Ribe in vino naredijo življenje fino
Letošnji moto že trinajstega tekmovanja v pripravi postrvi v Termah Snovik. Tako med amaterji kot profesionalci sta se tokrat najbolje odrezali ženski, Marina Živković in Danijela Pestotnik, ki je za svojo jed na dražbi dosegla tudi najvišjo ceno.
Precej radovednosti je pri obiskovalcih in komisiji tekmovanja s svojo idejo o ribjem fondiju vzbudil sedemnajstletni Mitja Omerzu. Zraven je dodal še skledici z dvema različnima mokama in pa tri omake: arašidovo, tariaki in koprovo. Narezano postrv je postregel le marinirano v belem vinu s soljo in česnom. Nadaljevanje je potem mladi ljubitelj kuhanja prepustil jedcu. V bistvu je ustvaril pravo družabno jed.
Med pripravljenimi jedmi s tuhinjsko postrvjo smo zasledili različna imena: od spomladanske pisane postrvi do hribovske, celo postrv s karameliziranimi bananami, kar pa je bila po mnenju nekaterih sicer drzna, a ne ravno posrečena kombinacija.
Terme Snovik so tekmovanje v pripravi postrvi gostile tokrat že trinajstič. Tekmovalo je dvanajst tekmovalcev, razdeljenih v dve skupini – amaterje in profesionalce, ocenjevalno komisijo pa je sestavljalo pet članov. Lahko bi rekli naključnih, saj niso bili vsi iz kuharskih vrst. Štirje moški – Srečo Urankar, Tomaž Vozelj, Matej Tonin in Damijan Krašovec so imeli v svojih vrstah tokrat tudi žensko predstavnico, Sabino Romšak.
Kot vsako leto so tudi letos tekmovalci pripravili po dva krožnika, kjer je enega dobila v roke komisija, drugi pa je šel na licitacijo, zbrani denar pa bodo namenili projektu Botrstvo v sklad za družino iz Kamnika.
Največ denarja je za svoj krožnik dobila Danijela Pestotnik, ki je postala tako tudi zmagovalka publike. Enaintridesetletna kuharica iz Nevelj je postregla postrv na žaru s toplo omako iz kisle smetane in peteršilja, z domačimi špinačnimi njoki s trničem in bučkine polpetke. Medtem ko je pri amaterjih zmagal krožnik gospodične iz Zagreba, Marije Živković, ki se je predstavila s spomladansko pisano postrvjo. Zelo dobro se je odrezal tudi Viktor Dejanović, najmlajši udeleženec tekmovanja, z otroškim postrvjim prigrizkom.
Da je vse teklo po programu, je skrbela animatorka Nina Igrutinović, sodelujoče in prisotne pa je ob podelitvi priznanj tekmovalcem in kotličkov ter medalj najboljšim nagovoril tudi direktor Term Snovik Ivan Hribar. Podelitev je vodil stari znanec tekmovanja Stane Omerzu, ki je poudaril, da je kar težko ločiti med profesionalnimi in amaterskimi kuharji, da so pravzaprav zmagovalci vsi.
Za glasbeni vložek je letos poskrbel del moškega pevskega zbora iz okolice Litije, za degustacijo vin ob ribah pa Maja Knez iz mariborskega Vinaga ter Martina Bahor, kraljica metliške črnine 2013, pri kateri so gostje z veseljem degustirali nekatera metliška vina.