Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa zelo radi ostajajo beljaki, to se bo dogajalo še posebej sedaj, ko se približuje praznična peka vseh mogočih piškotov in sladic. Iz ostalih beljakov specimo hiter beljakov kolač.

Za pripravo višnjevega narastka potrebujemo: 6 bolj starih žemelj, 0,5 l mleka, 4 jajca, 50 g masla, 5 žlic sladkorja, noževo konico pecilnega praška, vanilin sladkor, nastrgano lupino ene limone, velik kozarec vloženih višenj, ščep soli, 100 g mandljev, maslo za pekač.

Pečico ogrejemo na 180°, žemlje narežemo na manjše kocke. Maslo raztopimo v kozici ter z njim prelijemo narezane žemlje. Kruhove kocke premešamo in jih razporedimo po pekaču. Pečemo jih 10 minut, da zlato zarumenijo. Pražene kocke prestavimo v večjo skledo ter jih prelijemo z mlekom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo limonino lupinico, cimet in pecilni prašek. Rumenjakovo maso vmešamo med žemlje. Nazadnje primešamo še odcejene viš­nje in sneg iz beljakov. Pekač namastimo in vanj damo pripravljen nadev. Poravnamo in potresemo z nasekljanimi mandeljni. Narastek postavimo v pečico ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Nasvet: Namesto žemelj lahko uporabimo tudi drug kruh. Priporočljivo je, da je star vsaj kakšen dan.

Za pripravo beljakovega kolača potrebujemo: 15 dag moke, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici olja, 6 beljakov, 15 dag narezanega suhega sadja.

Beljake do polovice stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo, dokler sneg ne po­stane trd. Snegu postopoma vmešavamo moko in nato še suho sadje. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke. Vanj vlijemo pripravljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / / 07:00

Polifon slovenske moderne

Nekdanjo originalno postavo akustične skupine Tantadruj je po mnogih letih povezala nova plošča uglasbljenih pesmi Ketteja, Murna, Vodnika, Roša ... O Pesmih iz polifona sva se pogovarjala z agensom s...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 17. september 2008 / 07:00

Dva mrtva v požaru na Senici

Sp. Senica - Danes nekaj minut pred 7. uro zjutraj je bil Operativno komunikacijski center (OKC) Policijske uprave Ljubljana obveščen, da je prišlo do požara na stanovanjski hiši...

Prosti čas / sreda, 17. september 2008 / 07:00

Kolosej De Luxe Kranj

Oktobra naj bi Kranj dobil nazaj prenovljeni kino, Kolosej De Luxe Kranj.

Gospodarstvo / sreda, 17. september 2008 / 07:00

Nova javna razpisa za podeželje

Kmetijsko ministrstvo bo za razvoj nekmetijskih dejavnosti ter za ustanavljanje in razvoj mikro podjetij na podeželju namenilo 26 milijonov evrov.

Gospodarstvo / sreda, 17. september 2008 / 07:00

Rastejo hitreje kot prejšnja leta

Tržiškega podjetja Pik As mnogi Gorenjci ne poznajo, toliko bolj pa poznajo njihovi franšizni trgovini Eurospin. Že drugič so nominirani za gorenjsko gazelo.

Nasveti / sreda, 17. september 2008 / 07:00

Črni bezeg

Črni bezeg je grm ali manjše drevo, ki zraste tudi do 10 metrov visoko. Raste ob plotovih, ob robovih gozdov in posekah, živih mejah, posebej pa v bližini naselij.