
Mesec restavracij
Kranska kuhna, ki se je v Kranju kar dobro prijela, je konec tedna razveseljevala s posebno čarovniško tematiko in se vrača tudi novembra. Uvodna dogodka pa sta prejšnji teden napovedala novembrske Okuse Bleda in že znane Okuse Radol'ce.
Do nedavnega smo Okuse Bleda lahko spoznavali poleg druge ponudbe prehrane na različnih prireditvah, sedaj pa so se blejski gostinci odločili, da jih bodo v novembru kar za ves mesec uvrstili na menije svojih restavracij. Predjed, glavna jed in sladica – po ceni, ki je enaka ceni menijev s Tedna restavracij. Okusi bodo domači, sestavine sezonske, lokalne, krožniki atraktivni in sodobni. V novembrskih Okusih Bleda sodelujejo Hotel Triglav, Hotel Astoria, Restavracija Grill, Vila Prešeren, Vila Bled, Restavracija Chilli in Restavracija Panorama. Rezervacije za okušanje menija Okusov Bleda so obvezne.
Radovljičani pa so z Okusi Radol'ce orali ledino in tudi letos je petkova večerja v Lambergh Chateau & Hotelu pustila dober vtis. S šesthodnim menijem so se predstavili prav vsi ponudniki, spoznali smo šefe sodelujočih gostiln in restavracij, se zabavali ob vodenju Nejca Poljanca in Katje Stušek, bili ves večer v pričakovanju izžrebane številke pri srečelovu, nekaj uvodnih besed pa je gostom namenil tudi šef hotela Tomaž Hočevar. Izvirnemu narezku, postreženemu v obliki nabodala, je sledila mavrična postrv z ajdovimi srčki, potem izjemno okusna kostanjeva juha z jurčki, kmečki krožnik, telečja krača z jurčki v kanelonu s telečjimi lički, priželjcem, krompirjevo peno, kremo iz korenja z zvezdastim janežem, ješprenjem in zelenjavo ter za zaključek še sladica, ki so jo poimenovali Evino jabolko: pečeno jabolko s slivovo pito, jabolčno omako in domačim sladoledom. »Radol'čani« so znane domače okuse predstavili ravno tako na moderen način.
Seveda pa se je uvodni dogodek v Okuse Radol'ce začel že v popoldanskih urah s tržnico in degustacijo lokalnih dobrot. Nastopila je glasbena gostja Nuša Derenda. Zagotovo pa je posebnost letošnjih Okusov Radol'ce v simpatičnem dvojezičnem katalogu, katerega posebnost so objavljeni izbrani recepti sodelujočih in ves mesec Okusov bogat spremljevalni program. Na Okusih Radol'ce sodelujejo: Gostilna Kunstelj, Gostilna Lectar, Grajska gostilnica, Gostišče Tulipan, Restavracija Krek, Joštov hram, Vila Podvin, Restavracija Lambergh, Gostišče Draga, Gostilna in restavracija Avsenik Pri Jožovcu in Izletniška kmetija Globočnik.