Uporabimo kumare
Ena od letos najbolj produktivnih vrst sezonske zelenjave so seveda kumare. Zeleni plodovi vsebujejo 95 odstotkov vode in komaj kaj kalorij. Kljub temu so bogate z vitaminom E in C, kalijem, magnezijem in kalcijem. Vsebuje encim erepsin, ki v našem črevesju cepi beljakovine ter uničuje bakterije in gliste v črevesju. To je le nekaj razlogov, zakaj je prav, da jih uživamo in iz njih pripravimo okusno kumarično juho in jogurtove kumare.
Za pripravo kumarične juhe potrebujemo: 2 večji kumari (približno 0,5 kg), 2 krompirja (približno 0,2 kg), 1 čebulo, 0,3 dl jušne osnove, šopek peteršilja, 1 dl jogurta, 4 žlice kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja.
Kumare in krompir olupimo ter narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo. V posodi segrejemo olje ter prepražimo čebulo. Dodamo narezane kumare in krompir, osolimo, popopramo ter dodamo sesekljan peteršilj. Vse skupaj se pražimo 5 minut, nato zalijemo z jušno osnovo. Pustimo, da na rahlo vre 15 minut. Na koncu vse sesekljamo s paličnim mešalnikom. Juho pustimo stati okrog 10 minut, da se nekoliko ohladi, ter vanjo vmešamo še jogurt. Juho serviramo v skodelice in vsaki skodelici dodamo še žlico kisle smetane.
Nasvet: Jušno osnovo lahko nadomestimo tako, da v 3 dl vrele vode raztopimo jušno kocko.
Za pripravo jogurtovih kumar potrebujemo: 2 večji kumari, pol čebule, strok česna, pol žličke suhega kopra, šopek drobnjaka, sok ene limone, sol, oljčno olje, lonček kremnega jogurta, pol lončka kisle smetane.
Kumari olupimo ter ju osolimo in pustimo stati 5 minut, da spustita vodo ter ju nato odcedimo. V skledo damo odcejene kumare, sesekljano čebulo in česen, potresemo s koprom in sesekljanim drobnjakom, prelijemo s sokom limone in oljčnim oljem, primešamo jogurt in kislo smetano ter vse skupaj zmešamo. Preden postrežemo pripravljene kumare, je priporočljivo, da počakajo v hladilniku pol ure, da se okusi prepojijo.
Nasvet: Koper je začimba, ki spodbuja prebavo, preprečuje kolcanje in nespečnost. Najpogosteje ga uporabljamo pri vlaganju kumaric. Prav tako je okusen v kombinaciji skoraj vseh vrst zelenjave in jogurtovih prelivov.