Smetanova strjenka z vaniljo in češnjevim prelivom

Prvi vročinski val je že za nami. V takem obdobju se nam priležejo lahko prebavljive sladice, ki nas osvežijo in malenkost ohladijo. Za pripravo panakote ali smetanove strjenke ne potrebujemo veliko kuharskih veščin in časa.

Za pripravo smetanove strjenke z vaniljo potrebujemo: 0,5 l sladke smetane, 1 dl mleka, 4 žlice sladkorja, 6 listov želatine, 1 vanilin sladkor, 1 strok vanilje.

Želatino namočimo v hladni vodi za približno 10 minut. Mleko in smetano vlijemo v kozico, dodamo sladkor ter vanilin sladkor. Strok vanilje prerežemo čez polovico in postrgamo semena v smetano. Smetano med stalnim mešanjem segrevamo do vretja. Med mešanjem jo kuhamo še 1–2 minuti ter odstavimo z ognja. Želatino ožamemo, jo dodamo k smetani in mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi. Kremo vlijemo v skodelice ali poljubne modelčke za strjenke. Počakamo dve uri, da se ohladi in želatina strdi.

Za pripravo češnjevega preliva potrebujemo: 250 g češenj, 2 žlici sladkorja, 1 žlico Gustina (koruzni škrob – škrobna moka).

Češnje operemo in jim odstranimo koščice. V kozici jih skupaj s sladkorjem segrejemo do vrenja, pokrijemo ter pri nižji temperaturi kuhamo še 10–15 minut. Škrobno moko zmešamo z dvema žlicama vode in jo prilijemo k češnjam. Pokuhamo še 3 minute. Preden prelijemo smetanovo strjenko, počakamo še 5 minut, da se preliv malenkost ohladi in strdi.

Nasvet: Vanilin strok ni obvezna sestavina, tudi brez njega bo panakota okusna. Res pa je, da doda posebno dobro aromo in okus. Smetanovo strjenko lahko naredimo v nižjih skodelicah, ki jih predhodno obložimo z folijo za živila. Ko se strjenka strdi, skodelico obrnemo na krožnik in odstranimo folijo. Čez strjenko prelijemo preliv.

Za preliv lahko uporabimo katero koli sadje, ki vsebuje malo več vode. Če nimamo na voljo škrobne moke, jo lahko nadomestimo s praškom za vaniljev puding ali pa preprosto izpustimo. Pripomore le h gostejši teksturi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Shrek za vedno

Četrti film o simpatično groteskni gozdni kreaturi Shreku, njegovi izvoljenki Fioni ter veseli druščini pravljičnih bitij, ki ju obkrožajo.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Teroristični napad na kulturno dediščino?

V noči s sobote na nedeljo je zagorelo v salonu Lazarinijevega gradu v Valburgi pri Smledniku. Požar je uničil dragoceno pohištvo v salonu, freske v viteški dvorani in nekaj stolov KUD Smlednik, ki je...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Komu verjeti

V slovenskem javnem življenju vlada anarhija; namesto da odnosi temeljijo na argumentih, temeljijo na govoricah in fantomskih dokumentih. Šolski primer teh podalpskih razmer je vprašanje...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Včasih je ravno obratno

Vsi so se norčevali iz mojega šepanja

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 22

Slovenci na Koroškem na poseben način ohranjajo spomin na pomembnega rojaka dr. Joška Tischlerja, ustanovitelja Narodnega sveta koroških Slovencev in Slovenske prosvetne zveze, po...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Teritev

V našem opisovanju preje smo prišli do teritve, opravila, »pri katerem iz godnih, posušenih lanenih ali konopljinih stebel s trlico izločijo vlakna, tj. predivo«. Tako to opravilo oprede...