Dišalo po pirinem kruhu
Poljane – Učenci Osnovne šole Poljane so včeraj na delavnici Od zrna do kruha spoznavali izročilo peke kruha. Delavnico so pripravili v okviru natečaja Planetu Zemlja prijazna šola, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že peto leto. Opažajo namreč, da je interes po učenju priprave kvašenega testa v zavodih v nenehnem porastu. V delavnicah zato učenci pripravljajo kruh iz več različnih vrst žit. Sedmošolci iz Poljan so se tokrat lotili peke kruha iz pirine moke, zraven pa pripravili še mafine iz rožičeve moke. Projekt Od zrna do kruha je po besedah vodje projekta in predsednice društva Planet Zemlja Irene Mraz nastal iz želje po ohranjanju odgovornega odnosa do kruha in dviga zavesti o tem, da je doma pripravljena jed okusnejša in bolj zdrava kot uživanje predelanih proizvodov. »Skozi učenje peke kruha mladi spoznajo pravo vrednost tega dragocenega živila. Morda pa bo tudi s pomočjo tega projekta čez čas vse manj kruha končalo svojo pot v zabojnikih,« upa Irena Mraz.