Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 6. december 2011 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 6. december 2011, št. 97

Objavljeno na isti dan


Žiri / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:38

V Žireh številni novi obrazi

V 15-članskem Občinskem svetu občine Žiri se je zamenjalo kar devet svetnikov. Nekoliko se je zapletlo le pri potrditvi mandata Aleša Dolenca.

GG Plus / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:29

Ne nujno sodoben, bodi samosvoj

V Groharjevi galeriji je do sredine novembra na ogled odlična razstava akademske slikarke Tine Dobrajc z naslovom She(ep). Ob tej priložnosti je prejela tudi Groharjevo štipendijo, ki jo podeljuje Zdr...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:28

Haflinger je konj, ki »paše« pred kulise gora

»Na Gorenjskem se v zadnjem času spet povečuje zanimanje za rejo konj pasme haflinger,« pravi Stane Bergant iz Kokre, predsednik Slovenskega združenja rejcev konj pasme haflinger, in poudarja: »Haflin...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:26

Delodajalce zanimajo izkušnje

Tudi letos je bil objavljen javni razpis za izobraževanje brezposelnih v Medpodjetniških centrih po Sloveniji. V Biotehniškem centru Naklo so prijavili dva programa usposabljanja, slaščičarstvo in pek...

Kronika / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:22

Hartman tokrat obsojen na zapor

Po oprostitvi na prvem sojenju je bil na ponovljenem sojenju Kranjčan Andrej Hartman zaradi samovoljnosti pri izterjavi dolga obsojen na osem mesecev zapora.