Cmoki iz skutinega testa

Na vsake toliko časa se nam prileže brezmesno kosilo. Meni se ob pomisleku na le-to v glavi pojavijo cmoki. Največkrat jih pripravljam iz krompirjevega testa. Kadar mi primanjkuje časa, da bi krompir skuhala, olupila, pasirala …, naredim testo kar iz skute. Taki cmoki so pripravljeni neverjetno hitro, po okusu pa niso nič slabši od klasičnih – so celo boljši.

Za pripravo skutinih cmokov potrebujemo: 0,5 kg nepasirane skute, 2 jajci, 250 g moke, 30 g pšeničnega zdroba, ščep soli, 2 žlici kisle smetane, sadje ali marmelada za polnilo, 50 g masla, 30 g krušnih drobtin.

Skuto z vilicami dobro premešamo ali stepamo z ročnim mešalnikom, jo osolimo in vanjo vbijemo jajci. Na skuto presejemo moko in pšenični zdrob. Dodamo še kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo testo. Po potrebi dodamo še moko ali pšenični zdrob. Testo oblikujemo v kepo in postavimo na hladno za pol ure. Testo razdelimo na približno 10 delov in vsak del sploščimo v centimeter debel krog. Na sredino vsakega kroga položimo košček sadja ali žličko marmelade ter robove sprimemo skupaj, tako da oblikujemo cmok. Zavremo večji lonec vode, jo osolimo in zavremo. V vrelo vodo polagamo cmoke. Cmoke kuhamo približno 15 minut. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz vode. Nazadnje še zabelimo s krušnimi drobtinami, prepraženimi na maslu.

Nasvet: Za cmoke je priporočljiva uporaba ostre moke. Če te nimamo, uporabimo navadno, vendar jo del zamenjamo s pšeničnim zdrobom. Zraven cmokov ponudimo še doma pripravljen kompot (že več receptov na to temo je bilo objavljenih v preteklih številkah).

Testo oblikujemo v cmoke brez polnila. Zraven teh serviramo kakšno sadno omako ali marmelado. Ker ne vsebujejo sladkorja, pa jih lahko uporabimo tudi kot prilogo k mesnim jedem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 29. maj 2008 / 07:00

Ocvirki in pohvale

Lepo vreme, spomladanska utrujenost in dobrota lahko zapišemo za dva posnetka s parkirnega prostora ob cesti na Slovenski Javornik (Straža).

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:32

Promovirali zaposlovanje starejših

Včerajšnji Dan za delodajalce je posebno pozornost namenil zaposlovanju starejših. Med brezposelnimi na Gorenjskem je namreč skoraj polovica starejših od petdeset let.

Kamnik / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:30

Promet na planini bo omejen

Priprava Celostne prometne strategije občine Kamnik se bliža koncu. Pred kratkim so pripravili še zadnjo okroglo mizo, posvečeno zaporam prometa na gorskih območjih.

Kranj / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:27

Cvetoča češnja z iglavcem

V deblu drevesa češnje so opazili novo rastlino, najbrž mlado smreko.

Škofja Loka / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:19

V Loki okušajo Indijo

Škofja Loka – V torek zvečer so v Sokolskem domu v Škofji Loki odprli prireditev Okusi Indije. Uvodoma sta obiskovalce pozdravila škofjeloški župan Miha Ješe in indijski veleposlanik nj. e...

Škofja Loka / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:18

Pomagali bodo gospodarstvu

Škofja Loka – Občinski svet v Škofji Loki je sprejel pravilnik o dodeljevanju pomoči za razvoj gospodarstva v občini.