Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa zelo radi ostajajo beljaki, to se bo dogajalo še posebej sedaj, ko se približuje praznična peka vseh mogočih piškotov in sladic. Iz ostalih beljakov specimo hiter beljakov kolač.

Za pripravo višnjevega narastka potrebujemo: 6 bolj starih žemelj, 0,5 l mleka, 4 jajca, 50 g masla, 5 žlic sladkorja, noževo konico pecilnega praška, vanilin sladkor, nastrgano lupino ene limone, velik kozarec vloženih višenj, ščep soli, 100 g mandljev, maslo za pekač.

Pečico ogrejemo na 180°, žemlje narežemo na manjše kocke. Maslo raztopimo v kozici ter z njim prelijemo narezane žemlje. Kruhove kocke premešamo in jih razporedimo po pekaču. Pečemo jih 10 minut, da zlato zarumenijo. Pražene kocke prestavimo v večjo skledo ter jih prelijemo z mlekom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo limonino lupinico, cimet in pecilni prašek. Rumenjakovo maso vmešamo med žemlje. Nazadnje primešamo še odcejene viš­nje in sneg iz beljakov. Pekač namastimo in vanj damo pripravljen nadev. Poravnamo in potresemo z nasekljanimi mandeljni. Narastek postavimo v pečico ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Nasvet: Namesto žemelj lahko uporabimo tudi drug kruh. Priporočljivo je, da je star vsaj kakšen dan.

Za pripravo beljakovega kolača potrebujemo: 15 dag moke, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici olja, 6 beljakov, 15 dag narezanega suhega sadja.

Beljake do polovice stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo, dokler sneg ne po­stane trd. Snegu postopoma vmešavamo moko in nato še suho sadje. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke. Vanj vlijemo pripravljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sreda, 17. september 2014 / 11:40

Letovanje sirot s poplavljenih območij

Jesenice – V teh dneh na Debelem rtiču letuje sto otrok iz Bosne in Hercegovine in Srbije, z območij, ki so jih prizadele poplave. Otroci živijo brez enega ali obeh staršev. Letovanje organizira dr...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 29. marec 2011 / 07:00

V Predosljah šivali ekovrečke

Učenci 6. b razreda Osnovne šole Predoslje Kranj so na pobudo razredničarke Mije Murovec pristopili k projektu Ekovrečke, v sklopu katerega so izdelovali vrečke iz ostankov blaga. Te jim je prisp...

Kultura / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Steletovo priznanje pod Stari vrh

Včeraj so v Narodni galeriji v Ljubljani podelili Steletovo nagrado in priznanja za leto 2010. Eno od treh Steletovih priznanj za leto 2010 sta za izjemna prizadevanja pri obnovi in revitalizacij...

Prosti čas / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Čarobni zvoki orglic

Da postajajo orglice vedno bolj priljubljeno glasbilo, kaže tudi dobra udeležba na 6. mednarodnem srečanju orgličarjev, ki je bilo v soboto pri Avseniku v Begunjah, organizacijske niti pa sta ime...

Kamnik / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Kamničani danes praznujejo občinski praznik

Kamnik - Občina Kamnik 29. marca, na rojstni dan rojaka Rudolfa Maistra, praznuje občinski praznik. Osrednje praznovanje so pripravili že včeraj, najprej pred Maistrovim spomenik...

Radovljica / torek, 29. marec 2011 / 07:00

Še ta mesec začetek del

Direkcija za ceste naj bi s popravilom najbolj kritičnega odseka ceste v bližini češnjiškega mostu začela še ta mesec. Vrednost del ocenjujejo na 450 tisoč evrov.