Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa zelo radi ostajajo beljaki, to se bo dogajalo še posebej sedaj, ko se približuje praznična peka vseh mogočih piškotov in sladic. Iz ostalih beljakov specimo hiter beljakov kolač.

Za pripravo višnjevega narastka potrebujemo: 6 bolj starih žemelj, 0,5 l mleka, 4 jajca, 50 g masla, 5 žlic sladkorja, noževo konico pecilnega praška, vanilin sladkor, nastrgano lupino ene limone, velik kozarec vloženih višenj, ščep soli, 100 g mandljev, maslo za pekač.

Pečico ogrejemo na 180°, žemlje narežemo na manjše kocke. Maslo raztopimo v kozici ter z njim prelijemo narezane žemlje. Kruhove kocke premešamo in jih razporedimo po pekaču. Pečemo jih 10 minut, da zlato zarumenijo. Pražene kocke prestavimo v večjo skledo ter jih prelijemo z mlekom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo limonino lupinico, cimet in pecilni prašek. Rumenjakovo maso vmešamo med žemlje. Nazadnje primešamo še odcejene viš­nje in sneg iz beljakov. Pekač namastimo in vanj damo pripravljen nadev. Poravnamo in potresemo z nasekljanimi mandeljni. Narastek postavimo v pečico ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Nasvet: Namesto žemelj lahko uporabimo tudi drug kruh. Priporočljivo je, da je star vsaj kakšen dan.

Za pripravo beljakovega kolača potrebujemo: 15 dag moke, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici olja, 6 beljakov, 15 dag narezanega suhega sadja.

Beljake do polovice stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo, dokler sneg ne po­stane trd. Snegu postopoma vmešavamo moko in nato še suho sadje. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke. Vanj vlijemo pripravljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 23. februar 2010 / 07:00

V Oslo gre harmonika

Ema 2010 je mimo. Letos je zmagovalna skladba narodno zabavna. Pa še s primesmi roka za povrh. Tudi kanček popa lahko najdemo v njej. Narodno zabavni rock je njen naslov. Maja tako na Evrosong potujej...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 21. julij 2014 / 11:56

Komisija pritrdila Fajfarju

Predsednik sveta krajevne skupnosti Ljubno in član radovljiškega občinskega sveta Brane Fajfar vendarle lahko opravlja zimsko službo, je zdaj ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije. Za ceste v...

Gorenjska / ponedeljek, 21. julij 2014 / 11:54

Osebna izkaznica je potekla, kaj pa zdaj

Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite, ali imate ustrezen dokument in ali je veljaven. Pod določenimi pogoji ga sicer dobite v enem dnevu, a vas bo to stalo živcev in denarja.

Razvedrilo / ponedeljek, 21. julij 2014 / 11:06

Vročekrvna irska glasba

Gorenjska glasbena skupina Mali oglasi ostaja aktivna: ob seriji poletnih koncertov je posnela videospot, pripravlja pa tudi album avtorskih pesmi. Skupino sestavlja pisana zasedba šestih izkušenih...

Razvedrilo / ponedeljek, 21. julij 2014 / 11:06

Študentski vikend inteligence in cvička

Med različnimi poletnimi festivali, ki po Sloveniji ponujajo večdnevno zabavo in sprostitev, se je v zadnjih letih uveljavil tudi ŠVIC oziroma Študentski vikend inteligence in cvička, ki ga klub tr...

Gorenjska / ponedeljek, 21. julij 2014 / 11:02

Nepozabni tabor v Radencih

Radenci – Nedavnega petdnevnega Medgeneracijskega tabora v Radencih se je udeležilo 76 udeležencev iz Medgeneracijskih društev Z roko v roki Kranj in Jesenski cvet iz Domžal. Udeleženka Olga Kepic,...