Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa zelo radi ostajajo beljaki, to se bo dogajalo še posebej sedaj, ko se približuje praznična peka vseh mogočih piškotov in sladic. Iz ostalih beljakov specimo hiter beljakov kolač.

Za pripravo višnjevega narastka potrebujemo: 6 bolj starih žemelj, 0,5 l mleka, 4 jajca, 50 g masla, 5 žlic sladkorja, noževo konico pecilnega praška, vanilin sladkor, nastrgano lupino ene limone, velik kozarec vloženih višenj, ščep soli, 100 g mandljev, maslo za pekač.

Pečico ogrejemo na 180°, žemlje narežemo na manjše kocke. Maslo raztopimo v kozici ter z njim prelijemo narezane žemlje. Kruhove kocke premešamo in jih razporedimo po pekaču. Pečemo jih 10 minut, da zlato zarumenijo. Pražene kocke prestavimo v večjo skledo ter jih prelijemo z mlekom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo limonino lupinico, cimet in pecilni prašek. Rumenjakovo maso vmešamo med žemlje. Nazadnje primešamo še odcejene viš­nje in sneg iz beljakov. Pekač namastimo in vanj damo pripravljen nadev. Poravnamo in potresemo z nasekljanimi mandeljni. Narastek postavimo v pečico ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Nasvet: Namesto žemelj lahko uporabimo tudi drug kruh. Priporočljivo je, da je star vsaj kakšen dan.

Za pripravo beljakovega kolača potrebujemo: 15 dag moke, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici olja, 6 beljakov, 15 dag narezanega suhega sadja.

Beljake do polovice stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo, dokler sneg ne po­stane trd. Snegu postopoma vmešavamo moko in nato še suho sadje. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke. Vanj vlijemo pripravljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Elizabeta Ortner Born,

dobrotnica za Tržičane

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sobota, 11. junij 2016 / 11:59

Okoljevarstveno soglasje za drugo cev

Jesenice – Agencija Republike Slovenije za okolje je izdala okoljevarstveno soglasje za gradnjo druge cevi predora Karavanke. Pri tem so investitorju, to je družbi DARS, postavili več pogojev. Zara...

Gospodarstvo / sobota, 11. junij 2016 / 11:58

Kranjski gumar povečal čisti dobiček

Kranj – Družba Goodyear Dunlop Sava Tires Podjetje je v letu 2015 v primerjavi s predhodnim letom povečala čisti dobiček za milijon evrov na 6,7 milijona evrov, k čemur sta prispevala predvsem pove...

Gospodarstvo / sobota, 11. junij 2016 / 11:58

Letos še trinajst razpisov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo letos predvidoma objavilo še trinajst javnih razpisov za ukrepe iz programa razvoja podeželja.

Kronika / sobota, 11. junij 2016 / 11:51

Ugotavljajo vzrok nesreče

Kranj – Kranjski policisti iščejo neznanega voznika belega osebnega avtomobila, ki je v torek okoli 9.15 v križišču Bleiweisove ceste in Ulice XXXI. divizije nasproti Osnovne šole Franceta Prešerna...

Radovljica / sobota, 11. junij 2016 / 11:48

Obrisi parka, kakršen je bil nekoč

Radovljica – V radovljiškem grajskem parku že vse od zgodnje pomladi naprej za količki, povezanimi z vrvico, rastejo zaplate trave, ki z malce domišljije opazovalcu pokažejo, kakšen je bil parke pr...