Na Bledu manjka atrakcij in dogodkov

Odmev na članek »Goste osvajajo z detajli«, ki je bil objavljen 24. aprila 2015.

»Na Bledu manjka atrakcij in dogodkov,« je v pogovoru za Gorenjski glas izjavila Nataša Keršič Razinger, direktorica blejskega hotela Kompas. Popolnoma se strinjam z njo, žal pa ni razmišljala naprej, zakaj je tako. Po mojem mnenju so v veliki meri blejski turistični delavci krivi, da Bled premalo nudi svojim gostom. Zapirajo se v občinske meje, ne vidijo naravnih in zgodovinskih znamenitosti ter kulturnih, športnih in drugih dogodkov v sosednjih občinah.

Radovljica bi na primer morala biti kulturni dodatek blejskega turizma – »njegovo predmestje«. Očarljivo srednjeveško mesto se ponaša z najbolje ohranjenim srednjeveškim mestnim jedrom v Sloveniji, mogočno baročno graščino, gotsko cerkvijo iz 15. stoletja, poznogotskim arhitekturnim biserom Šivčevo hišo, renesančno Vidičevo hišo in številnimi drugimi znamenitostmi, vrednimi ogleda. Tudi kulturnih dogodkov ne manjka, naj omenim samo Festival stare glasbe, na katerem se predstavijo vrhunski svetovni umetniki. Tudi muzejev in galerij je kar nekaj.

Pred dvema letoma je bila na pobudo Turizma Radovljica uvedena krožna avtobusna linija: Bled–Begunje–Brezje–Kropa–Radovljica–Bled. Žal na Bledu za to krožno avtobusno linijo ni bilo kakšne večje reklame in le najbolj iznajdljivi gostje so našli kakšen vozni red.

Pa ne gre samo za Radovljico. Blejskemu turizmu se ponuja tudi Žirovnica s Potjo kulturne dediščine, Begunje z Avseniki in gradom Kamen, božjepotne Brezje in Kropa, za katero mi je nekdo dejal, da jo obišče več avtobusov iz Opatije kot z Bleda. Blejski turistični delavci pozabljajo tudi na bližnjo Pokljuko. Pozimi so le deset kilometrov od Bleda morda najlepše in najbolje vzdrževane tekaške proge v Sloveniji, gostje pa o njih zastonj iščejo informacije v informativni pisarni ali hotelskih recepcijah, kaj šele, da bi pozimi na Pokljuko redno vozil avtobus.

Prepričan sem, da bi marsikateri gost podaljšal bivanje na Bledu, če bi mu blejski gostitelji napravili bivanje bolj bogato in lepše tudi z »atrakcijo ali dogodkom« iz kakšne od sosednjih občin.

Avgust Mencinger, Radovljica

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sobota, 20. maj 2017 / 14:57

V Komendi so praznovali

S ponedeljkovo slavnostno sejo občinskega sveta so v Komendi počastili 18. občinski praznik.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Nogometaši Triglava Gorenjske vendarle v 2. ligi

Kranj – Potem ko je le nekaj dni pred žrebom parov za novo tekmovalno sezono vodstvo ekipe Zavrča sporočilo, da izstopajo iz slovenske nogometne drugoligaške konkurence, so na da...

Kranj / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Postavili temeljni kamen novega naselja

Včeraj je kranjski Gradbinec (del Skupine Primorje) postavil temeljni kamen nove stanovanjske soseske Planina jug (ob Qlandii).

Zanimivosti / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Anketa: Iz šolskih klopi na brezskrbne počitnice

Učenci so pred dnevi šolske torbe dokončno obesili na klin in začeli uživati v brezskrbnih počitnicah. V Kranju smo mlade povprašali, ali so zadovoljni z učnim uspehom in kako bodo preživljali proste...

Gospodarstvo / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Sprejeta uredba o fitofarmacevtskih sredstvih

Ljubljana - Kmetijski ministri Evropske unije so pod vodstvom slovenskega ministra Iztoka Jarca sprejeli uredbo o dajanju fitofarmacevtskih sredstev v promet. Dokazano kancerogen...

Zanimivosti / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Zakaj pa ne po francosko?

Te dni bo vsaj del Kranja in Kranjčanov resnično zaživel po francosko.