Uporabimo kumare

Ena od letos najbolj produktivnih vrst sezonske zelenjave so seveda kumare. Zeleni plodovi vsebujejo 95 odstotkov vode in komaj kaj kalorij. Kljub temu so bogate z vitaminom E in C, kalijem, magnezijem in kalcijem. Vsebuje encim erepsin, ki v našem črevesju cepi beljakovine ter uničuje bakterije in gliste v črevesju. To je le nekaj razlogov, zakaj je prav, da jih uživamo in iz njih pripravimo okusno kumarično juho in jogurtove kumare.

Za pripravo kumarične juhe potrebujemo: 2 večji kumari (približno 0,5 kg), 2 krompirja (približno 0,2 kg), 1 čebulo, 0,3 dl jušne osnove, šopek peteršilja, 1 dl jogurta, 4 žlice kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja.

Kumare in krompir olupimo ter narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo. V posodi segrejemo olje ter prepražimo čebulo. Dodamo narezane kumare in krompir, osolimo, popopramo ter dodamo sesekljan peteršilj. Vse skupaj se pražimo 5 minut, nato zalijemo z jušno osnovo. Pustimo, da na rahlo vre 15 minut. Na koncu vse sesekljamo s paličnim mešalnikom. Juho pustimo stati okrog 10 minut, da se nekoliko ohladi, ter vanjo vmešamo še jogurt. Juho serviramo v skodelice in vsaki skodelici dodamo še žlico kisle smetane.

Nasvet: Jušno osnovo lahko nadomestimo tako, da v 3 dl vrele vode raztopimo jušno kocko.

Za pripravo jogurtovih kumar potrebujemo: 2 večji kumari, pol čebule, strok česna, pol žličke suhega kopra, šopek drobnjaka, sok ene limone, sol, oljčno olje, lonček kremnega jogurta, pol lončka kisle smetane.

Kumari olupimo ter ju osolimo in pustimo stati 5 minut, da spustita vodo ter ju nato odcedimo. V skledo damo odcejene kumare, sesekljano čebulo in česen, potresemo s koprom in sesekljanim drobnjakom, prelijemo s sokom limone in oljčnim oljem, primešamo jogurt in kislo smetano ter vse skupaj zmešamo. Preden postrežemo pripravljene kumare, je priporočljivo, da počakajo v hladilniku pol ure, da se okusi prepojijo.

Nasvet: Koper je začimba, ki spodbuja prebavo, preprečuje kolcanje in nespečnost. Najpogosteje ga uporabljamo pri vlaganju kumaric. Prav tako je okusen v kombinaciji skoraj vseh vrst zelenjave in jogurtovih prelivov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sreda, 5. avgust 2009 / 07:00

Nezadovoljni z delom inšpekcije

Župan Franc Kramar je na ministra za okolje in prostor Karla Erjavca naslovil pismo, v katerem ga poziva k ukrepanju.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Smrt na bencinskem servisu

Jesenice - Na bencinskem servisu Hrušica na avtocesti mimo Jesenic so v sredo našli moško truplo, so sporočili s kranjske policijske uprave. Operativno komunikacijski center v Kr...

Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Kriminal

Prijeli mlada preprodajalca Domžale - V Domžalah so policisti odvzeli prostost osemnajstletnima domačinoma, ker naj bi preprodajala prepovedano drogo....

Kronika / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Nesreče

Kolesar umrl v bolnišnici Moste - V Kliničnem centru v Ljubljani je v sredo za posledicami prometne nesreče umrl šestdesetletni moški iz okolice Žirov...

Kultura / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

Razstava Ona v noši

S predstavitvijo knjige etnologa Bojana Knifica Ko v nošo se odenem in odprtjem fotografske razstave Primoža Hienga se je prejšnjo nedeljo v Budnarjevi muzejski hiši v Zg. Palovčah začelo pestro...

Kultura / ponedeljek, 14. september 2009 / 07:00

V Linhartovi dvorani zadovoljni z obiskom

Radovljica - »Obisk dogodkov se letos kljub recesiji ni zmanjšal,« je zadovoljen Andrej Kokot, direktor Linhartove dvorane Radovljica. »S številom obiskovalcev s...