Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa zelo radi ostajajo beljaki, to se bo dogajalo še posebej sedaj, ko se približuje praznična peka vseh mogočih piškotov in sladic. Iz ostalih beljakov specimo hiter beljakov kolač.

Za pripravo višnjevega narastka potrebujemo: 6 bolj starih žemelj, 0,5 l mleka, 4 jajca, 50 g masla, 5 žlic sladkorja, noževo konico pecilnega praška, vanilin sladkor, nastrgano lupino ene limone, velik kozarec vloženih višenj, ščep soli, 100 g mandljev, maslo za pekač.

Pečico ogrejemo na 180°, žemlje narežemo na manjše kocke. Maslo raztopimo v kozici ter z njim prelijemo narezane žemlje. Kruhove kocke premešamo in jih razporedimo po pekaču. Pečemo jih 10 minut, da zlato zarumenijo. Pražene kocke prestavimo v večjo skledo ter jih prelijemo z mlekom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Dodamo limonino lupinico, cimet in pecilni prašek. Rumenjakovo maso vmešamo med žemlje. Nazadnje primešamo še odcejene viš­nje in sneg iz beljakov. Pekač namastimo in vanj damo pripravljen nadev. Poravnamo in potresemo z nasekljanimi mandeljni. Narastek postavimo v pečico ter pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Nasvet: Namesto žemelj lahko uporabimo tudi drug kruh. Priporočljivo je, da je star vsaj kakšen dan.

Za pripravo beljakovega kolača potrebujemo: 15 dag moke, 15 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 žlici olja, 6 beljakov, 15 dag narezanega suhega sadja.

Beljake do polovice stepemo v sneg, dodamo sladkor in stepamo, dokler sneg ne po­stane trd. Snegu postopoma vmešavamo moko in nato še suho sadje. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke. Vanj vlijemo pripravljeno maso in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 20. julij 2013 / 11:18

Odkupna cena je prenizka

»Odkupna cena krušne pšenice je prenizka, vsaj glede na ceno kruha v trgovini,« ob letošnji žetvi, ki je tudi na Gorenjskem že v polnem razmahu, ugotavlja Marija Kalan, specialistka za rastlinsko prid...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 31. julij 2017 / 19:37

Kranj nekoč in danes

Ob Koroški cesti je stala strnjena zazidava pretežno enonadstropnih poslovno stanovanjskih hiš. Hiše so se vrstile od nekdanjega hotela Stara pošta do Janševe hiše, ki je s svojo vogalno obliko zak...

GG Plus / ponedeljek, 31. julij 2017 / 19:34

Zbližuje mlade iz različnih kultur

Mladi, rasizem in različnost, zgodovinski spomin in strpnost v demokratični Evropi. Tako dolg in zapleten naslov nosi evropski mladinski projekt Erasmus plus, katerega nosilka je Francija. V njem sode...

Razvedrilo / ponedeljek, 31. julij 2017 / 15:44

Jaz, baraba tretjič

Zadnji dnevi julija in prvih nekaj dni avgusta so letos rezervirani za tiste, ki najbolj nestrpno pričakujejo junake animirane komedije Jaz, baraba 3. Vrača se genialni super zlobec Gru in njegovi...

Kronika / ponedeljek, 31. julij 2017 / 15:41

Nihče ni bil pijan

Med poostrenim nadzorom voznikov tovornih vozil in avtobusov so našli več nepravilnosti, nihče pa ni bil pijan.

Kultura / ponedeljek, 31. julij 2017 / 15:38

Likovna kolonija mladih

Kranj – Kranjska Galerija Bala do 3. avgusta gosti razstavo slik 1. likovne kolonije učencev osnovnih šol.