Veliki Slovenec brez slovenščine v šoli
Ivan Trinko Zamejski (1863–1954), duhovnik, na katerega kar nekajkrat spomni lik kaplana Martina Čedermaca iz Bevkovega istoimenskega romana, je odraščal v gorski vasici Trčmun/Tercimonte pod Matajurjem v Benečiji. Mati je bila zelo zavedna Slovenka, ki so ji svetovali, naj da sina, ki je bil izjemno nadarjen, v šole, in knjižne slovenščine, četudi v italijanskih šolah in semenišču, se je Ivan naučil sam. Že za življenja je dobil spoštljiv vzdevek 'oče Beneških Slovencev'. Zapisoval je ljudske pravljice in pripovedke, pisal pesmi, prevajal iz slovanskih jezikov v italijanščino, zelo dobro risal, se posvečal filozofskim naukom in bil zelo priljubljen in cenjen v cerkvenih krogih. 1942 ga je v Čedadu podrl vojak na kolesu in po bolniški oskrbi je sklenil, da se vrne v rodno vas. Umrl je v hiši svojih nečakov, na kateri so mu 2013, ob 150. obletnici rojstva, odkrili spominsko ploščo. Istega leta so v Čedadu po njem poimenovali ulico, kjer na številki 8 domuje zelo prizadevno Kulturno društvo Ivan Trinko – srčika delovanja čedadskih in okoliških Slovencev. Ko sva bila prvič v Landrski jami, sem spoznala gubanco, posebno praznično potico, ki je bila znana že ob tolminskem puntu; v italijanski Gorici so pri notarju zavarovali celo njen recept. Splet je smerokaz za recept.
Piščančji file s kutinami
Za 4 osebe potrebujemo: 4 fileje piščančjih prsi, sol, sveže zmlet črni poper, 2 majhni, zreli kutini, 2 žlici masla, 1 žlico oljčnega olja, 1 žlico sesekljanega timijana, nekaj vejic za okras, 250 ml piščančje juhe, 150 ml suhega belega vina, 200 g sladke smetane.
Fileje oplaknemo, osušimo, solimo in popramo. Kutine operemo, jih očistimo volnatega poprha, izdolbemo semenje in narežemo na ne preveč debele rezine. Pečico ogrejemo na 180°. V kozici, ki je primerna tudi za peko v pečici, segrejemo žlico masla in žlico oljčnega olja ter fileje dobro opečemo z vseh strani. Fileje potresemo s sesekljanim timijanom in nato pečemo v pečici približno 8 minut.
Medtem na maslu popražimo kutine, približno 8 minut, in jih damo na toplo. Juho in vino ukuhamo na polovico, dodamo smetano in še malo ukuhamo, da je omake za 200 ml. Na krožnik damo malo omake, nanjo položimo file in nekaj rezin kutine. Preostalo omako ponudimo v omačnici.
Kutinova marmelada s pomarančami
Za 3–4 kozarčke potrebujemo: 1 neškropljeno pomarančo, 1 strok vanilje, pol l pomarančnega soka, sveže stisnjenega, 4 stroke kardamoma, 500 g očiščenih kutin, 250 g želirnega sladkorja 3:1, 5 g citronske kisline.
Kutine dobro očistimo volnatega poprha. Pol pomaranče ostrgamo in iztisnemo sok. V lonec damo nastrgano pomarančno lupino, strok vanilje, kardamom in četrtino litra pomarančnega soka. Kutine zrežemo na osminke, izdolbemo peščišče, jih damo v lonec, dodamo želirni sladkor in kuhamo 15–20 minut. Iz zavretka poberemo začimbe, kutine pa zmeljemo v multipraktiku. Zmešamo jih s preostalim sokom in citronsko kislino – vsega naj bo 1 liter, zavremo in pustimo, da močno vre 3–4 minute. Nato marmelado nalijemo v kozarčke, zapremo in za 5 minut postavimo na glavo.
Pa dober tek!