Prispevek kulinarični dediščini: Nataša Djurić na prireditvi TEDx v Prešernovem gledališču / Foto: Matic Zorman

Ideje v desetih minutah

V kranjskem Prešernovem gledališču se je premierno odvil dogodek TEDx, s katerim so posamezniki mladim predstavili ideje, ki so jih pripeljale do uspeha.

Kranj – Šlo je za neodvisen dogodek v organizaciji dvanajstih mladih prostovoljcev v sodelovanju s Klubom študentov Kranj. TED se je sicer pričel leta 1984 kot konferenca o tehnologiji, zabavi in oblikovanju (Technology, Entertainment, Design), danes pa združuje tako znanost kot posel in globalne izzive – v več kot sto jezikih.

Pred polnim Prešernovim gledališčem so osebne izkušnje in spoznanja z občinstvom delili ljudje iz povsem različnih delov­nih okolij, tako da so posledično raznolike tudi ideje, ki so jih s številnim občinstvom delili govorci. Zanimanje za dogodek je bilo izjemno – vstopnice so pošle prej kot v minuti.

Govorci niso promovirali sebe oz. svojih uspehov, temveč ideje, ki so jih do tja, kjer so danes, pripeljale. Gre za pripovedi o iskanju identitete in samega sebe skozi večno popotništvo, o hobijih, ki prerastejo v poslovne ideje, o znanju in njegovi promociji ter motivaciji mladih. Spregovorili pa so tudi o težkih izkušnjah in bolezni, spopadanju z njo, o umetnosti, znanosti in njunem vplivu na posameznika, o kolažih lepih besed, filozofiji, poglab­ljanju vase.

Svoje izkušnje so tako v soju odrskih luči z zbrano mlado publiko delili Anja in Urban Florjančič, ki sta s svojo pivovarsko potjo dokaz, da za mlade ni previsokih ovir. Improvizator Christian Pavuno poskuša kljub zdravstvenim stiskam v vsaki situaciji najti smeh in veselje do življenja, da je treba vztrajati, pa se strinja tudi Irena Mrak, ki se z vzponi in padci srečuje tako na področju znanstvenega dela kot pri ekstremnem alpinizmu. Luka Ausec verjame, da lahko znanost navdihuje vsakogar, filozofinja Nataša Kne Leben pa je predstavila kozmologijo (onkraj) niča in vesolja. Tanko mejo med znanim in neznanim je predstavil Rok Capuder, za umetniški navdih pa je poskrbela ustvarjalka Maruša Štibelj. Blogerka Eva Ana Kazič je spregovorila o modnem oblačenju, Eva Pirnat pa je s plesno točko dokazala, da so tudi osebe s posebnimi potrebami zelo ustvarjalne in aktivne. Nataša Djurić je predstavila peko kruha z droži kot preprost način sodelovanja z naravo, ki jo ceni tudi večni popotnik Viktor Kollar, fotograf Oto Žan pa je predstavil svojo nedavno izkušnjo katastrofalnega potresa v Nepalu. »Naši govorci so mladi ali pa so z mladimi tesno povezani in nanje vplivajo. Z idejami, ki so jih predstavili skozi svoje desetminutne govore, so mlajšo populacijo gotovo malce dregnili, zbudili, navdihnili … Tako da tokratni TEDx zanesljivo ni zgolj enkratni dogodek, saj se nove ideje rojevajo še naprej,« je po uspešnem dogodku dejala soorganizatorka Mojca Jagodic.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 4. julij 2018 / 20:57

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 21. maj 2015 / 15:06

Tristo neplačnikov

V podjetju ENOS OTE, ki ima koncesijo za oskrbo s toploto na Jesenicah, so v lanskih štirih mesecih poslovali pozitivno.

Kranj / četrtek, 21. maj 2015 / 15:04

Srečanje Peterletove vlade

Ministri prve slovenske demokratične vlade so se sestali na Brdu.

Kultura / četrtek, 21. maj 2015 / 15:03

Podelili Valvasorjeva odličja

V petek so v Radovljici podelili stanovska priznanja Muzejskega društva Slovenije za leto 2014.

Kronika / četrtek, 21. maj 2015 / 14:56

Snela se ji je veriga

Bled – Gorenjski policisti so zadnji konec tedna obravnavali dve prometni nesreči z udeležbo kolesarja. V soboto je na Bledu po tleh padla 72-letna kolesarka in se lažje poškodovala. Med vožnjo se...

Nasveti / četrtek, 21. maj 2015 / 14:48

Pogovor s pisateljem

Pretekli četrtek je bilo v kranjski knjižnici srečanje s pisateljem Vinkom Mödern­dorferjem. Večkrat smo z bralnim krožkom že posegli po njegovih knjigah. Pisatelj je poseben, zlasti v slogu, pisan...