Urška Šušterič je podrobno opisala postopek izdelave mila. / Foto: A. B.

Nežna in omamna sivka

Glasovi popotniki so se na deževni torek podali v Ajdovščino, natančneje v Lokavec, kjer sta jim zakonca Šušterič predstavila sivko. Videli so še Vipavo, ogledali pa so si tudi kapucinski samostan svetega Frančiška v Vipavskem Križu.

Urška in Sebastijan Šušterič sta Glasove popotnike sprejela v svoji Vili Lavanda, kjer je Urška prisotnim podrobno predstavila, kako se izdeluje milo. Poudarila je tudi, na kaj je treba biti pozoren, da je pomembno upoštevanje varnosti in da je treba kljub številnim receptom, ki jih najdemo na spletnih straneh, uporabiti točno določeno količino tega in onega, pa tudi vrstni red dodajanja sestavin mora biti pravilen, saj drugače milo ne uspe.

Glasovci so spremljali postopek hladne izdelave mila, kar pomeni, da milo potrebuje dan v kalupu, da se strdi, potem pa še en mesec zori, preden je uporabno. Njegova življenjska doba pa je dve leti.

Urška je veliko povedala tudi o sivki in o posebni divji sivki, ki raste nekje pod Nanosom ter jo uporabljajo tudi za čaje in sokove. Sebastijan pa nam je pokazal njivi, kjer bodo želi čez slabih štirinajst dni, in potrpežljivo odgovarjal na vsa zastavljena vprašanja.

Za simpatičen zaključek obiska Vile Lavanda v Lokavcu pa je poskrbel še zvok gongov, ki je obiskovalce sprostil in pripravil na obisk Vipavskega Križa, ki ga poznajo tudi po kapucinskem samostanu, v katerem je živel tudi pridigar Janez Svetokriški.

Vedrana Tomažič je izletnike z besedo popeljala skozi zgodovino samostana, jim predstavila prostore in način življenja bratov kapucinov, eno največjih in najlepših slik baročnega časa v Sloveniji, predvsem pa so izvedeli, da je imel samostan izjemno bogato in še danes pomembno srednjeveško knjižnico, ki je imela na začetku 25 tisoč knjig. Med njimi je tudi literatura svetovnega pomena. Najdragocenejše delo, ki ga hrani samostan, je rokopisni kodeks – molitvenik iz 15. stoletja, pisan v gotski minuskuli in okrašen z bogatimi inicialkami in iluminacijami. Veliko škodo pa je utrpela knjižnica okoli leta 1917, ker so knjige bratje v strahu pred soško fronto selili v Krško, tako da se je ohranila le slaba desetina prvotnega knjižnega fonda.

Po obisku samostana se je prileglo kosilo na izletniški kmetiji Rehar v Ložah, kjer so znani po vinu zelen, za konec pa so izletniki obiskali še TIC Vipava in si ogledali zanimiv izvir reke Vipave.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Pomembno je, kaj delaš, še bolj pa, kako delaš!

Kriza po Evropi, v EU, v evrskem območju in zunaj njega se vleče. Za Slovenijo napovedi niso dobre, ne za prihodnje leto, ne za 2014. Kako to, da imamo tako trdo in dolgo krizo? Bili smo prvaki š...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.