Uporabimo kumare

Ena od letos najbolj produktivnih vrst sezonske zelenjave so seveda kumare. Zeleni plodovi vsebujejo 95 odstotkov vode in komaj kaj kalorij. Kljub temu so bogate z vitaminom E in C, kalijem, magnezijem in kalcijem. Vsebuje encim erepsin, ki v našem črevesju cepi beljakovine ter uničuje bakterije in gliste v črevesju. To je le nekaj razlogov, zakaj je prav, da jih uživamo in iz njih pripravimo okusno kumarično juho in jogurtove kumare.

Za pripravo kumarične juhe potrebujemo: 2 večji kumari (približno 0,5 kg), 2 krompirja (približno 0,2 kg), 1 čebulo, 0,3 dl jušne osnove, šopek peteršilja, 1 dl jogurta, 4 žlice kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja.

Kumare in krompir olupimo ter narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo. V posodi segrejemo olje ter prepražimo čebulo. Dodamo narezane kumare in krompir, osolimo, popopramo ter dodamo sesekljan peteršilj. Vse skupaj se pražimo 5 minut, nato zalijemo z jušno osnovo. Pustimo, da na rahlo vre 15 minut. Na koncu vse sesekljamo s paličnim mešalnikom. Juho pustimo stati okrog 10 minut, da se nekoliko ohladi, ter vanjo vmešamo še jogurt. Juho serviramo v skodelice in vsaki skodelici dodamo še žlico kisle smetane.

Nasvet: Jušno osnovo lahko nadomestimo tako, da v 3 dl vrele vode raztopimo jušno kocko.

Za pripravo jogurtovih kumar potrebujemo: 2 večji kumari, pol čebule, strok česna, pol žličke suhega kopra, šopek drobnjaka, sok ene limone, sol, oljčno olje, lonček kremnega jogurta, pol lončka kisle smetane.

Kumari olupimo ter ju osolimo in pustimo stati 5 minut, da spustita vodo ter ju nato odcedimo. V skledo damo odcejene kumare, sesekljano čebulo in česen, potresemo s koprom in sesekljanim drobnjakom, prelijemo s sokom limone in oljčnim oljem, primešamo jogurt in kislo smetano ter vse skupaj zmešamo. Preden postrežemo pripravljene kumare, je priporočljivo, da počakajo v hladilniku pol ure, da se okusi prepojijo.

Nasvet: Koper je začimba, ki spodbuja prebavo, preprečuje kolcanje in nespečnost. Najpogosteje ga uporabljamo pri vlaganju kumaric. Prav tako je okusen v kombinaciji skoraj vseh vrst zelenjave in jogurtovih prelivov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 17. maj 2023 / 07:47

V spomin: Janko Krmelj (1926–2023)

Poslovil se je še zadnji iz slovite povojne generacije tržiških alpskih smučarjev – Janko Krmelj. Kot mnogi vrstniki je začel na doma izdelanih smučeh iz dog smučati po zasneženih klančina...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 18. maj 2018 / 15:26

Razstava bonsajev v Medvodah

Medvode – V Športni dvorani Medvode bo 19. in 20. maja potekala osma Mednarodna razstava bonsajev. Na ogled bodo najboljši bonsaji v Srednji Evropi. Razstavo bodo dopolnjevale delavnice s priznanim...

Šport / petek, 18. maj 2018 / 15:26

Triglav do pomembne zmage

Kranj – Nogometaši Gorice in Triglava so v ponedeljek odigrali tekmo 33. kroga v 1. SNL Telekom. Zmagali so Kranjčani, ki so slavili z 2 : 0, oba zadetka pa je dosegel Matej Poplatnik in se s 16 za...

Škofja Loka / petek, 18. maj 2018 / 15:26

Nova sezona LUFT-a

Škofja Loka – Po zimskem premoru se na sceno vrača Loški umetniški festival LUFt. Jutri, 19. maja, bo na Cankarjevem trgu v Škofji Loki od 9. do 18. ure unikatna tržnica. Ob 11. uri bo lutkovna pre...

Medvode / petek, 18. maj 2018 / 15:26

Hrtji svet v besedi in na razstavi

Medvode – V društvu Hrtji svet Slovenije so leta 2016 pripravili »hrtjo« razstavo Iz pekla v raj, kar je pogosto zgodba posvojenih hrtov, ki se jim je nasmehnila sreča. Z njo se bodo sedaj predstav...

Žirovnica / petek, 18. maj 2018 / 15:12

V nedeljo je svetovni dan čebel

Prvo praznovanje svetovnega dneva čebel bo potekalo v nedeljo na Breznici, rojstnem kraju Antona Janše. Postavili bodo »medeno vas«, slavnostni govornik bo predsednik države Borut Pahor.