Vrt, ki leži malce višje
Kolikokrat ste v svojem življenju naleteli na poslovni center, ki se lahko pohvali z bogatim vrtom na svoji terasi? Zamisel je v poslovnem centru Cubis, ki je del šenčurske poslovne cone, udejanjila poslovna skupina Ržišnik Perc.
Šenčur – Vrt, razdeljen na zelenjavni in sadni del, obsega približno 60 kvadratnih metrov, na njem pa najdemo hruško, jablano, višnje, maline, ribez v kombinaciji z vinsko trto, aronijo, ameriške borovnice, šparglje, češnjev paradižnik v kombinaciji z baziliko, čili, drobnjak, origano, lovor, luštrek, žajbelj, timijan, meliso … Primarno je vrt namenjen potrebam restavracije Cubis, največ zaslug zanj pa ima Andrejas Ržišnik iz družbe Ržišnik Perc, ki je v sodelovanju s krajinsko službo projekt zasnoval pred petimi leti, pove Matej Pernuš, inženir agronomije iz Britofa, ki za vrt skrbi že od samega začetka.
Sprva je imel pomoč, letos pa je oskrbo vrta prevzel v celoti in, kot pravi, strokovno pristopil: »Vse grede so pod namakalnim sistemom, ostali del vrta pa zalivam ročno. Uporabljam bakrene pripravke v kombinaciji z algami, pretežno organsko-mineralna gnojila, po pesticidih pa posežem le, če je to zares potrebno. Zaradi naravne vzgoje in odlične mikroklime bolezni skoraj ni, rastline pa so lepe in zdrave.« Matej vrtu svoj trud in čas namenja približno tri ure dvakrat do trikrat tedensko. Veliko pozornosti zahteva paradižnik, ki ga je tako kot ostale rastline treba varovati pred škodljivci in boleznimi, poleg tega pa pravilno privezovati in redno obirati. Letošnji je po Matejevih besedah najlepši in najboljši doslej, nabrali pa so ga že okoli dvajset kilogramov.
Tistim, ki želijo imeti vrt na domačem balkonu ali terasi v posodah oziroma koritih, Matej svetuje, da rastlinam priskrbijo dovolj vode in hrane, za odganjanje škodljivcev pa uporabite ekološke pripravke. Pomembno je tudi, da iz različnih verodostojnih virov pridobijo čim več koristnih podatkov in nasvetov, nato pa preprosto začnejo z delom: »Treba je poskusiti, narediti kakšno napako in vztrajati, saj se največ lahko naučimo sami. Naše delo največ sadov obrodi, kadar smo zares ob rastlinah, dnevno skrbimo zanje in jim damo malo ljubezni.«