Kava brez piškota ni prava kava

Piškoti, preprosta popestritev kave, kakava ali čaja. Njihova prednost je v tem, da jih lahko spečemo večjo količino, saj v dobro zaprti posodi ostanejo sveži dalj časa. Da ne bodo v naših posodah samo klasični keksi, predlagam, da tokrat spečemo upognjene piškote z marmelado (marmeladni žepki) in vaniljeve rogljičke z orehi.

Za pripravo upognjenih piškotov z marmelado potrebujemo: 40 dag moke, 2 žlici sladkorja v prahu, 250 g margarine, ščep soli, 1 sladko smetano (2 dl), marmelado za polnilo, sladkor v prahu za posip.

Moko presejemo in pomešamo z dvema žlicama sladkorja in soljo. Margarino narežemo na manjše kose in jo pomešamo v moko. Dodamo še sladko smetano in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pol centimetra debelo. S srednjim velikim kozarcem (premer od 5 do 8 cm) izrežemo kroge. Na sredino vsakega kroga damo polovico žličke marmelade. Krog prepognemo čez marmelado in testo z vilicami stisnemo skupaj, da se robova sprimeta in da dobimo rebrast rob. Piškote polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut oziroma dokler ne dobijo lepe rjavkaste barve. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.

Pa pripravo vaniljevih rogljičkov z orehi potrebujemo: 42 dag moke, pol pecilnega praška, 2 vaniljeva sladkorja, 110 g sladkorja v prahu, 120 g mletih orehov, 280 g masla, 2 rumenjaka, 4 žlice kisle smetane.

Moko premešamo s pecilnim praškom, sladkorjem, orehi in vaniljevim sladkorjem. V mešanico narežemo mehko maslo in na sredini naredimo jamico. Vanjo damo rumenjaka ter kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Iz testa oblikujemo rogljičke in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 10 do 15 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem.

Nasvet: V testo dodamo še pravo vaniljo, ki bo obogatila okus in piškotom bomo zares lahko rekli vaniljevi rogljički.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 18. avgust 2008 / 07:00

Med sosedi 103

Na Rebrci/Rechberg pri Železni Kapli, ki leži na planoti nad dolino Bele/Vellach in je znana zaradi cerkve sv. Jerneja iz leta 1300, kostnice in graščine, v kateri je sedaj slovenski mladi...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 24. april 2015 / 17:19

Oživljamo stari Kranj

Kranj – Danes, v petek, 24. aprila, bo na Maistrovem trgu in ob Gostilni Kot potekal kulturni projekt Oživljamo stari Kranj. Spored bodo izvajali godci, pevke in tamburaši FS Sava. Dogodki se bodo...

Kultura / petek, 24. april 2015 / 16:49

Glasbeni večeri v Tržiškem muzeju

Tržič – V Pollakovem salonu Tržiškega muzeja ali na muzejskem vrtu, če bo vreme dopuščalo, Tržiški muzej pripravlja pet pomladno-poletnih petkovih koncertov priznanih slovenskih izvajalcev. Danes,...

Razvedrilo / petek, 24. april 2015 / 15:41

Orgličarji igrali v Begunjah

Poseben gost tokratnega srečanja orgličarjev je bil italijanski Trio Armonauti, skupina vrhunskih glasbenikov v igranju na to glasbilo.

Humor / petek, 24. april 2015 / 15:40

Poklic kvalificiran hrvat

V vsesplošnem pomanjkanju služb in novih poslovnih priložnosti so mladi začeli ugotavljati, da v Sloveniji postaja najbolj obetaven poklicni profil kvalificiran hrvat.

Gospodarstvo / petek, 24. april 2015 / 15:39

V Seaway prihaja ruski najemnik

Proizvodne prostore, opremo, stroje in blagovno znamko Seawayja v stečaju je najelo podjetje SVP Avio ruskega lastnika.