Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 24. december 2014 / 07:00

Gorenjski glas, št. 103

Gorenjski glas, 24. december 2014, št. 103

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 9. junij 2015 / 13:22

Sodišče prisluhnilo Savi

Kranj – Družba Sava je uspela s predlogom za začasno odredbo za vračilo delnic Save Turizma, ki jo je na Okrožno sodišče v Ljubljani vložila po zasegu 99,05 odstotka delnic turističnega podjetja s...

Železniki / torek, 9. junij 2015 / 13:14

V Sorici pridobili dodatna prenočišča

Z odprtjem prenovljenega Gostišča Macesen, v katerem je 49 prenočišč, se je v Sorici po sedmih letih končal skoraj dva milijona evrov vreden projekt prenove zadružnega doma.

Gospodarstvo / torek, 9. junij 2015 / 12:26

Vlada posegla v trošarine, cene goriv različno

Vlada je včeraj znižala trošarine za energente. Ob spremenjenih trošarinah se cena 95-oktanskega bencina v torek ne bo spremenila, 100-oktanski bencin se bo podražil, dizel in kurilno olje pa pocenila...

Razvedrilo / torek, 9. junij 2015 / 12:11

Gorenjski harmonikarski prvak je Primož Gnidovec

Zadnji konec tedna so se na že štiriindvajsetem gorenjskem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko v Besnici spet zbrali harmonikarji iz vse Slovenije.

Slovenija / torek, 9. junij 2015 / 10:59

Matic Zorman znova najboljši

Letošnji natečaj Slovenia Press Photo je minil v znamenju gorenjskih fotografov, saj so odnesli kar osem od skupaj trinajstih glavnih nagrad.