Direktor Ekogorja Ivan Hrženjak je predstavil bodoči center za ravnanje z odpadki, v sklopu katerega bodo poskrbeli za mehansko in biološko obdelavo mešanih odpadkov, to je tistih, ki jih odlagamo v tako imenovane »črne« zabojnike.

Biološka obdelava odpadkov

Koncesionar Ekogor je že podal vlogo za pridobitev integriranega okoljevarstvenega dovoljenja za biološko obdelavo odpadkov na deponiji Mala Mežakla.

Jesenice – Na deponijo Mala Mežakla na Jesenicah so lani odložili 29 tisoč ton odpadkov iz občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica, ki so lastnice deponije, ter iz občin Radovljica, Bohinj in Žiri. Poleg tega je na deponijo odpadke iz več drugih slovenskih občin dovažal pogodbeni partner Publicus, je povedal direktor javnega komunalnega podjetja JEKO-IN Uroš Bučar na sredinem ogledu deponije, na katerega so povabili jeseniške občinske svetnike in člane odborov. Deponija ima okoljevarstveno dovoljenje do leta 2021 z možnostjo podaljšanja do leta 2026, zapolnjena pa je okrog 60-odstotno. Zato računajo, da bo na njej dovolj prostora vsaj do leta 2026, zlasti ob dejstvu, da se količina odloženih odpadkov iz leta v leto zmanjšuje. Na deponiji ima podjetje Ekogor (občina mu je podelila petnajstletno koncesijo za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov) že postavljeno sortirnico, kjer poteka mehanski del obdelave odpadkov, po uredbi o odpadkih pa morajo do konca tega leta zagotoviti še biološko obdelavo. Direktor Ekogorja Ivan Hrženjak je dejal, da so že vložili vlogo za pridobitev integriranega okoljevarstvenega dovoljenja IPPC, ki ga pričakujejo še pred ali takoj po počitnicah. Zatem bodo takoj podali vlogo za gradbeno dovoljenje in najkasneje konec leta že začeli poskusno obratovati. Na pet tisoč kvadratnih metrih bodo uredili pritlični objekt z nadstrešnico, v katerem bo pet betonskih modulov, pokritih z membrano goretex. Odločili so se se za tehnologijo aerobne biološke stabilizacije, ki bo potekala v zaprtem in kontroliranem okolju. Kot je dejal Hrženjak, bo bodoči center za ravnanje z odpadki bistveno bolj učinkovit, ekonomičen in premišljen od ostalih podobnih projektov v državi. Če je prva faza ureditve mehanske obdelave stala tri milijone evrov, bo druga faza stala še dva milijona evrov, skupaj torej pet milijonov evrov. Hrženjak je ponudil primerjavo: načrtovani ljubljanski center bo stal 120 milijonov evrov in bo glede na količino predelanih odpadkov vsaj desetkrat dražji od jeseniškega.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / sreda, 13. april 2016 / 12:04

Spoznavali so se sosedje

Na prireditvi Spoznajmo sosede v Šenčurju so se srečali učenci šestih osnovnih šol, štirih gorenjskih in dveh z avstrijske Koroške.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 10. april 2014 / 13:40

Če na cesti trčite z divjadjo ...

Lovska zveza pojasnjuje, kako je treba ravnati ob najdbi poškodovane ali vidno bolne živali in ob trku z živaljo na cesti.

Razvedrilo / četrtek, 10. april 2014 / 13:38

Črnc srečal Abrahama

Prijetno presenečenje je pričakalo Seada Beganoviča, ko je ob prihodu domov na dvorišču pred lastno hišo na Visokem zagledal ‘moderno’ dnevno sobo, opremljeno posebej zanj: udoben kavč, televizor z...

Zanimivosti / četrtek, 10. april 2014 / 13:33

Butarice tako in drugače

V Budnarjevi muzejski hiši nad Kamnikom so člani Turističnega društva Kamn'k v nedeljo pripravili že drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Gospodarstvo / četrtek, 10. april 2014 / 13:16

Za divjačino glavni v Sloveniji, uspešni v Evropi

Podjetje Nimrod s sedežem v Škofji Loki že dve desetletji odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso. Vodilni v Sloveniji, eden največjih v Evropi.

Kranj / četrtek, 10. april 2014 / 13:12

Radi delijo svoje dosežke

Pri kranjskem društvu Sožitje so ob letošnjem dnevu za spremembe na široko odprli vrata svojih prostorov, kjer uživajo pri različnih dejavnostih. Vse, kar ustvarijo, radi delijo z drugimi.