Mojster Iztok Butkovič pri delu / Foto: Tina Dokl

Okrašene lubenice

Rezljanje lubenic zahteva precej natančnosti in potrpežljivosti, kar je pri lokostrelstvu prišlo prav tudi nizozemskim gostom v Termah Snovik. Dobrodelnost še obstaja, poseben način zanjo pa so 'pogruntali' Mitja, Janez in Luka.

V soboto ste v kranjskem Planetu Tuš lahko opazovali mojstra Iztoka Butkoviča pri posebni umetnosti: rezljanju lubenic. Predvsem tovrstne lubenice lahko velikokrat zasledimo v hotelskih jedilnicah, ko z njimi okrasijo samopostrežne pulte, predvsem tiste s sladicami in sadjem. Tokrat so se najpogumnejši lahko tudi sami preizkusili v veščini rezljanja poletnega sadeža.

Iztok Butkovič je res pravi mojster 'svojega posla', saj je v svoji karieri prejel številna domača in tuja priznanja in tudi prestižno nagrado trak kakovosti. Sočne umetnine, izrezljane s filigransko natančnostjo, so res nekaj posebnega, zanimivo pa je, da večina ob pogledu na tovrstno lubenico sploh ne pomisli, da bi jo pojedla.

Vesela novica pa je, da vodja kuhinje družbe Velika planina Andraž Močnik tudi letos kot kuhar prostovoljec sodeloval v Karitasovem programu Počitnice biserov, ki je namenjen letovanju otrok iz socialno ogroženih družin v Portorožu. Andraž se je udeležil Počitnic biserov četrtič in vodil tehnično ekipo, v kateri so sodelovali še trije prostovoljci. Svoj čas je namenil tudi igri in delu z otroki in mladostniki, ki so se udeležili letovanja.

Konec tedna so se zabavali tudi prisotni na Igrah brez meja v Termah Snovik, kjer že razmišljajo o 1. avgustu, ko bodo gostili Snovičkov festival. Med petimi tekmujočimi skupinami je bilo nekaj tujih gostov in tokrat je šla zmaga na Nizozemsko. Še posebno uspešni so bili v lokostrelstvu.

V soboto dopoldne pa so v starem delu Kranja še enkrat organizirali kulinarični dogodek Kranska kuhna. Prvič sta bila nad ponudbo in izvedbo dogodka odziv in obisk izjemna, pa so se odločili, da vse skupaj ponovijo še na Kranfestu. Tokrat se je v Kranju ustavil tudi modri kamionček z napisom FerFud, ki navdušuje z okusi, načinom plačila ter dobrodelno noto. Mlada kuharska mojstra Mitja Horvat in Janez Karlin sta tista, ki vas postrežeta z domačimi tradicionalnimi grižljaji na trendovski način. Izpopolnjene kombinacije okusov pa nastajajo pod taktirko mentorja Luke Jezerška, ki smo ga podrobneje lahko spoznali kot žiranta v prvem slovenskem MasterChefu. Najbolj zanimiv pa je način plačila: za okusen obrok zadostuje že QR-koda, ki jo lahko generirate brezplačno na ferfud.si ali pa za fine grižljaje plačate toliko, kolikor mislite, da je prava cena, ves denar pa je namenjen projektu Botrstvo v Sloveniji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 20. avgust 2018 / 20:01

Kolesarji cenijo naše delo

Kar pet Slovencev je zaposlenih v kolesarski ekipi Sky. Marko Džalo in David Rožman, oba maserja pri ekipi, sta soseda v Zgornjih Bitnjah, maser Nik Burjek je iz Žirov. Še dva mehanika sta, Kranjčan F...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 17. avgust 2016 / 10:53

Hiše v Predtrgu in še kaj

Vsa gospodarska poslopja – šupa, drvarnica, skedenj razen hleva – ob stanovanjskih stavbah so bila lesena ali pa sta bila dva zidova (severni in vzhodni) v pritličju zidana. Zidan hlev (st...

Kamnik / sreda, 17. avgust 2016 / 10:51

V nedeljo rekorden obisk na Veliki planini

Kamniška Bistrica – Lepa in sončna nedelja je na Veliko planino privabila rekordno število obiskovalcev, zaradi česar so ustaljeni urnik obratovanja žičniških naprav podaljšali. »Do 15. ure smo z n...

Slovenija / sreda, 17. avgust 2016 / 10:50

V Peking tudi Ana Medja iz Gorij

Kranj – V ponedeljek je na 13. geografsko olimpijado, ki od 16. do 22. avgusta poteka v Pekingu, odpotovala slovenska ekipa štirih srednješolcev, med njimi je tudi Gorenjka, Ana Medja iz Gorij, ki...

Bled / sreda, 17. avgust 2016 / 10:49

Festival ribjih dobrot

Minuli konec tedna je na Bohinjski Beli potekal tradicionalni Festival ribjih dobrot, v okviru katerega je potekalo tudi trinajsto mednarodno tekmovanje v muharjenju, ki se ga je udeležilo okoli šestd...

Zanimivosti / sreda, 17. avgust 2016 / 10:44

Petkovi popoldnevi v TNP

V organizaciji Triglavskega narodnega parka vsak zadnji petek v poletnih mesecih potekajo vodene delavnice za otroke in mladino ter njihove starše in stare starše. V julijskem petkovem popoldnevu so s...