Veliki Slovenec brez slovenščine v šoli

Ivan Trinko Zamejski (1863–1954), duhovnik, na katerega kar nekajkrat spomni lik kaplana Martina Čedermaca iz Bevkovega istoimenskega romana, je odraščal v gorski vasici Trčmun/Tercimonte pod Matajurjem v Benečiji. Mati je bila zelo zavedna Slovenka, ki so ji svetovali, naj da sina, ki je bil izjemno nadarjen, v šole, in knjižne slovenščine, četudi v italijanskih šolah in semenišču, se je Ivan naučil sam. Že za življenja je dobil spoštljiv vzdevek 'oče Beneških Slovencev'. Zapisoval je ljudske pravljice in pripovedke, pisal pesmi, prevajal iz slovanskih jezikov v italijanščino, zelo dobro risal, se posvečal filozofskim naukom in bil zelo priljubljen in cenjen v cerkvenih krogih. 1942 ga je v Čedadu podrl vojak na kolesu in po bolniški oskrbi je sklenil, da se vrne v rodno vas. Umrl je v hiši svojih nečakov, na kateri so mu 2013, ob 150. obletnici rojstva, odkrili spominsko ploščo. Istega leta so v Čedadu po njem poimenovali ulico, kjer na številki 8 domuje zelo prizadevno Kulturno društvo Ivan Trinko – srčika delovanja čedadskih in okoliških Slovencev. Ko sva bila prvič v Landrski jami, sem spoznala gubanco, posebno praznično potico, ki je bila znana že ob tolminskem puntu; v italijanski Gorici so pri notarju zavarovali celo njen recept. Splet je smerokaz za recept.

Piščančji file s kutinami

Za 4 osebe potrebujemo: 4 fileje piščančjih prsi, sol, sveže zmlet črni poper, 2 majhni, zreli kutini, 2 žlici masla, 1 žlico oljčnega olja, 1 žlico sesekljanega timijana, nekaj vejic za okras, 250 ml piščančje juhe, 150 ml suhega belega vina, 200 g sladke smetane.

Fileje oplaknemo, osušimo, solimo in popramo. Kutine operemo, jih očistimo volnatega poprha, izdolbemo semenje in narežemo na ne preveč debele rezine. Pečico ogrejemo na 180°. V kozici, ki je primerna tudi za peko v pečici, segrejemo žlico masla in žlico oljčnega olja ter fileje dobro opečemo z vseh strani. Fileje potresemo s sesekljanim timijanom in nato pečemo v pečici približno 8 minut.

Medtem na maslu popražimo kutine, približno 8 minut, in jih damo na toplo. Juho in vino ukuhamo na polovico, dodamo smetano in še malo ukuhamo, da je omake za 200 ml. Na krožnik damo malo omake, nanjo položimo file in nekaj rezin kutine. Preostalo omako ponudimo v omačnici.

Kutinova marmelada s pomarančami

Za 3–4 kozarčke potrebujemo: 1 neškropljeno pomarančo, 1 strok vanilje, pol l pomarančnega soka, sveže stisnjenega, 4 stroke kardamoma, 500 g očiščenih kutin, 250 g želirnega sladkorja 3:1, 5 g citronske kisline.

Kutine dobro očistimo volnatega poprha. Pol pomaranče ostrgamo in iztisnemo sok. V lonec damo nastrgano pomarančno lupino, strok vanilje, kardamom in četrtino litra pomarančnega soka. Kutine zrežemo na osminke, izdolbemo peščišče, jih damo v lonec, dodamo želirni sladkor in kuhamo 15–20 minut. Iz zavretka poberemo začimbe, kutine pa zmeljemo v multipraktiku. Zmešamo jih s preostalim sokom in citronsko kislino – vsega naj bo 1 liter, zavremo in pustimo, da močno vre 3–4 minute. Nato marmelado nalijemo v kozarčke, zapremo in za 5 minut postavimo na glavo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 15. avgust 2012 / 07:00

Prikaz izdelovanja trničev

Velika planina - Velika planina ni znana le po svojem edinstveno ohranjenem pastirskem naselju, pač pa tudi po trničih - posebno oblikovanih majhnih slanih sirčkih, ki jih pastirji ne...

Objavljeno na isti dan


Medvode / četrtek, 4. junij 2015 / 13:21

Praznovali sto deset let

Sora – Prostovoljno gasilsko društvo Sora letos obeležuje visok jubilej, sto deset let obstoja. Ob jubileju so pripravili slavnostno akademijo, gasilsko parado in veselico. »Ponosni smo na tradicij...

Vodice / četrtek, 4. junij 2015 / 13:20

Letos prvi odkupi zemljišč

Predstavniki občin Domžale, Kamnik, Komenda, Mengeš, Trzin in Vodice so se z nedavnega sestanka o obvoznici vrnili optimistični.

Rekreacija / četrtek, 4. junij 2015 / 13:18

Tek in kolesarski vzpon na Mohorja

Nemilje – Športno društvo Bela peč - Podblica v soboto, 6. junija, vabi na gorski tek in kolesarski vzpon. Start bo ob 16. uri izpred gostilne na Razpokah v Nemiljah (blizu Besnice pri Kranju), cil...

Kronika / četrtek, 4. junij 2015 / 13:14

Motorist padel po cesti

Kranj – Gorenjski policisti so minuli konec tedna obravnavali štirinajst prometnih nesreč, med njimi pet s telesnimi poškodbami. V štirih so se udeleženci lažje poškodovali, do nesreč pa je prišlo...

Kronika / četrtek, 4. junij 2015 / 13:14

Izkoristila nepazljivost lastnikov

Žiri – Gorenjski policisti so zadnji konec tedna obravnavali dva primera, v katerih sta neznana tatova izkoristila nepazljivost lastnikov. V soboto med 18. in 19.30 je storilec v bližini bencinskeg...