Kmetje z Loga so nam pokazali, kakšna so ostala njihova zemljišča po gradnji vodovoda in lanskih poplavah. / Foto: Tina Dokl

Po gradnji vodovoda razdejanje

Kmetje z Loga, Visokega, Zminca, vasi, kjer poteka trasa obnovljenega vodovoda Visoko–Škofja Loka, se jezijo na investitorja, ker od lanske jeseni še ni vzpostavil prvotnega stanja na njihovih zemljiščih. Ko se skušajo obrniti na občino, tam ne dobijo sogovornika.

Log – Trasa vodovoda poteka po zemljiščih od Visokega do Škofje Loke. Kmetje tamkajšnjih vasi so nam pokazali, kako so po lanskem gradbenem posegu videti njihova zemljišča: dvanajst metrov širok izkop so sicer zasuli, ne pa tudi utrdili in ponovno zasejali travo, čeprav v služnostnih pogodbah piše, da so dolžni to narediti in spraviti zemljišča v prvotno stanje. Za nameček so minulo jesen razdejanje povzročile še poplave in odnesle rodovitno zemljo in tako je stanje na dolžini okoli deset kilometrov videti prav porazno. V zemljo bi morali tudi vrniti izkopane mejnike in odstraniti stare jaške. Pavel Demšar, Pavel Košir, Polde Kos in Pavle Bogataj, ki so nam v Logu pokazali stanje na svojih travnikih, se pritožujejo nad Občino Škofja Loka in izvajalci, češ da so se investicije lotili narobe. Napaka je bilo po njihovo že kopanje v jesenskem času, ko zadnja leta večkrat grozijo poplave. Prepričani so, da če bi že jeseni teren nasuli, poravnali, utrdili in zatravili, tolikšne škode ne bi bilo. Najbolj pa jih moti odnos Občine, kjer nikakor ne dobijo sogovornika. »Verjamem, da bo izpolnjeno, kar je v služnostni pogodbi, a radi bi vedeli, kdaj,« pravi Pavel Demšar, ki ga tako kot tudi druge zanima, kdaj bo spet lahko obdeloval svojo zemljo.

Iz obsežnega odgovora, ki ga je na naše vprašanje pripravila občina, razberemo, da so gradbena dela na odseku primarnega vodovoda v sklepni fazi, da je izvajalec položil že večino dolžinskih metrov vodovodnih cevi in končuje gradnjo jaškov, vzporedno pa tudi ureja zemljišča na območju posega. »Obenem sanira poškodbe gradbišča in trase vodovoda ob poplavi, ki je gradbišče prizadela 22. oktobra lani. To se nanaša na zemljišča, ki pred poplavo še niso bila predana lastnikom (obdelovalcem) v obdelovanje in kmetovanje. Projekt napreduje skladno z načrti in tako občina kot izvajalec izpolnjujeta obveznosti,« zatrjujejo na Občini Škofja Loka.

Poplav ni povzročila gradnja vodovoda, niti gradbišče ni imelo vpliva na obseg poplav in na škodo zaradi njih, menijo na občini. »Škoda, ki je bila lastnikom zemljišč povzročena zaradi gradnje vodovoda, bo odpravljen in poplačana – vse kot je v služnostnih pogodbah. Čeprav so nekateri lastniki po začetku gradnje izvajalcu fizično preprečili gradnjo in izsilili še sklenitev dodatka za plačilo t. i. razširjenega pasu posega, bosta investitor in izvajalec svoje zaveze izpolnila. Tu moramo ločiti dvoje situacij. Določena območja je izvajalec še pred poplavami saniral, saj je gradnjo končal, jih povrnil v stanje pred posegom in predal nazaj v kmetovanje lastnikom. Žal je tudi ta zemljišča poplava enako močno prizadela kot gradbišče gorvodno. Vendar menimo, da je sanacija teh zemljišč v pristojnosti lastnikov samih. Občina bo tudi tem lastnikom vsekakor ocenjeno škodo in izpad prihodka izplačala, kot je po pogodbi, vendar zaradi gradnje vodovoda, ne pa zaradi poplav. Višje po dolini, kjer je bilo v času poplav še gradbišče, pa bo v pasu posega gradbišča to opravil izvajalec. V primerih višje sile pa je po predpisih v tej škodi udeležen tudi investitor, ki sodeluje pri stroških, zato sedaj poteka postopek pogajanj z izvajalcem o poplačilu dela stroška za odpravo škode, ki jo je poplava (kot višja sila) povzročila na gradbišču vodovoda,« še pravijo na občini.

Dodajajo, da gradnja na gradbišču primarnega vodovoda do Visokega še ni končana. Škoda, ki jo je povzročila gradnja vodovoda, bo sanirana. Škoda, ki jo je lastnikom ali posestnikom povzročila poplava, pa bo obravnavana kot vse druge škode, ki so jih lastniki zemljišč posebni komisiji pravočasno prijavili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 18. maj 2018 / 06:00

Gorenjski glas, št. 40

Gorenjski glas, 18. maj 2018, št. 40

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 11. junij 2015 / 14:06

Zastrupili so se s spidom

Za nenavadno vedenje Jeseničana marca letos je kriv spid, in ne neznana droga, sporoča policija.

Škofja Loka / četrtek, 11. junij 2015 / 13:57

Po gradnji vodovoda razdejanje

Kmetje z Loga, Visokega, Zminca, vasi, kjer poteka trasa obnovljenega vodovoda Visoko–Škofja Loka, se jezijo na investitorja, ker od lanske jeseni še ni vzpostavil prvotnega stanja na njihovih zemljiš...

Gospodarstvo / četrtek, 11. junij 2015 / 13:55

Za boljše poslovno okolje

Več kot dvesto predstavnikov malega gospodarstva je v petek na 13. forumu obrti in podjetništva vladi predstavilo svoje letošnje zahteve za izboljšanje poslovnega okolja.

Tržič / četrtek, 11. junij 2015 / 13:27

Sanirali skalni podor

Tržič – Občina Tržič je končala sanacijo skalnega podora pod Kamnekom, v katerem so 13. maja 2010 skale poškodovale pomožni objekt, vrtna vrata, ograjo, dovozno cesto in parkirišče na posestvu nekd...

Kronika / četrtek, 11. junij 2015 / 13:19

Ukradli gradbeno orodje

Kamnik – V noči na nedeljo so neznani storilci vlomili v priročni skladišči v okolici Kamnika, iz katerih so odnesli gradbeno orodje. Podjetje so oškodovali za okoli dvajset tisoč evrov.