Jogurtova krema s prelivom iz robidnic

Sladke, sočne robide so poletne dobrote, ki v zdravilnih lastnostih ne zaostajajo za drugimi sadeži. Bogate z minerali, antioksidanti in vitamini krepijo imunski sistem, pomagajo pri težavah z venami, krčnimi žilami, lajšajo vnetje sluznic, pomagajo pri živčnosti, se bojujejo proti stresu … Skratka dovolj razlogov, da si jih privoščimo.

Za pripravo jogurtove kreme potrebujemo: 3 lončke jogurta, 250 g smetane, 50–100 g sladkorja, 4 liste želatine.

Želatino namočimo v hladni vodi za 5 minut. Počasi segrejemo 1 lonček jogurta ter dodamo ožeto želatino. Mešamo toliko časa, da se želatina povsem raztopi. Zmes ohladimo in vmes večkrat premešamo, da se povsem ne strdi. Preostala dva jogurta zmešamo s sladkorjem. Smetano stepemo. Skupaj zmešamo jogurt z želatino, jogurt s sladkorjem ter stepemo smetano. Kremo nadevamo v kozarce ter prelijemo s prelivom iz robidnic.

Nasvet: Za kreme vedno uporabim rastlinsko smetano, saj se lepo stopi in ohrani čvrstost več dni. Količino sladkorja prilagodimo okusu.

Za pripravo preliva iz robidnic potrebujemo: 1 skodelico robidnic (približno 250 g), 3 žlice želirnega sladkorja.

Robidnice stresemo v kozico in počasi segrejemo. Rahlo naj vrejo približno 15 minut. Dodamo želirni sladkor ter kuhamo še 5 minut. Preliv pustimo stati 10 minut, da se malo strdi, ter ga nato prelijemo čez jogurtovo kremo.

Nasvet: Namesto želirnega sladkorja lahko uporabimo tudi navadni sladkor, ki mu dodamo žlico želirnega sredstva za marmelade. Kot želirno sredstvo lahko uporabimo tudi 3 liste želatine, ki jih predhodno namočimo v hladni vodi. Nič ne bo narobe, če ne uporabimo želirnega sredstva, le preliv bo bolj tekoč. Tudi tukaj prilagodimo količino sladkorja okusu in kislosti robidnic.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 5. julij 2023 / 10:40

V družbi kozorogov

Prečenje Poliških špikov – pot Ceria Merlone (2554 m n. m.) – Romantično prečenje po veličastnih policah Poliških Špikov, kjer nas z vsakega vrha gledajo kozorogi. Zavarovana pot, ki poteka po vojaški...

Objavljeno na isti dan


Naklo / torek, 26. december 2017 / 21:49

Piše knjigo o Francu Pircu

Kulturno društvo Tabor Podbrezje je v Pirčevem domu na Taboru pred kratkim gostilo že petnajste Pirčeve dneve. Osrednji gost je bil Bogo Brvar, ki o Pircu piše knjigo.

Kamnik / torek, 26. december 2017 / 21:49

Listi Marjana Šarca mnenje s pridržkom

Kamnik – Računsko sodišče je revidiralo poslovanje stranke Lista Marjana Šarca za leto 2016 in izdalo mnenje s pridržkom. V njem ugotavljajo, da je stranka v vseh pomembnih pogledih poslovala v skl...

GG Plus / torek, 26. december 2017 / 21:48

Iz zaupnih zapisov Lojzeta Gostiše

Umetnostni zgodovinar dr. Lojze Gostiša, ki se je rodil leta 1923 v Žireh, je v svojem 95. letu izdal drobno, a dragoceno knjigo. V njej beleži svoja srečanja z mnogimi znamenitimi Slovenci, tudi podr...

Naklo / torek, 26. december 2017 / 16:18

O nadzorih poročala kar občinska uprava

Naklo – Občinski svetniki so se na decembrski seji seznanili s poročilom nadzornega odbora (NO), ki je letos dokončal štiri nadzore. Nadzorniki niso ugotovili nepravilnosti in so zato vsem štirim p...

GG Plus / torek, 26. december 2017 / 16:17

Zmoreta tudi s cerebralno paralizo

Zakonca Ana in Andrej Mrak imata oba cerebralno paralizo, a kljub temu živita samostojno življenje. Ustvarila sta si družino, hodita v službo, napisala sta vsak svojo knjigo, Andrej je tudi zelo inova...