Pripadniki različnih narodnosti, ki živijo na Jesenicah, ohranjajo svojo kulturo in tradicijo. Vsako leto se predstavijo na Kulturni mavrici, ki je medkulturno in medgeneracijsko srečanje. Na fotografiji: otroška folklorna skupina društva Bošnjakov Biser / Foto: Gorazd Kavčič

Mavrica kultur in generacij

Na Jesenicah je v petek in soboto potekala že deveta Kulturna mavrica Jesenic, na kateri so svojo kulturo predstavila društva Bošnjakov, Srbov, Makedoncev in Slovencev ter gostujoči društvi iz Hrvaške.

Jesenice – Že deveto leto zapored so na Jesenicah pripravili Kulturno mavrico Jesenic, dogodek, ki združuje ljudi različnih narodnosti, ki živijo v mestu. Kot je v imenu organizatorjev dejala Lili Tkalec, vodja Mladinskega centra Jesenice, se na mavrici vsako leto predstavljajo narodi naše bivše skupne države, ki svojo kulturo in tradicijo ohranjajo v društvih KUD Triglav Slovenski Javornik – Jesenice, KŠD Bošnjakov Biser Jesenice, Makedonsko KD Ilinden Jesenice, KŠD Hrušica in KPHŠD Vuk Karadžić Radovljica. Delček kulturnega izročila so otroci, mladi in starejši predstavili s folklornimi plesi, petjem, igranjem inštrumentov, deklamacijami … Na stojnicah so predstavljali zanimive predmete kulturne dediščine ter v pokušino ponujali kulinarične dobrote. Letošnja mavrica je bila prvič kar dvodnevna, dogajanje v Športni dvorani Podmežakla so nadgradili s sobotno povorko po mestu ter gostujočimi kulturnimi društvi iz Škofje Loke, Kranja in sosednje Hrvaške. Kot je dejala Lili Tkalec, gre za medkulturno in tudi za medgeneracijsko druženje, »muzikantje« pa vselej poskrbijo za dobro mešanico bošnjaških in srbskih kol, makedonskega ora in slovenske polke. Ena od najmlajših nastopajočih, osemletna Melina, je povedala, da v otroški folklorni skupini v društvu Bošnjakov Biser pleše že štiri leta, tradicionalna oblačila za nastope pa jim sešije šivilja iz Bosne, kjer ima Melina, kot je povedala, tudi obe babici. Otroci – najmlajši nastopajoči so imeli le tri leta – so prikazali mešane igre iz Bosne. »Na ta način pokažemo, da ohranjamo bosansko kulturo iz generacije v generacijo,« je povedala mentorica Melisa Kaltak. Predsednik društva Biser Damir Karagić pa je dejal, da so Kulturno mavrico vzeli za svojo, saj na njej sodelujejo že od vsega začetka. »To je priložnost, da predstavimo svojo kulturo in se družimo. V društvu imamo sicer aktivnih okrog 130 članov, imamo različne sekcije, od dramske, športne do folklorne, kjer pa se člani ne učijo le bosanskih, ampak tudi slovenske plese ...«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 15. julij 2013 / 12:41

V stiku z naravo in ljudmi

V Galeriji Ivana Groharja je na ogled razstava likovnih del akademskega slikarja Petra Adamiča (1929–1990) z naslovom Slikovitost in dinamika.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 10. april 2014 / 13:40

Če na cesti trčite z divjadjo ...

Lovska zveza pojasnjuje, kako je treba ravnati ob najdbi poškodovane ali vidno bolne živali in ob trku z živaljo na cesti.

Razvedrilo / četrtek, 10. april 2014 / 13:38

Črnc srečal Abrahama

Prijetno presenečenje je pričakalo Seada Beganoviča, ko je ob prihodu domov na dvorišču pred lastno hišo na Visokem zagledal ‘moderno’ dnevno sobo, opremljeno posebej zanj: udoben kavč, televizor z...

Zanimivosti / četrtek, 10. april 2014 / 13:33

Butarice tako in drugače

V Budnarjevi muzejski hiši nad Kamnikom so člani Turističnega društva Kamn'k v nedeljo pripravili že drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Gospodarstvo / četrtek, 10. april 2014 / 13:16

Za divjačino glavni v Sloveniji, uspešni v Evropi

Podjetje Nimrod s sedežem v Škofji Loki že dve desetletji odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso. Vodilni v Sloveniji, eden največjih v Evropi.

Kranj / četrtek, 10. april 2014 / 13:12

Radi delijo svoje dosežke

Pri kranjskem društvu Sožitje so ob letošnjem dnevu za spremembe na široko odprli vrata svojih prostorov, kjer uživajo pri različnih dejavnostih. Vse, kar ustvarijo, radi delijo z drugimi.