Marmeladni večer

Vroč poletni večer. Čeprav je to naš vsakoletni prvi marmeladni večer, marmelad ne jemo. Po ustaljeni navadi vsaka od treh gospa prinese štiri majhne lončke marmelade, lepo opremljene z nalepkami, na katerih so podatki, kaj se druži s čim. Tako ima vsaka od štiriperesne deteljice štiri vrste marmelade, ki se morajo preskusiti doma. O njih je na naslednji »delavnici« treba povedati ali napisati mnenje (na šaljiv način) in jo oceniti od 1 do 5. Treba je pripomniti, da je ta tekmovalni duh zdrav, saj manj kot štirica ponavadi ne pade.

Moj letošnji prispevek je marelična konfitira s timijanom in ribezov žele z grenivkinim sokom in muškatno zvezdo. Ocenjevalo se bo po sv. Jakobu. Kljub vročini miza ni prazna. Razrašča se fantazija z mrzlimi juhami in melonami. Ni treba posebnega truda, le strategijo, kako vse naenkrat spraviti v običajen hladilnik, zahtevajo.

Tajska lubenična juha

Za 4 osebe potrebujemo: 900 g lubenice, 50 g ingverja, 3 stroke česna, 3 šalotke, 1 vejico limonske trave ali citronke, 3 žlice olja, 1 zelen čili, 1 limeto, sol, poper, 3 spomladanske čebulice, 180 g škampovih repkov v slanici, 3 vejice koriandra ali peteršilja, 1 žlico sezamovega olja.

Lubenico očistimo pešk in jo piriramo (iz nje naredimo kašasto zmes). Sesekljamo česen, šalotko, ingver in čili (najbolje z rokavicami) in pražimo na olju 5 minut. Pazimo, da ne porjavi. Dodamo tretjino lubeničnega pireja in zavremo. Ko zavre, zelo zmanjšamo ogenj in pustimo, da se zmes kuhlja 5 minut. Juho s preostalim pirejem piriramo in dodamo sol in poper. Precedimo skozi sito in damo za 3 ure v hladilnik. Sesekljamo koriander oziroma peteršilj. Zmešamo z limetinim sokom, drobno narezano spomladansko čebulico, repki škampov in damo marinado na hladno. Juho postrežemo v ohlajenih skledicah in po vrhu posujemo z mariniranimi rakci.

Hladna kumarično-melonina juha

Za 4 osebe potrebujemo: 1 melono (vrsta sapo), 1 kumaro, 100 g kisle smetane, 3–4 žlice zeliščnega kisa, sol, poper, 4 vejice koprca, 100 g pršuta, vrečko grisinov.

Melono razpolovimo, od­stranimo peške, jo izdolbemo in grobo narežemo. Kumaro olupimo, četrtino jo prihranimo, tri četrtine pa narežemo. Kumaro in melono fino piriramo. Dodamo kislo smetano in kis, solimo in popramo. Juho damo za 2 uri v hladilnik. Postrežemo jo v ohlajenih skledicah ali širokih kozarcih ter okrasimo z vejico koprca. Po želji dodamo še grisine, ovite v tenke rezine pršuta.

Hladna paradižnikova juha z ingverjem

Za 4–6 oseb potrebujemo: 100 g čabate, 1 šopek drob­njaka, 4 vejice bazilike, 1,2 kg paradižnika, 400 ml bio paradižnikovega soka, 250 g pre­tlačene skute, 50 g naribanega ingverja, sol, poper, 3 žlice belega, balzamičnega kisa, 2 do 2 žlici in pol oljčnega olja, 200 ml svežega pomarančnega soka.

40 g čabate zmeljemo, drob­njak drobno nastrižemo, baziliko zrežemo na trak­ce. Čabato, baziliko, drobnjak, ingver in odcejeno skuto zmešamo. Solimo in popramo. Z vlažnimi rokami naredimo majhne cmočke in jih damo na hladno.

Olupljen paradižnik narežemo, odstranimo peščice. Vse sestavine zmeljemo v mešalniku in damo za 2 uri v hladilnik. Preden ponudimo, zrežemo na kocke preostali paradižnik ter ga posujemo po juhi. Vmes previdno položimo cmočke.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Ravnateljica dobila soglasje z zadržanjem

Kamnik - Kamniški občinski svetniki so potrdili imenovanje Violete Vodlan za (vnovično) ravnateljico Osnovne šole Marije Vere, a so na pobudo župana Marjana Šarca sprejeli še dod...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 21. november 2020 / 20:01

Zgodbe, ki jih piše samota

Drage bralke, spoštovani bralci, nihče si niti v najbolj norih sanjah ni mogel predstavljati, da v današnjem naprednem, sodobnem času neki očem neviden virus lahko zaustavi ves svet. Prizadel je tu...

Gospodarstvo / sobota, 21. november 2020 / 19:53

Država jim bo krila del stroškov

Javna agencija Spirit Slovenija je objavila poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu. Za to bo na voljo približno deset milijonov evrov.

Kamnik / sobota, 21. november 2020 / 19:49

Namesto proslave praznični video

Kamnik – Državni praznik, dan Rudolfa Maistra, ki ga praznujemo 23. novembra, so v Kamniku, Maistrovem rojstnem mestu, doslej vselej obeležili s proslavo, letos pa bodo morali glede na trenutno epi...

Kronika / sobota, 21. november 2020 / 19:49

Tovornjaku med vožnjo razcefralo gumo

Kranj – Gorenjski prometni policisti v torek na avtocesti obravnavali nesrečo voznika tovornega vozila zaradi predrte pnevmatike. Voznik je s tovornim vozilom, na katerem se je med vožnjo predrla p...

Slovenija / sobota, 21. november 2020 / 19:46

Ivan Olip, predsednik Mohorjeve

Sosednja Avstrija se je ta teden pridružila državam, ki so zaostrile ukrepe za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa. Zaprla je šole in uvedla učenje na daljavo, čeprav je bil to za večino mogo...