Marmeladni večer
Vroč poletni večer. Čeprav je to naš vsakoletni prvi marmeladni večer, marmelad ne jemo. Po ustaljeni navadi vsaka od treh gospa prinese štiri majhne lončke marmelade, lepo opremljene z nalepkami, na katerih so podatki, kaj se druži s čim. Tako ima vsaka od štiriperesne deteljice štiri vrste marmelade, ki se morajo preskusiti doma. O njih je na naslednji »delavnici« treba povedati ali napisati mnenje (na šaljiv način) in jo oceniti od 1 do 5. Treba je pripomniti, da je ta tekmovalni duh zdrav, saj manj kot štirica ponavadi ne pade.
Moj letošnji prispevek je marelična konfitira s timijanom in ribezov žele z grenivkinim sokom in muškatno zvezdo. Ocenjevalo se bo po sv. Jakobu. Kljub vročini miza ni prazna. Razrašča se fantazija z mrzlimi juhami in melonami. Ni treba posebnega truda, le strategijo, kako vse naenkrat spraviti v običajen hladilnik, zahtevajo.
Tajska lubenična juha
Za 4 osebe potrebujemo: 900 g lubenice, 50 g ingverja, 3 stroke česna, 3 šalotke, 1 vejico limonske trave ali citronke, 3 žlice olja, 1 zelen čili, 1 limeto, sol, poper, 3 spomladanske čebulice, 180 g škampovih repkov v slanici, 3 vejice koriandra ali peteršilja, 1 žlico sezamovega olja.
Lubenico očistimo pešk in jo piriramo (iz nje naredimo kašasto zmes). Sesekljamo česen, šalotko, ingver in čili (najbolje z rokavicami) in pražimo na olju 5 minut. Pazimo, da ne porjavi. Dodamo tretjino lubeničnega pireja in zavremo. Ko zavre, zelo zmanjšamo ogenj in pustimo, da se zmes kuhlja 5 minut. Juho s preostalim pirejem piriramo in dodamo sol in poper. Precedimo skozi sito in damo za 3 ure v hladilnik. Sesekljamo koriander oziroma peteršilj. Zmešamo z limetinim sokom, drobno narezano spomladansko čebulico, repki škampov in damo marinado na hladno. Juho postrežemo v ohlajenih skledicah in po vrhu posujemo z mariniranimi rakci.
Hladna kumarično-melonina juha
Za 4 osebe potrebujemo: 1 melono (vrsta sapo), 1 kumaro, 100 g kisle smetane, 3–4 žlice zeliščnega kisa, sol, poper, 4 vejice koprca, 100 g pršuta, vrečko grisinov.
Melono razpolovimo, odstranimo peške, jo izdolbemo in grobo narežemo. Kumaro olupimo, četrtino jo prihranimo, tri četrtine pa narežemo. Kumaro in melono fino piriramo. Dodamo kislo smetano in kis, solimo in popramo. Juho damo za 2 uri v hladilnik. Postrežemo jo v ohlajenih skledicah ali širokih kozarcih ter okrasimo z vejico koprca. Po želji dodamo še grisine, ovite v tenke rezine pršuta.
Hladna paradižnikova juha z ingverjem
Za 4–6 oseb potrebujemo: 100 g čabate, 1 šopek drobnjaka, 4 vejice bazilike, 1,2 kg paradižnika, 400 ml bio paradižnikovega soka, 250 g pretlačene skute, 50 g naribanega ingverja, sol, poper, 3 žlice belega, balzamičnega kisa, 2 do 2 žlici in pol oljčnega olja, 200 ml svežega pomarančnega soka.
40 g čabate zmeljemo, drobnjak drobno nastrižemo, baziliko zrežemo na trakce. Čabato, baziliko, drobnjak, ingver in odcejeno skuto zmešamo. Solimo in popramo. Z vlažnimi rokami naredimo majhne cmočke in jih damo na hladno.
Olupljen paradižnik narežemo, odstranimo peščice. Vse sestavine zmeljemo v mešalniku in damo za 2 uri v hladilnik. Preden ponudimo, zrežemo na kocke preostali paradižnik ter ga posujemo po juhi. Vmes previdno položimo cmočke.
Pa dober tek!