Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 11. december 2015 / 13:05

Težko čakajo boljše pokojnine

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 23. december 2016 / 07:00

Na Kmetiji je zmagala ženska

Na Zaplani se je po petnajstih tednih zaključil še en priljubljen resničnosti šov, ki smo ga lahko spremljali na Planet TV, Kmetija: Nov začetek. Tokrat je šla za spremembo zmaga v ženske roke. V v...

Razvedrilo / petek, 23. december 2016 / 07:00

Še vedno obstajajo talenti

V nedeljo smo na odru studia POP TV dobili letošnja zmagovalca šova Slovenija ima talent. To sta postala mlada in energična Timotej Willewaldt in Lenart Prek, gorenjski godalni dvojec WildArt.

Gospodarstvo / petek, 23. december 2016 / 17:06

Avstrijski trg še vedno privlačen

Prvi Podjetniški zajtrk Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale je bil namenjen vsem, ki jih zanima poslovni prodor na avstrijski trg. Zanimanja med domžalskimi obrtniki je veliko, žal pa tudi bir...

Gospodarstvo / petek, 23. december 2016 / 17:05

Plačevanje z »denarjem« iz mobilne denarnice

Kranjska Gora – Na smučiščih Kranjska Gora in Kope omogočajo v letošnji smučarski sezoni poleg gotovinskega in kartičnega poslovanja tudi brezgotovinsko plačevanje z mobilnim telefonom. Kot so spor...

Slovenija / petek, 23. december 2016 / 17:04

Zgodbe iz vesolja

V letu 2016 se je zgodilo nekaj imenitnih in medijsko odmevnih, a širši javnosti kljub temu slabo poznanih prebojev v raziskovanju vesolja. To pot povzemamo le tri: Planet devet, težnostne valove in e...