Hišni pripor

Pa me je ujela! Viroza Veličastna. Mi spremenila glas v nekaj, kar je podobno križancu med zaviranjem hreščečega avta in vreščanjem moraste ptice. A kašlja se laže sede kot leže, zato začnem brskati po e-knjigah v nemščini. In odkrijem novinarko, politologinjo, filozofinjo in blogerko z razlogom Antje Schrupp, ki živi v Frankfurtu in je napisala knjigo o ženski, ki je hotela postati predsednica ZDA 1872. Že poglavja se berejo kot triler: Iz Homerja v Ohio v New Yor City / Storite tako kot jaz, sprašujte duhove / S tem razglašam, da imajo ženske volilno pravico / Ja, sem za svobodno ljubezen / Victoria za predsednico / V Angliji/ Epilog … To je zgodba o Victorii Woodhull (1838–1927), ki je odraščala skupaj z devetimi brati in sestrami, starša pa sta bila potujoča »duhovna prevaranta«, polna trikov in meglene znanosti. Victoria je hodila v šolo le tri leta, potem sta starša njo in sestro Tennesse proglasila za spiritični čudežni deklici. Dekleti sta ušli in se v New Yorku sprva preživljali kot vidkinji in prostitutki. Prišli sta v stik z mestno elito in Corneliusom Vanderbiltom, takrat najbogatejšim Američanom. Vanderbilt na uradno medicino ni dal veliko in ju je imel za svetovalki … Ni bilo dolgo, ko sta odprli svojo zelo uspešno borzno posredovalnico na Wall Streetu. Prvi ženski v svetu samih moških! S tridesetimi leti je Victorii uspel socialni skok na vrh. A hotela je več. Enakopravnost za vse ženske, volilno pravico za vse ženske. Imela je nekaj nadvse uglednih prijateljev pa tudi mogočnih sovražnikov. »Sama se razglašam za kandidatko in to preprosto dejstvo se je izkazalo za zelo učinkovito, saj so se bili ljudje prisiljeni vprašati: Zakaj ne?« Tri dni pred predsedniškimi volitvami 5. novembra 1872 so jo zaprli z majavo obtožnico, da sta s sestro razpošiljali obsceno gradivo. Preden so jo izpustili, je minilo pol leta, a je še zdaleč ni zlomilo. Pozneje se je izselila v Anglijo in osnovala ter vodila poseben center za ženske – ta nenavadna ženska iz Ohia. Ohio, med gostovanjem s FS Triglav 1996 sem tam jedla sočno palačinko, kakršno spečejo Amishi …

Jabolčna palačinka (Apple puff pancake)

Potrebujemo: 2 lepi jabolki, 50 g masla, 2 žlici rjavega sladkorja, cimet po okusu, ščep soli, 75 g moke, 2 jajci, 1 zavitek vanilina, četrt čajne žličke pecilnega praška, četrt čajne žličke natrona (oz. sode bikarbone). Za peko je najboljša težka posoda.

Pečico ogrejemo na 250 stopinj. Jabolki olupimo, odstranimo peške in zrežemo na tenke rezine. V ponev damo polovico masla in na njem dušimo jabolčne krhlje, potresemo jih s sladkorjem in cimetom, počakamo, da se sladkor raztopi, in nato ponev potegnemo z ognja.

Natron, pecilni prašek in moko zmešamo, presejemo in s preostalimi sestavinami – razen masla – umešamo v gladko testo. V pečici dobro ogrejemo pekač, ga vzamemo ven in v njem raztopimo preostalo maslo. Nato nanj naložimo jabolka, zalijemo s testom in pri temperaturi 250 °C pečemo 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 10–15 minut. Palačinko razrežemo na primerne kose in ponudimo z javorovim sirupom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Kranjčanka

Kranjčanka, 14. junij 2011, št. 6

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 14. december 2008 / 07:00

Krava neumna ( 36)

Ko takole, iz golega dolgočasja, gledam internetne profile različnih moških, včasih ugotovim, da večina ne plačuje članarine, samo po poskusnem času ustvarijo nov profil, z novim imenom ali pa staremu...

Prosti čas / nedelja, 14. december 2008 / 07:00

Kdo bo Rebekin naslednik?

Pred kratkim so izbrali avtorje in skladbe za nastop na EMI 2009. Predizbor bo potekal v soboto, 31. januarja 2009, finalni izbor pa v nedeljo, 1. februarja 2009.

Kronika / nedelja, 14. december 2008 / 07:00

Znova poplavilo cesto Otoče-Zaloše

Obilno deževje v zadnjih dneh je cesto, ki iz Otoč vodi v Zaloše, tik ob robu vasi ob železniški progi spet spremenilo v manjše jezerce.

GG Plus / nedelja, 14. december 2008 / 07:00

Slovenija je večja, kot si mislimo

Novi izseljenci so visoko izobraženi posamezniki, ki ne hodijo na koncerte narodne glasbe in se ne vključujejo v društva. Po vzoru nekaterih manjših držav mora tudi Slovenija sprejeti poseben program...

Medvode / nedelja, 14. december 2008 / 07:00

Vrtec lahko celo zaprejo

Vrtec v Smledniku je v slabem stanju in čimprej bodo morali zgraditi novega. Mnenja kje, pa še vedno ostajajo različna. Civilna iniciativa zbrala podpise za zbor krajanov.