Borovničeva pita s skuto

Letošnja sezona borovnic nas ni razočarala, saj jih lahko še vedno naberemo v gozdu. Pravzaprav so ravno zdaj najbolj zrele in se nabirajo najlažje. Kot sadež so zelo univerzalne, primerne tako za marmelado kot za najboljša peciva. Meni osebno so najbolj okusne kot dodatek skutini piti.

Za pripravo borovničeve pite s skuto potrebujemo: za testo: 200 g moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 50 g mletega sladkorja, 2 rumenjaka, lupina ene limone, ščepec soli. Za nadev: 0,5 kg skute, 150 g sladkorja, 2 beljaka, 1 vanilin strok, sok ene limone, 1 lonček jogurta, 2 žlici zdroba, 0,5 kg borovnic.

Moko presejemo v skledo, jo pomešamo s pecilnim praškom ter dodamo vanilin sladkor, sladkor, limonino lupino, sol, rumenjaka in maslo. Vse sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut.

Med tem časom pripravimo nadev: beljaka stepemo v trd sneg ter mu primešamo polovico sladkorja in zdrob. Skuto pomešamo z jogurtom in vanjo postrgamo semena iz vaniljevega stroka. Maso iz beljakov dodamo skutini masi in premešamo.

Pekač namastimo z oljem. Testo razvaljamo na centimeter debelo ter z njim pokrijemo celotno notranjo površino pekača. Pečico segrejmo na 180 °C in v njej najprej pečemo testo 10 minut. Pekač s testom vzamemo iz pečice in ga nadevamo s skutnim nadevom. Po vrhu potresemo še borovnice. Pito pečemo v pečici še nadaljnjih 30 minut.

Nasvet: Vaniljinega stroka velikokrat nimamo pri roki, zato ni nič narobe, če ga izpustimo. Nadomestimo ga z vaniljinim sladkorjem. Pito lahko pripravimo tudi s kakšnim drugim sadjem. Kadar nimamo na voljo svežega sadja, uporabimo zamrznjeno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / sreda, 17. maj 2017 / 19:03

Razstava o Janezu Vrečarju

Domžale – V četrtek, 18. maja, ob 18.30 bo v Menačenkovi domačiji potekal vodeni ogled po razstavi Janez Vrečar (1887–1959): Domžalski podobar in gospodarstvenik. O njem bo spregovorila Katarina Ru...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Glasov jež: Če je davčni zavezanec preveč priden ...

»Naš« davčni zavezanec ni med tistimi, ki davkariji (po stanju na 30. junij) dolgujejo skoraj šeststo milijonov evrov, ampak eden takšnih, ki položnice plačujejo redno – raje prej kot prepozno. A...

Gospodarstvo / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Jabolko z enim pecljem in dvema muhama

Bašelj - Da se bliža jesen in spravilo pridelkov, občutimo tudi v uredništvu. Kličejo nas vrtičkarji in nam sporočajo o debelih sadežih, o pridelkih nenavadne oblike, o zanimivih...

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Kriminal

Pobrali zlatnino Škofja Loka - Nekaj noči nazaj so neznanci vlomili v stanovanje v Podlubniku. Odnesli so za okoli dva tisoč evrov zlatnine.

GG Plus / sreda, 21. september 2011 / 07:00

En svet, en dom, eno srce

Gorenjska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja je v soboto pred bližnjim Svetovnim dnevom srca pripravila srečanje Storimo skupaj več za svoje zdravje.

Kronika / sreda, 21. september 2011 / 07:00

Prijatelja pretepel do smrti

Jeseničan Hamdija Amidžić se je na kranjskem sodišču začel zagovarjati zaradi domnevnega uboja, za kar je zagroženo od pet do petnajst let zapora.