Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 28. november 2014 / 11:13

Na snegu bo živahno

Po alpskih smučarjih in smučarskih skakalcih ta teden novo sezono začenjajo še telemark smučarji, biatlonci, nordijski kombinatorci in tekači.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 25. februar 2021 / 00:13

V Kranju bi sami sušili blato

V Komunali Kranj zaradi vse višjih cen za prevzem dehidriranega komunalnega blata razmišljajo o lastni sušilnici blata. Odprto pa je vprašanje, kam s posušenim blatom.

Domžale / četrtek, 25. februar 2021 / 00:10

Priprave na širitev zdravstvenega doma nemotene

Domžale – Občine Domžale, Mengeš, Lukovica, Moravče in Trzin nadaljujejo načrtovanje širitve Zdravstvenega doma Domžale. Župani in županja občin soustanoviteljic Zdravstvenega doma Domžale so lani...

Tržič / četrtek, 25. februar 2021 / 00:09

Kulinarična zloženka Iz tržiških piskrov

Tržič – Slovenija je prejela evropski naziv gastronomska regija 2021, zato so tudi vse dobrote tržiških gostincev združili v kulinarični zloženki Iz tržiških piskrov. Kot so zapisali, so Tržičani r...

Naklo / četrtek, 25. februar 2021 / 00:05

Odločal bo občinski svet

V občini Naklo bodo o osnutkih pokrajinske zakonodaje najprej razpravljali na odborih, potem pa bo imel zadnjo besedo občinski svet.

Gorenjska / sreda, 24. februar 2021 / 23:57

Domovi za starejše

Na hitro staranje prebivalstva bi morala država odgovoriti s celovitim sistemom skrbi za starejše, kamor sodi tudi gradnja domov za starostnike. Toda zadnji dom za starejše iz državnih vir...