Osrednja prireditev v Kulturnem domu Janeza Filipiča v Naklem

Trinajst vasi v eno občino

»Mlada je občina, a več stoletij so stari njeni kraji,« je voditeljica Nataša Kne nagovorila zbrane ob praznovanju dvajsetletnice Občine Naklo.

V občini sta razvita podjetništvo in kmetijstvo, bogata naravna in kulturna dediščina nudi priložnosti za turizem.

Naklo – Dvajsetletnico so z več dogodki v Občini Naklo praznovali dva dni, praznovanje pa sklenili s proslavo v nedeljo v Kulturnem domu Janeza Filipiča. Kot uspešno moderno občino, ki gradi na preudarnih tradicionalnih vrednotah jo je opisala voditeljica Nataša Kne. Po zadnjem popisu ima občina 5320 prebivalcev in z 28 kvadratnimi kilometri površine sodi med manjše slovenske občine, vendar je gosto naseljena. Naravni prirastek je skoraj trikrat večji od slovenskega povprečja, le izseljevanja bi bilo lahko manj, smo slišali na proslavi, in tudi to, da je kranjska klobasa doma v Naklem. Prvi in dolgoletni župan je bil Ivan Štular.

Med večjimi projekti v dvajsetletni zgodovini občine omenjajo ustanovitev popolne Osnovne šole (OŠ) v Naklem s podružnicama in vrtčevskimi enotami leta 1997, leta 2003 prizidek k OŠ Naklo in pred desetimi leti izgradnja športnega igrišča, prenova podružničnih šol, izgradnja večnamenskega objekta v Naklem, v katerem je od leta 2004 knjižnica, danes je tu tudi sedež občine. Leta 2008 so odprli Dom starejših občanov v Naklem, lani pa vrtec Mlinček v Naklem. V občini sta razviti podjetništvo in kmetijstvo, bogata naravna in kulturna dediščina nudi priložnosti za turizem.

Izzivi sedanjosti pa so predvsem novi kilometri kanalizacijskega omrežja. »Iz majhnega je zraslo veliko,« je dejal župan Marko Mravlja in dodal, da se je odločitev, da se trinajst vasi poveže v samostojno občino, izkazala za upravičeno. Poskrbeli so za vse generacije, od najmlajših do najstarejših. Za to, da se je v preteklih dvajsetih letih veliko naredilo, so zaslužni predhodniki na občini kot tudi občani, je poudaril Mravlja, za prihodnost pa napovedal: »Dejstvo je, da se v prihodnjih dvajsetih letih ne bomo mogli razvijati s takim tempom kot do sedaj. Vsako leto se občinam zmanjšujejo sredstva, ki jih zagotavlja država. Razpise za pridobivanje evropskih sredstev pričakujemo šele v drugi polovici prihodnjega leta. Nekaj pa vendarle lahko naredimo sami na medsebojnih odnosih, vsaka pozitivna misel bo pomagala k boljšemu počutju.«

Baritonist Domen Križaj je ob tej priložnosti nastopil na domačem odru. Povedal je, da je občina pet let mlajša od njega in da se vsakič znova rad vrne v Naklo. »Sploh če greš v tujino, veš, koliko ti pomeni dom,« je poudaril.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 19. julij 2016 / 07:00

Vojaška vadba za prihodnost

Na vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli je potekal že sedemnajsti Vojaški tabor, na katerem se študenti in dijaki seznanjajo z vojaškim načinom življenja. Med več kot petdesetimi udeleženci...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Izkušnja pri družinski hiši

Kakšne so izkušnje delovanja male komunalne čistilne naprave pri novi družinski hiši v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami?

Zanimivosti / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Poleti dopust, ne pa volitve

V zgodovini samostojne Slovenije še nismo šli na volitve med poletnimi počitnicami. Kaj pa letos, ste za to, da so državnozborske volitve v času dopustov?

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Borijo se za preživetje

V škofjeloški Odeji, kjer se zadnja leta ukvarjajo z izgubo, so lani pridobili nove kupce in začeli na novo zaposlovati, za finančno in tehnološko prestrukturiranje pa računajo tudi na pomoč države.

Kronika / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Bremčevi tožbo izgubili

Sodišče je zavrnilo odškodninski zahtevek družine Bremec iz Srednje vasi v Bohinju za škodo, ki jo je povzročil plaz. Sodba še ni pravnomočna.

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Povprečna zamuda pri plačilih se zmanjšuje

Ljubljana – Bonitetna hiša I, d. o. o., iz Ljubljane, ki ima v svoji bazi več kot 24 milijonov plačil, ugotavlja, da je bila marca povprečna zamuda pri plačanih računih devetnajst dni in da se je t...