Priznanja gorenjskim izdelovalcem

Biotehniški center Naklo bo dobil šampiona za eko mascarpone, Mesarstvo Oblak iz Žirov pa posebno priznanje za konzervirano meso.

Kranj – V okviru priprav na mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra so na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni že potekala ocenjevanja svežega mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Najboljšim bodo podelili priznanja na sejmu, ki bo potekal od 22. do 27. avgusta.

Na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 24 proizvajalcev s skupno 148 izdelki. Iz Gorenjske je kot edini sodeloval Biotehniški center Naklo, ki bo dobil najvišje priznanje, to je šampiona, za sir eko mascarpone in še srebrno medaljo za eko skuto. Predsednik ocenjevalne komisije dr. Bogdan Perko ugotavlja, da na ocenjevanju sodeluje vse več manjših izdelovalcev, ki pa se po kakovosti izdelkov lahko primerjajo z največjimi, tradicionalnimi proizvajalci. Večina izdelkov je prejela zelo visoke ocene, preizkušali pa so tudi nekaj izdelkov z zgolj oblikovnimi osvežitvami embalaže, ki pa niso pomenili tudi bistvenega premika v kakovosti.

Na ocenjevanju mesnih izdelkov je sodelovalo 21 »mesarjev« (s skupno 120 vzorci mesnin), med njimi tudi dva z Gorenjske – Mesarstvo Oblak iz Žirov in Kmetija Hribar (Marko Dolenc) iz Predoselj. Oblak bo prejel zlati medalji za kuhan pršut in ocvirke v masti, srebrne medalje za suhe ocvirke, pariško, šunko v ovitku, hrenovko v naravnem ovoju, posebnico z vrtninami, domačo budjolo, kranjsko klobaso, prekajeno šunko, gorenjsko zaseko in posebnico ter bronasti medalji za prekajeni vrat in za suho domačo salamo, poleg tega pa za kuhan pršut še posebno priznanje za konzervirano meso. Kmetija Hribar bo prejela srebrni medalji za Hribarjevo klobaso in za šunko v ovoju. Predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Božidar Žlender je po ocenjevanju opozoril, da bi mesna industrija morala še bolj upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani, bolj zdravih maščobah, manj soli v hrani, ekološko ali organsko pridelani hrani ter po predelavi brez dodatkov ali vsaj z manj dodatki.

Na ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je sodelovalo 21 podjetij s 95 izdelki, med njimi tudi Kmetija Princ s Hudega pri Tržiču, ki bo na sejmu prejela srebrno medaljo za naravni bistri jabolčni sok ter bronasti medalji za naravni sok korenja in jabolka in naravni sok rdeče pese in jabolka, ter družba VD iz Tunjic, ki bo dobila srebrno medaljo za živo vodo. Predsednik ocenjevalne komisije prof. dr. Janez Hribar je posebej pohvalil prizadevanja manjših pridelovalcev sadja, predvsem jabolk, ki želijo svojo ponudbo razširiti tudi s sokovi, nektarji in pijačami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Obnovljena cesta v Podlubniku

V četrtek bodo v Škofji Loki odprli docela obnovljeni cestni odsek Podlubnik-Klančar, s katerim je končana prva faza obnove Selške vpadnice.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 17. maj 2021 / 18:13

Obnova zapuščenih območij

Konec maja se zaključuje triletni Projekt trAILs – Transformacija alpskih industrijskih krajin, v katerem je sodelovala tudi Občina Tržič. Na zaključnem regionalnem dogodku z naslovom Regeneracija ind...

Zanimivosti / ponedeljek, 17. maj 2021 / 18:05

Donacija za specializirane terapevtske obravnave

Kranj – V okviru programa Varuh zdravja so pri Vzajemni namenili donacijo Zavodu Žan za specializirane terapevtske obravnave. Bon v višini 1500 evrov je direktor kranjske poslovne enote Vzajemne Ma...

Zanimivosti / ponedeljek, 17. maj 2021 / 18:01

Čar porcelana je njegova navidezna krhkost

Uršula Oitzl Magister s Sela pri Žirovnici je arhitektka, ki se v zadnjem času veliko posveča ustvarjanju manjših unikatnih izdelkov, zlasti iz porcelana. Zase pravi, da je v prvi vrsti družinski člov...

GG Plus / ponedeljek, 17. maj 2021 / 16:38

Zavarovali posebnosti območja

Letos mineva štirideset let od razglasitve prvega zakona o Triglavskem narodnem parku, s katerim so zavarovano območje, ki je bilo sprva omejeno na Dolino Triglavskih jezer in je merilo dva tisoč hekt...

Preddvor / ponedeljek, 17. maj 2021 / 16:36

Gradbišče na cesti skozi Tupaliče

Maja se začenjajo gradbena dela pri rekonstrukciji državne ceste Kranj–Jezersko skozi Tupaliče. Hkrati urejajo občinsko infrastrukturo, obnavljajo tudi magistralni vodovod.