaj, ko se približuje praznična peka vseh mogočih piškotov in sladic. Iz ostalih beljakov specimo hiter beljakov kolač.

Za pripravo višnjevega narastka potrebujemo: 6 bolj starih žemelj, 0,5 l mleka, 4 jajca, 50 g masla, 5 žlic sladkorja, noževo konico pecilnega praška, vanilin sladkor, nastrgano lupino ene limone, velik kozarec vloženih višenj, ščep soli, 100 g mandljev, maslo za pekač.

Pečico ogrejemo na 180°, žemlje narežemo na manjše kocke. Maslo raztopimo v kozici ter z njim prelijemo narezane žemlje. Kruhove kocke premešamo in jih razporedimo po pekaču. Pečemo jih 10 minut, da zlato zarumenijo. Pražene kocke prestavimo v večjo skledo ter jih prelijemo z mlekom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo limonino lupinico, cimet in pecilni prašek. Rumenjakovo maso vmešamo med žemlje. Nazadnje primešamo še odcejene viš­nje in sneg iz beljakov. Pekač namastimo in vanj damo pripravljen nadev. Poravnamo in potresemo z nasekljanimi mandeljni. Narastek postavimo v pečico ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Nasvet: Namesto žemelj lahko uporabimo tudi drug kruh. Priporočljivo je, da je star vsaj kakšen dan.

Za pripravo beljakovega kolača potrebujemo: 15 dag moke, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici olja, 6 beljakov, 15 dag narezanega suhega sadja.

Beljake do polovice stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo, dokler sneg ne po­stane trd. Snegu postopoma vmešavamo moko in nato še suho sadje. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke. Vanj vlijemo pripravljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 30. junij 2016 / 10:52

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Nadaljujemo s kombinacijami treh kart, saj na ta način hitro pridemo do odgovora. Spraševalec ali sami, če gledamo karte sebi, izberemo poljubne tri karte in si jih razložimo. Najprej vsako posebej...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 17. junij 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Brez denarja že dolgo ne gre

V preteklosti so se morali ljudje prav tako spopasti z različnimi gospodarskimi krizami. Iskati so morali nova tržišča za prodajo izdelkov. Vladarji so enkrat ščitili meščansko trgovin...

Nasveti / nedelja, 17. junij 2012 / 07:00

Skalni razglednik

Kopitnik (910 m) - Razglednik med Rimskimi Toplicami in Hrastnikom. Zadnji metri vzpona močno spominjajo na zasavski Ostrež. Nekaj metrov jeklenice in prepadni vrh, na katerem ni veliko prostora.

Gospodarstvo / nedelja, 17. junij 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 28. ma...

Gospodarstvo / nedelja, 17. junij 2012 / 07:00

Za fleksibilno delo

Obrtna zbornica za prostovoljno članstvo leta 2014.

Šport / nedelja, 17. junij 2012 / 07:00

Praznovanje kranjskih vaterpolistov

Kranj - Kranjski vaterpolski klub praznuje 65 let delovanja. Danes bo praznovanje s srečanjem vaterpolistov na kranjskem pokritem olimpijskem bazenu, na katerem se te dni pr...