Kanibalska

Ko sem kot smrklja še hodila h klavirju v kranjsko glasbeno šolo, sem na neki produkciji igrala »Liste iz albuma« Bedřiha Smetane. Potem sem poslušala nenadkriljivega Ladka Korošca v operi Prodana nevesta. Navdušile so me Smetanove simfonične pesnitve Moja domovina, iz katerih veje izjemno domoljubje romantičnega skladatelja. In zakaj ne bi šla v podaljšanem koncu tedna na Moravsko pogledat, kje je bil doma? In kupit kakšen CD? Slišim brundanje, da CD dobim tudi v Ljubljani in da je Litomyšl majhno mesto z nekaj več kot 10.000 prebivalci. A dobila sem smetano na kavi. Obisk Smetanovega rojstnega kraja, kjer se je 1824 rodil v dvorni pivovarni, ki jo je imel njegov oče. Bil je čudežen otrok, govorili so, da mu po žilah ne teče kri, ampak glasba, da utripa v ritmu polke. In kakor je bila njegova kariera skladatelja, tudi zelo dobrega pianista, bogata in uspešna, je bilo njegovo življenje tragično. Umrli so mu vsi trije otroci in žena Katarina, ki je imela jetiko. Oglušel je in tiho umrl v umobolnici 1884. Njegova glasba pa je tako polna svetlobe. Trg se imenuje po njem, ima svoj muzej, pod kipom leži sveže cvetje, kupiš lahko res dobre posnetke njegove glasbe ...

Litomyšl me je navdušil s starim mestnim jedrom in najlepšim renesančnim gradom na Češkem, ki so ga temeljito restavrirali in je zdaj na seznamu UNESCO-ve kulturne dediščine. A pogledi ne napolnijo želodca. Natakarju v restavraciji Zlata zvezda sva rekla, da bi kakšno domačo jed, in je kot iz topa izstrelil, da so to moravsky vrabci. Revež ni vedel, zakaj sva planila v smeh in sem jaz izdavila, da bi bila v tem primeru kanibalka. Potem mi je šele »užgalo«, da bi jedla le daljne sorodstvo. Vmes je vljudni in prijazni gospod pojasnjeval, da so vrabci iz svinjine …, jaz pa sem v torbi našla vizitko in mu jo pokazala. In smejali smo se vsi trije. Pa dobro je bilo.

Moravski vrabec (Moravsky vrabec)

Za 4–6 oseb potrebujemo: 800 g svinjine, pleče, 2 veliki čebuli, 4 dobro strti stroki česna, 1 žlico zmlete kumine, 4 žličke gorčice, 4 žličke olja, 3 žličke soli, pol žličke popra, 4 žlice paradižnikove mezge, 1 žlico moke, pol l zelenjavne čiste juhe, 30 g masla.

Receptov za moravskega vrabca je veliko. Po večini v njih ne najdemo mariniranega mesa. Pričujoči recept pa je malo bogatejši in ima polnejši okus. Nekateri zalijejo meso s pivom namesto z juho.

Meso zrežemo na 8 do 10 delov. Zmešamo česen, kumino, gorčico, olje, sol in poper in meso na obeh straneh namažemo z marinado. Damo v primerno zaprto posodo, ki jo za dva dni postavimo v hladilnik.

Ko vzamemo meso iz hladilnika, marinade ne odstranimo, ga narahlo oprašimo z moko, močno opečemo na maslu in spravimo na toplo. Čebulo zrežemo na kocke, jo zlato rumeno popečemo v ponvi, iz katere smo vzeli zrezke, zalijemo z malo vode, da odstopi spodnja plast. Nato prilijemo pol litra zelenjavne jušne osnove in počasi kuhamo na nizki temperaturi še eno uro oziroma tako dolgo, da je meso zelo mehko. Omako lahko piriramo.

Ponudimo s kruhovimi cmoki. Spomladanska inačica namesto zelja je lahko mlada špinača ali pa kolebarice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 26. junij 2010 / 07:00

Srečno Slovenija!

S temi besedami je predsednik države Danilo Türk na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti končal nagovor državljanom za praznik.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Pariz: vse, kar te zanima

»To ni turistični vodnik. Predvsem pa to ni knjiga za starše. Ne, to je resnična zgodba o enem najbolj znamenitih mest sveta – Parizu. V tej knjigi lahko prebereš zanimive pripovedi o...

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Reklamna tabla Sava

Hiter napredek, ki ga je Kranj doživel v 20. stoletju, si je nemogoče zamišljati brez tovarne Sava, podjetja z več kot devetimi desetletij dolgo tradicijo neprekinjenega uspešnega delovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Dežman posvetil razstavo slikarju Perku

Kokrica - Slikar Lojze Dežman je v petek, 25. maja, v posebni sobi gostišča Dežman na Kokrici postavil na ogled razstavo svojih najnovejših del, ki jo je posvetil vzorniku, slika...

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Bogata geološka preteklost Šentanske doline

Tržič – V Galeriji Atrij sta Prirodoslovni muzej Slovenije in Tržiški muzej pripravila razstavo z naslovom Geološke značilnosti Šentanske doline. Avtorji razstave so Miha Jeršek, Matija...