Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 22. december 2021 / 11:17

Pred premorom poraz Ločanov v Trebnjem

Škofja Loka – Rokometaši moštva Urbanscape Loka so v 13. krogu Lige NLB gostovali pri Trimu Trebnje. Škofjeločani so izgubili z 21 : 18 (10 : 8). Na lestvici so na petem mestu. Sledi daljši repreze...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 7. november 2023 / 07:00

Čas se izteka

Če razmišljate o sončni elektrarni, je zdaj skrajni čas, da sprožite postopke in prehitite nova pravila, ki bodo s 1. januarjem 2024 podražila vašo investicijo.

Nasveti / torek, 7. november 2023 / 18:11

Zeljna juha in palačinke z jabolkom

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: približno 0,5 kg svežega zelja, 1 čebulo, 1 por, 1 srednje veliko korenje, 200 g kolerabe, 1 paradižnik, 1 žličko mlete rdeče paprike, pol žličke kumine, pol žl...

Radovljica / torek, 7. november 2023 / 18:11

Cajhnov jez: ekosistemsko ravnovesje ali gospodarski interesi?

Reke so žile naše narave, ki nosijo s seboj življenje, vodo, in bogastvo. Kljub temu pa človek že stoletja posega v njihovo naravno ravnovesje. Rečne ovire, kot so jezovi, brzice in kanali, so postale...

Kranj / torek, 7. november 2023 / 18:10

Razpis za direktorja Klinike Golnik

Golnik – Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik je na svoji spletni strani objavila razpis za delovni mesti direktorja in strokovnega direktorja. Oba bosta imenovana za štirile...

Zanimivosti / torek, 7. november 2023 / 18:09

Ta teden sejem Ambient in Dom plus

Ljubljana – Jutri vrata odpira sejem Ambient in Dom plus, 32. sejem notranje opreme in graditeljstva, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču do 12. novembra. Kot pravijo organizatorji, bo na sej...