Raubarji so s poljanskim narečjem navdušili občinstvo in zasluženo prejeli vandrovčka. / Foto: Matic Zorman

Na gradu zadonele narečne viže

Na petnajstem Večeru slovenskih viž v narečju, ki je potekal v idiličnem ambientu atrija Škofjeloškega gradu, so slavili Slovenski muzikantje, nagrado občinstva ter vandrovčka, lesen kipec, pa so domov odnesli Raubarji.

Glasbeni festival se je vrnil v domačo Škofjo Loko, potem ko je lani gostoval pri Slovencih v tržaškem zaledju, v občini Zgonik. Pred tem je sicer že enkrat obiskal zamejske Slovence, in sicer zelo uspešno ter odmevno ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem.

Večer slovenskih viž v narečju, ki ga organizira Radio Sora v sodelovanju z agencijo Geržina Videoton, je edini festival pri nas, ki še goji slovensko narečno besedo in z njo jezikoslovno pestrost našega naroda. »Festival spodbuja glasbenike, da pišejo, razmišljajo in pojejo v narečni besedi. Domača narečna beseda povezuje, zato je naša želja, da bi s tem festivalom povezali Slovence tako doma kot tudi izven domovine,« je dejal Marjan Potočnik, direktor Radia Sora.

V idiličnem ambientu Loškega gradu, katerega atrij predstavlja eno najlepših naravnih kulis tisočletnega mesta, se je tokrat predstavilo deset ansamblov, katerih narečne narodno-zabavne viže so luč sveta ugledale tudi na zgoščenki. Prevladovale so poskočne polke, skoraj vsi ansambli pa so na festivalu nastopili prvič. Zmagovalec letošnjega festivala je postal ansambel Slovenski muzikantje, ki je s skladbo v kraškem narečju Naše d’brwte prepričal strokovno žirijo in si prislužil nagrado in plaketo Škofje Loke za nastop v celoti. Kot je dejal vodja ansambla Igor Šink, so se nagrade razveselili, vsem mladim glasbenikom pa svetoval, naj vztrajajo pri ustvarjanju pristne domače glasbe. Občinstvo so najbolj navdušili Raubarji iz Poljanske doline, ki so se predstavili s skladbo Ke se parjatli ukop naberema. Z nagrado občinstva so prejeli tudi prehodni leseni kip Vandrovčka, delo slikarja in kiparja Petra Jovanoviča.

Po tekmovalnem delu sta oder, ozaljšan s scenografijo akademske umetnice Agate Pavlovec, v revijalnem delu zasedla ansambel Vikend in Fiškali, vsi nastopajoči pa so v dar prejeli ročno izdelani srček, medeni kruhek mojstrice domače in umetnostne obrti Cirile Šmid iz Železnikov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:06

Ljubezen do kuhanja

Ni boljšega letnega časa za preizkušanje in učenje kuharskih sposobnosti, kot je poletje. Imamo več časa, več energije in raznoliko hrano, ki vabi s svojimi barvami in okusi. Ko se naveličamo pečen...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.