V Alpski kvintet se je po dvajsetih letih vrnil Oto Pestner.

Petdeset polk in valčkov

Alpskemu kvintetu se je po dvajsetih letih pridružil Oto Pestner, okrepljena zasedba pa se bo občinstvu prvič predstavila danes na Alpskem večeru v Bohinju. Pestro bo tudi v Preddvoru, kjer se obeta Vikend zabave z Modrijani in Pop Designom, ter v Cerkljah, kjer bodo godbeniki praznovali petletnico.

Potem ko so lani Alpski večer z Bleda preselili v Bohinj, bo tam tudi letošnja prireditev, ki bo že 29. po vrsti. V dvorani Danica v Bohinjski Bistrici se bo danes, v soboto, po 20. uri v skoraj štiriurnem programu zvrstilo devet ansamblov (klasičnih kvintetov), ki bodo za ljubitelje harmonike in narodno-zabavne glasbe v živo izvedli petdeset polk in valčkov.

Veliko pozornosti bo bržkone deležen gostitelj prireditve – Alpski kvintet, ki se mu je po dveh desetletjih ponovno pridružil Oto Pestner, ki je pri tem ansamblu prepeval deset let – tedaj z Ivanko Kraševec Prešern, sedaj pa bo svoje pevske moči združil z Anito Zore in Mihaelom Možino.

»O vrnitvi k Alpskemu kvintetu smo se z Otom pogovarjali kar nekaj časa. Prihodnje leto bomo praznovali petdesetletnico in njegova vrnitev k ansamblu nedvomno prinaša pomembno pridobitev ob visokem jubileju. Na inštrumentih smo namreč doslej pokazali že vse, kar je pri kvintetu možno zaigrati, zato smo se odločili, da korak naprej naredimo pri petju. Z Otovo vrnitvijo smo oblikovali pevski tercet z dvema moškima in ženskim glasom, kar je novost v našem prostoru,« je poudaril vodja Alpskega kvinteta Janez Per. Z vajami so začeli konec marca, prav veliko usklajevanj pa ni bilo potrebnih. »Oto je izjemen glasbenik, ki takoj zapopade vsako stvar. Tudi skladbe, ki jih je včasih pel z Ivanko, bo zdaj priredil za troglasno petje,« je pojasnil Per. V okrepljeni zasedbi so se v zadnjih mesecih že predstavili v Švici, Nemčiji in Avstriji, kjer jih je občinstvo sprejelo z navdušenjem, dober odziv pa pričakujejo tudi na današnjem Alpskem večeru, ko bodo prvič nastopili pred domačim občinstvom.

Alpski kvintet je na prireditev, ki jo bosta povezovala Franci Podbrežnik in popularna voditeljica televizije Folx TV Lisa-Maria Überbacher, povabil še štiri slovenske ansamble: Slovenske zvoke, Poskočne muzikante, Kvintet slovenskih deklet in ansambel Zupan, občinstvu pa se bodo predstavili tudi popularni ansambli iz nemško govornega območja: Die Tregister, Die Eurosteirer in Koralm Krainer iz Avstrije ter Die Kathreiner iz Nemčije. »Gledalci iz Slovenije in tujine bodo uživali ob veselih melodijah ansamblov, vižah Avsenikov, skladbah Alpskega kvinteta ...« je napovedal Per in dodal, da so z mislimi že pri naslednjem, 30. Alpskem večeru, s katerim bodo prihodnje leto obeležili tudi 50-letnico Alpskega kvinteta. »Gre za veliko obletnico. Smo edini, ki igramo neprekinjeno 50 let. Čeprav se je v tem času zamenjalo kar nekaj članov, smo vedno našli drugega odličnega glasbenika, obdržati pa nam je uspelo naš prepoznavni alpski stil,« je poudaril Per. Člani se že pripravljajo tudi na snemanje nove zgoščenke, ki bo izšla ob petdesetletnici, naj njej pa bo nekaj novih skladb in stari hiti v novi preobleki.

Pestro pa bo ta konec tedna tudi v Preddvoru. Tam so zadnjih sedem let v maju prirejali tridnevno prireditev Praznik glasbe in veselja, letos pa so jo organizatorji – Agencija Media butik v sodelovanju z Občino Preddvor – spremenili v dvodnevni dogodek in ga preimenovali v Vikend zabave – Preddvor 2015. V petek po 20. uri so gostili Modrijane, danes pa bodo za zabavo skrbeli Pop Design. V sklopu dosedanjih prireditev so v Preddvoru organizirali tudi predizbor za Ptujski festival, ki pa so ga preselili na novo lokacijo – na Gorenjsko plažo v Tržiču. Potekal bo 31. maja, nastopilo pa bo šestnajst narodno-zabavnih ansamblov.

Kulturni hram Ignacija Borštnika v Cerkljah pa je včeraj ob 20. uri gostil koncert ob petletnici Godbe Cerklje. Godbeniki pod vodstvom dirigenta Tomaža Kukoviča so obljubili zanimiv program s klasičnimi skladbami ter slovenskimi in svetovnimi pop uspešnicami. Koncert sta popestrila Mladinski pevski zbor OŠ Davorina Jenka Cerklje in pevec Tomaž Ahačič - Fogl.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 13. april 2017 / 08:12

Gradnja kanalizacije na Mlaki, v Britofu ...

Ljubljana, Kranj – Služba Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o podpori za projekt Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju zgornje Save in na območj...

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:41

Množica v Sodobni pokrajini

Letošnji 4. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU je največji doslej; po sodelujočih umetnikih, razstavljenih delih in, kot kaže, bo tudi obisk razstavišč odličen.

Kranj / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:29

Zaklade Brda še odkrivajo

Grad Brdo in posestvo na Brdu pri Kranju sta bila dolga leta skrita pred očmi javnosti, danes pa so tam poleg slavnih osebnosti zaželeni tudi vsi drugi obiskovalci, ki poleg zgodovinarjev lahko odkriv...

Slovenija / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:25

Biti učitelj vse bolj zahtevna naloga

Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki smo ga zaznamovali v ponedeljek, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podelili letošnje nagrade na področju šolstva. Med nagrajenci je kot edina Gorenj...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:24

Samostan za kulturni spomenik

V Cerkljah si prizadevajo za razglasitev velesovskega samostana in cerkve za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Bled / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:22

Večer v družbi rotarijancev

Ob vseslovenskem rotary dnevu odprtih vrat se je v torek zvečer v hotelu Park predstavil tudi Rotary club Bled, ki je najdlje delujoči rotary klub na Gorenjskem.