Marmeladni večer

Vroč poletni večer. Čeprav je to naš vsakoletni prvi marmeladni večer, marmelad ne jemo. Po ustaljeni navadi vsaka od treh gospa prinese štiri majhne lončke marmelade, lepo opremljene z nalepkami, na katerih so podatki, kaj se druži s čim. Tako ima vsaka od štiriperesne deteljice štiri vrste marmelade, ki se morajo preskusiti doma. O njih je na naslednji »delavnici« treba povedati ali napisati mnenje (na šaljiv način) in jo oceniti od 1 do 5. Treba je pripomniti, da je ta tekmovalni duh zdrav, saj manj kot štirica ponavadi ne pade.

Moj letošnji prispevek je marelična konfitira s timijanom in ribezov žele z grenivkinim sokom in muškatno zvezdo. Ocenjevalo se bo po sv. Jakobu. Kljub vročini miza ni prazna. Razrašča se fantazija z mrzlimi juhami in melonami. Ni treba posebnega truda, le strategijo, kako vse naenkrat spraviti v običajen hladilnik, zahtevajo.

Tajska lubenična juha

Za 4 osebe potrebujemo: 900 g lubenice, 50 g ingverja, 3 stroke česna, 3 šalotke, 1 vejico limonske trave ali citronke, 3 žlice olja, 1 zelen čili, 1 limeto, sol, poper, 3 spomladanske čebulice, 180 g škampovih repkov v slanici, 3 vejice koriandra ali peteršilja, 1 žlico sezamovega olja.

Lubenico očistimo pešk in jo piriramo (iz nje naredimo kašasto zmes). Sesekljamo česen, šalotko, ingver in čili (najbolje z rokavicami) in pražimo na olju 5 minut. Pazimo, da ne porjavi. Dodamo tretjino lubeničnega pireja in zavremo. Ko zavre, zelo zmanjšamo ogenj in pustimo, da se zmes kuhlja 5 minut. Juho s preostalim pirejem piriramo in dodamo sol in poper. Precedimo skozi sito in damo za 3 ure v hladilnik. Sesekljamo koriander oziroma peteršilj. Zmešamo z limetinim sokom, drobno narezano spomladansko čebulico, repki škampov in damo marinado na hladno. Juho postrežemo v ohlajenih skledicah in po vrhu posujemo z mariniranimi rakci.

Hladna kumarično-melonina juha

Za 4 osebe potrebujemo: 1 melono (vrsta sapo), 1 kumaro, 100 g kisle smetane, 3–4 žlice zeliščnega kisa, sol, poper, 4 vejice koprca, 100 g pršuta, vrečko grisinov.

Melono razpolovimo, od­stranimo peške, jo izdolbemo in grobo narežemo. Kumaro olupimo, četrtino jo prihranimo, tri četrtine pa narežemo. Kumaro in melono fino piriramo. Dodamo kislo smetano in kis, solimo in popramo. Juho damo za 2 uri v hladilnik. Postrežemo jo v ohlajenih skledicah ali širokih kozarcih ter okrasimo z vejico koprca. Po želji dodamo še grisine, ovite v tenke rezine pršuta.

Hladna paradižnikova juha z ingverjem

Za 4–6 oseb potrebujemo: 100 g čabate, 1 šopek drob­njaka, 4 vejice bazilike, 1,2 kg paradižnika, 400 ml bio paradižnikovega soka, 250 g pre­tlačene skute, 50 g naribanega ingverja, sol, poper, 3 žlice belega, balzamičnega kisa, 2 do 2 žlici in pol oljčnega olja, 200 ml svežega pomarančnega soka.

40 g čabate zmeljemo, drob­njak drobno nastrižemo, baziliko zrežemo na trak­ce. Čabato, baziliko, drobnjak, ingver in odcejeno skuto zmešamo. Solimo in popramo. Z vlažnimi rokami naredimo majhne cmočke in jih damo na hladno.

Olupljen paradižnik narežemo, odstranimo peščice. Vse sestavine zmeljemo v mešalniku in damo za 2 uri v hladilnik. Preden ponudimo, zrežemo na kocke preostali paradižnik ter ga posujemo po juhi. Vmes previdno položimo cmočke.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 17. november 2020 / 18:56

Tvoje ljubosumje

Njen izbruh: »Ojoj, tega ne morem več prenašati – stalno sumničenje, kje si bila, s kom si bila, tisti tip te gleda, zakaj si se tako prijetno smehljala najinemu prijatelju, kaj si mu povedala, spe...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 6. avgust 2020 / 13:38

Tek na Šmarno goro naj gorska tekaška prireditev

Tacen – Mednarodna zveza za gorski tek WMRA je na svoji spletni strani izbirala naj gorsko tekaško prireditev vseh časov. Zmagovalec svetovnega spletnega izbora je Tek na Šmarno goro. »V konkurenci...

Gospodarstvo / četrtek, 6. avgust 2020 / 13:36

Predstavitev kmetij in podeželskih projektov

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je načrtovalo Teden odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov že na začetku avgusta, a ga je prestavilo proti koncu meseca, n...

Gorenjska / četrtek, 6. avgust 2020 / 13:31

V sredo 15 primerov okužb z novim koronavirusom in ena nova smrt

Ljubljana – V sredo so v Sloveniji opravili 771 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 15, je vlada sporočila prek Twitterja. Bolnišnično obravnavo potrebuje 24 bolnikov s covid...

Kronika / četrtek, 6. avgust 2020 / 13:23

Varna vožnja po avtocestah

Z akcijo Vozi desno, prehitevaj levo! želi Agencija za varnost prometa voznike spomniti na pravilno, strpno in odgovorno vožnjo po avtocestah.

Mularija / četrtek, 6. avgust 2020 / 13:22

Alpinisti z žganci

V Zgornjesavski dolini so čez poletje na voljo številne ustvarjalnice za otroke in družine. Ravno so se zaključile Kekčeve delavnice v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori, vsako soboto so planinske de...