Kanalizacija naravnost v vodotoke

Revizija kanalizacijskega sistema je pokazala, da so številni hoteli v Kranjski Gori še vedno priključeni na staro kanalizacijo, ta pa je speljana naravnost v vodotoke. Za sanacijo bi potrebovali skoraj milijon evrov, za dokončanje izgradnje celotnega sistema pa dva milijona in pol.

Kranjska Gora – Kranjskogorski občinski svet je v sredo na seji obravnaval revizijsko poročilo o gradnji kanalizacije v občini. Poročilo v številnih primerih potrjuje javno znane ugotovitve okoljevarstvenikov in domačinov, namreč da so fekalije številnih hotelov v Kranjski Gori speljane v star kanalizacijski sistem, od tam pa se ob večjih nalivih in konicah stekajo naravnost v vodotoke. Kot je dejal Andrej Bogataj iz družbe PNZ, ki je izdelala tehnično-pravno revizijo, bi Občina Kranjska Gora, ki je za gradnjo kanalizacijskega sistema od leta 1997 naprej porabila okoli 14 milijonov evrov, za sanacijo stanja potrebovala več kot osemsto tisoč evrov, dodatnih 1,7 milijona pa še za dokončanje celotnega, nekaj manj kot 80-kilometrskega kanalizacijskega sistema v občini.

Kot je poudaril Bogataj, so bili slabo pripravljeni že projekti, ki jih je po pogodbi, podpisani še v času župana Kotnika, izdelal koncesionar, to je družba SHW Hölter Wassertechnik. Pri reviziji so se osredotočili na pregled sedmih kilometrov sistema v Kranjski Gori, kjer so največji uporabniki, ter v Mojstrani, od koder je v zadnjih letih prišlo največ pritožb v zvezi s kanalizacijskim sistemom. Ugotovili so, da je večina hotelov v Kranjski Gori priključena na stari kanalizacijski sistem, kamor so speljali skoraj vse meteorne vode in fekalije večjih porabnikov, ki se tako ob večjih nalivih stekajo direktno v Pišnico, v Mojstrani pa se je kanalizacijsko omrežje kar na osmih mestih tako zelo posedlo, da povzroča resne težave pri odtekanju odplak.

»Le leto in pol nas še loči do datuma, ko se iztečejo vse možnosti in ko bomo morali po vsej Evropi imeti zaprte kanalizacijske sisteme. Kljub številnim opozorilom o nepravilnostih, ki smo jih poznali vsi, je občina vsa pretekla leta tiščala glavo v pesek. Kar se nam je zgodilo, je ekološki, moralni in gospodarski kriminal,« je prepričan novi župan Kranjske Gore Janez Hrovat.

Nekdanji kranjskogorski župan Jure Žerjav, na katerega je letelo največ očitkov predvsem zaradi dejstva, da se v času svojih treh županskih mandatov ni dovolj odločno zavzel za odpravo očitnih nepravilnosti, poudarja, da pogodba izpred 17 let koncesionarja zavezuje tudi k reviziji in odpravi pomanjkljivosti, kar mora koncesionar opraviti do konca prihodnjega leta, ko naj bi celoten sistem predal občini. Ob tem je še poudaril, da ima Kranjska Gora v nasprotju s številnimi slovenskimi občinami že zgrajeno večino kanalizacijskega sistema in tako ne bo imela težav pri izpolnjevanju evropske zahteve po urejenem zaprtem kanalizacijskem sistemu, za kar se rok izteče konec prihodnjega leta.

Po drugi strani pravno-poslovna revizija gradnje kanalizacije, ki jo je izdelala revizijska družba KPMG in je bila prav tako v sredo predstavljena občinskemu svetu Kranjske Gore, govori o tem, da občina v pogodbi s koncesionarjem ni zahtevala garancije za dobro izvedbo del, kar jo v primeru spora s koncesionarjem postavlja v podrejeni položaj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 27. september 2010 / 07:00

Dobili naprave za vadbo na prostem

Center slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki in tamkajšnja enota Varstveno delovnega centra Kranj sta v skupnem parku dobila športne pripomočke za gibanje na prostem.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 13. junij 2015 / 11:00

Cvetlični dnevi

Posestvo Vila Bled je konec tedna gostilo trinajsto državno cvetličarsko tekmovanje. Kreacije so bile za javnost ves konec tedna na ogled v parku vile in paviljonu Belvedere. Tokrat je šla zmaga v rok...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 10:33

Preprosto »Koncert«

Kranj – Da, Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, eden najuspešnejših gorenjskih zborovskih sestavov z več kot petinštiridesetletno zgodovino, številnimi uspešnimi nastopi doma in v tujini t...

Gospodarstvo / sobota, 13. junij 2015 / 13:38

Srečanje pridelovalcev žit

Zgornje Bitnje – Kmetijsko gozdarski zavod (KGZ) Kranj pripravlja strokovno srečanje pridelovalcev žit. Srečanje bo v ponedeljek, 15. junija, ob 10. uri na Šifrerjevi njivi v Zgornjih Bitnjah (ob l...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 09:23

En Bled, dva festivala

Tudi v letošnjem letu na Blejskem gradu in na Bledu pripravljajo pestro koncertno dogajanje. Osrednji prireditvi sta vsekakor julijski Festival Bled in Okarina etno festival julija in avgusta. Prvi v...

Kultura / sobota, 13. junij 2015 / 09:21

Slikarska razstava Morje je pesem

Kranj – V sredo, 17. junija, ob 19. uri bo v galeriji Kranjske hiše odprtje slikarske razstave Katje Šinkovec z naslovom Morje je pesem. Razstava bo na ogled do 13. julija.