Marmeladni večer

Vroč poletni večer. Čeprav je to naš vsakoletni prvi marmeladni večer, marmelad ne jemo. Po ustaljeni navadi vsaka od treh gospa prinese štiri majhne lončke marmelade, lepo opremljene z nalepkami, na katerih so podatki, kaj se druži s čim. Tako ima vsaka od štiriperesne deteljice štiri vrste marmelade, ki se morajo preskusiti doma. O njih je na naslednji »delavnici« treba povedati ali napisati mnenje (na šaljiv način) in jo oceniti od 1 do 5. Treba je pripomniti, da je ta tekmovalni duh zdrav, saj manj kot štirica ponavadi ne pade.

Moj letošnji prispevek je marelična konfitira s timijanom in ribezov žele z grenivkinim sokom in muškatno zvezdo. Ocenjevalo se bo po sv. Jakobu. Kljub vročini miza ni prazna. Razrašča se fantazija z mrzlimi juhami in melonami. Ni treba posebnega truda, le strategijo, kako vse naenkrat spraviti v običajen hladilnik, zahtevajo.

Tajska lubenična juha

Za 4 osebe potrebujemo: 900 g lubenice, 50 g ingverja, 3 stroke česna, 3 šalotke, 1 vejico limonske trave ali citronke, 3 žlice olja, 1 zelen čili, 1 limeto, sol, poper, 3 spomladanske čebulice, 180 g škampovih repkov v slanici, 3 vejice koriandra ali peteršilja, 1 žlico sezamovega olja.

Lubenico očistimo pešk in jo piriramo (iz nje naredimo kašasto zmes). Sesekljamo česen, šalotko, ingver in čili (najbolje z rokavicami) in pražimo na olju 5 minut. Pazimo, da ne porjavi. Dodamo tretjino lubeničnega pireja in zavremo. Ko zavre, zelo zmanjšamo ogenj in pustimo, da se zmes kuhlja 5 minut. Juho s preostalim pirejem piriramo in dodamo sol in poper. Precedimo skozi sito in damo za 3 ure v hladilnik. Sesekljamo koriander oziroma peteršilj. Zmešamo z limetinim sokom, drobno narezano spomladansko čebulico, repki škampov in damo marinado na hladno. Juho postrežemo v ohlajenih skledicah in po vrhu posujemo z mariniranimi rakci.

Hladna kumarično-melonina juha

Za 4 osebe potrebujemo: 1 melono (vrsta sapo), 1 kumaro, 100 g kisle smetane, 3–4 žlice zeliščnega kisa, sol, poper, 4 vejice koprca, 100 g pršuta, vrečko grisinov.

Melono razpolovimo, od­stranimo peške, jo izdolbemo in grobo narežemo. Kumaro olupimo, četrtino jo prihranimo, tri četrtine pa narežemo. Kumaro in melono fino piriramo. Dodamo kislo smetano in kis, solimo in popramo. Juho damo za 2 uri v hladilnik. Postrežemo jo v ohlajenih skledicah ali širokih kozarcih ter okrasimo z vejico koprca. Po želji dodamo še grisine, ovite v tenke rezine pršuta.

Hladna paradižnikova juha z ingverjem

Za 4–6 oseb potrebujemo: 100 g čabate, 1 šopek drob­njaka, 4 vejice bazilike, 1,2 kg paradižnika, 400 ml bio paradižnikovega soka, 250 g pre­tlačene skute, 50 g naribanega ingverja, sol, poper, 3 žlice belega, balzamičnega kisa, 2 do 2 žlici in pol oljčnega olja, 200 ml svežega pomarančnega soka.

40 g čabate zmeljemo, drob­njak drobno nastrižemo, baziliko zrežemo na trak­ce. Čabato, baziliko, drobnjak, ingver in odcejeno skuto zmešamo. Solimo in popramo. Z vlažnimi rokami naredimo majhne cmočke in jih damo na hladno.

Olupljen paradižnik narežemo, odstranimo peščice. Vse sestavine zmeljemo v mešalniku in damo za 2 uri v hladilnik. Preden ponudimo, zrežemo na kocke preostali paradižnik ter ga posujemo po juhi. Vmes previdno položimo cmočke.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 21. november 2021 / 11:16

Folklorna skupina v Cerkljah praznuje

Cerklje – Kulturno društvo Folklora Cerklje je ob koncu oktobra pripravilo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika 13. večer folklore, s katerim je zaznamovalo tudi 15-letnico delovanja folklorne skup...

Objavljeno na isti dan


Komenda / sreda, 3. oktober 2018 / 13:15

Potrdili proračuna za naslednji dve leti

Komenda – Potem ko so na junijski seji komendski svetniki proračuna za leti 2019 in 2020 obravnavali v prvem branju, so ga na zadnji seji v tem mandatu potrdili tudi v drugem branju. V proračunu za...

Zanimivosti / sreda, 3. oktober 2018 / 13:12

Ljudska republika Kitajska

Leta 1949 je prišlo do združitve vseh kitajskih ozemelj v eno državo. Ljudska republika Kitajska je bila ustanovljena 1. oktobra 1949 po končani tretji revolucionarni vojni, ki je trajala od leta 1...

Šport / sreda, 3. oktober 2018 / 12:50

Najvišje končal Pogačar

Kranj – V Innsbrucku se je v nedeljo s cestno dirko članov končalo letošnje svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Slovenci so po smoli Primoža Rogliča (bil je 34.) ostali brez boja za odličja....

Žirovnica / sreda, 3. oktober 2018 / 12:48

Boštjan Noč bo častni občan občine Žirovnica

Breznica – Naziv častni občan občine Žirovnica za leto 2018 bo ob občinskem prazniku 3. decembra prejel Boštjan Noč s Sela, dolgoletni čebelar, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in podpredsedni...

Razvedrilo / sreda, 3. oktober 2018 / 12:47

Pionirji klapske glasbe

Klapa Mali grad letos beleži petnajstletnico delovanja. Jubilej so proslavili s slavnostnim koncertom s številnimi gosti v dvorani Osnovne šole Toma Brejca v Kamniku.