Walking on a Thin Line: Sandra Nasić (Guano Apes) – eden izmed vrhuncev festivala / Foto: Primož Pičulin

Festival, ki išče sonce

Osmi Schengenfest je navkljub finančni krizi ter ponovno neugodnim vremenskim razmeram v idiličnem ambientu reke Kolpe postregel z nekaj vrhunskimi koncerti.

Po lanskoletni vremenski kalvariji, ki jo je doživel Schengenfest in katera je festival še bolj potopila v začarani krog finančne stiske, so se organizatorji tokrat še bolj pripravili na vse morebitne nevšečnosti. Oba odra, glavni in 'elektronski', sta bila strateško prestavljena nekaj višje, vmesni prostor pa dodatno zavarovan proti večjim količinam padavin. Te žal tudi letos niso prizanašale festivalu, ki se je sicer v vseh teh letih razvil v enega izmed najbolj medijsko odmevnih ter za obiskovalce vabljivih pri nas, tako da bi bilo dejansko škoda, če ga naslednje leto ne bi bilo.

Organizatorji so v iskanju optimalnih rešitev tudi v glasbeno-konceptualnem smislu festival zastavili malce drugače kot prejšnja leta. Tako so izpustili nedeljski koncertni program, z dogajanjem pa začeli že dan prej. Vsak koncertni večer je bil na nek način žanrsko obarvan. Uvodni dan je bil na kožo pisan ljubiteljem trših metal ritmov (Rammstein Tribute Band Stahlzeit, Noctiferia, ...), četrtek je bil namenjen rock nostalgikom (Guano Apes, Asian Dub Fundation, Siddharta), petek slovenskim izvajalcem (Niet, Magnifico z dodatkom sočnega country-balkanskega pridiha), festival pa se je sklenil v soboto z elektronsko hip-hop obarvanimi nastopi zasedb Rudimental DJ, S.A.R.S. ter domačega Trkaja. Za vse nespečne je bil tu še poseben elektronski oder, kjer so nastopili DJ-ji Paolo Barbato, Alfred Azzetto, Hex, Schatzi, LXS, Veztax in mnogi drugi.

Ko potegnemo črto: ponovno torej raznolik in zavidljiv spekter glasbenih izvajalcev iz tujine in Slovenije (minus Vlado Kreslin), ki obiskovalcev, ki so prišli v Vinico, pa čeprav v manjšem številu kot ponavadi, niso pustili ravnodušnih. Organizatorjem pa lahko iskreno zaželimo obilo sončnih žarkov, ki naj festival obdržijo nad gladino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 25. september 2015 / 11:27

Savi odvzeli glasovalne pravice

Banka Slovenije je družbi Sava naložila, da v šestih mesecih proda 44-odstotni delež v Gorenjski banki.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 4. marec 2015 / 10:20

Najvišje priznanje Kamničanu Jošku Berlecu

Kamničan Joško Berlec je za življenjsko delo na področju zaščite in reševanja, še zlasti pa gasilstva, prejel kipec Civilne zaščite.

Gospodarstvo / sreda, 4. marec 2015 / 10:18

Občni zbor združenja ekoloških kmetov

Lesce – Združenje ekoloških kmetov Gorenjske vabi ekološke kmete ter pripadnike zdravega in okolju prijaznega kmetovanja na 16. redni letni občni zbor, ki bo v petek, 6. marca, ob 19. uri v prostor...

Slovenija / sreda, 4. marec 2015 / 10:18

Podprli izredno uskladitev pokojnin

Proti pričakovanjem je svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v četrtek sprejel sklep o izredni uskladitvi pokojnin v letu 2015 in predlagal vladi, da k njemu poda soglasje.

Kranjska Gora / sreda, 4. marec 2015 / 10:18

Imenovan še drugi podžupan

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je na zadnji seji imenoval še drugega podžupana občine – po Blažu Knificu (SD), ki je zadolžen predvsem za področje komunale, še Bogdana Janšo (SDS), ki se bo ukvarja...

Kranj / sreda, 4. marec 2015 / 10:15

Gasilci imajo novo vozilo

Člani PGD Britof so se na uradni predaji prejšnji teden razveselili novega vozila.