Jogurtova krema s prelivom iz robidnic
Sladke, sočne robide so poletne dobrote, ki v zdravilnih lastnostih ne zaostajajo za drugimi sadeži. Bogate z minerali, antioksidanti in vitamini krepijo imunski sistem, pomagajo pri težavah z venami, krčnimi žilami, lajšajo vnetje sluznic, pomagajo pri živčnosti, se bojujejo proti stresu … Skratka dovolj razlogov, da si jih privoščimo.
Za pripravo jogurtove kreme potrebujemo: 3 lončke jogurta, 250 g smetane, 50–100 g sladkorja, 4 liste želatine.
Želatino namočimo v hladni vodi za 5 minut. Počasi segrejemo 1 lonček jogurta ter dodamo ožeto želatino. Mešamo toliko časa, da se želatina povsem raztopi. Zmes ohladimo in vmes večkrat premešamo, da se povsem ne strdi. Preostala dva jogurta zmešamo s sladkorjem. Smetano stepemo. Skupaj zmešamo jogurt z želatino, jogurt s sladkorjem ter stepemo smetano. Kremo nadevamo v kozarce ter prelijemo s prelivom iz robidnic.
Nasvet: Za kreme vedno uporabim rastlinsko smetano, saj se lepo stopi in ohrani čvrstost več dni. Količino sladkorja prilagodimo okusu.
Za pripravo preliva iz robidnic potrebujemo: 1 skodelico robidnic (približno 250 g), 3 žlice želirnega sladkorja.
Robidnice stresemo v kozico in počasi segrejemo. Rahlo naj vrejo približno 15 minut. Dodamo želirni sladkor ter kuhamo še 5 minut. Preliv pustimo stati 10 minut, da se malo strdi, ter ga nato prelijemo čez jogurtovo kremo.
Nasvet: Namesto želirnega sladkorja lahko uporabimo tudi navadni sladkor, ki mu dodamo žlico želirnega sredstva za marmelade. Kot želirno sredstvo lahko uporabimo tudi 3 liste želatine, ki jih predhodno namočimo v hladni vodi. Nič ne bo narobe, če ne uporabimo želirnega sredstva, le preliv bo bolj tekoč. Tudi tukaj prilagodimo količino sladkorja okusu in kislosti robidnic.